Skin Classic Skin White Skin Black & Whilte Skin Default Adauga la Favorite (In contul carpati.org)
Cautare:

Calendar

August 2022
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Septembrie 2022
LMMJVSD
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Online

Vremea
Varful Furnica
Muntii Bucegi

Voluntar in Carpati

Homepage

Lista de discutii

MARATONUL MARILOR PEREȚI - Pe urmele legendelor (partea I)

În lunile iulie-septembrie 2011, Zsolt Török, împreună cu Janos Török / Cristian Țecu, au parcurs 16 trasee care au marcat istoria alpinismului.

Arădeanul Zsolt Török este ghid montan și practică alpinismul de peste 20 de ani. A parcurs trasee de mare dificultate în România și numeroase trasee în Alpi (Pilierul Walker din Grandes Jorasses, traseul MA-IKA din Grandes Jorasses, peretele nord-estic Grandes Jorasses, peretele nordic Marmolada, peretele nordic Eiger, peretele sudic Petit Dru etc.), Anzi (Aconcagua pe ruta poloneză și pe ruta normală) și Himalaya (Cho Oyu, Island Peak, Ama Dablam până la 6.600 m).

În anul 2007, Federația de Alpinism și Escaladă i-a acordat mențiunea de „sportiv al anului 2007” pentru premiera românească în fața nordică Grandes Jorasses, traseul MA-IKA, și pe Petit Dru, trasee cotate TD superior.

/torok/26_portret_zt.jpg

O descriere a proiectului, care îi aparține chiar lui Zsolt Török:

16 trasee, 16 pereți, care au înălțat istoria alpinismului european și nu numai.

14 locații, 5 țări alpine, cel puțin 18.800 m diferență de nivel, trasee de categoria Extrem Dificil și Très Dificil, 5.000 km cu mașina, zeci de topo-uri, descrieri, articole, multe informații, tactică, organizare, logistică, foarte mult echipament foto-video.

Prietenie, încredere, anduranță, angajament, curaj sau „Maratonul marilor pereți - Pe urmele legendelor”.

De ce pe urmele legendelor? Poate pentru că atunci când am ales traseele, îmi răsunau mereu în minte cuvintele lui Joe, laitmotivul ascensiunilor noastre în Walker și în Dru: „Legendar prietene, legendar”.

Dar lăsând la o parte sentimentele, fără exagerare, traseele pe care le-am ales în proiect sunt adevărate capodopere ale marilor alpiniști europeni. Mulți dintre ei, fizic, nu mai sunt între noi, dar ei trăiesc mai departe prin tot ce au realizat. Ne vom întâlni cu ei de acum înainte, aproximativ 3 luni și vom da mâna pe vârf, cu Buhl, cu Pierre Allain, cu Ricardo Cassin, cu Emilio Comici, Walter Bonatti și mulți alții.

Inspirația mi-a venit din filmul „La Traversée des Alpes”, un film realizat cu Patrick Berhault, unul din cei mai mari alpiniști ai tuturor timpurilor. Ceea ce m-a impresionat la el și la cei care au participat la proiectul lui, este faptul că au reușit să repună în valoare niște trasee deosebite, care vor rămâne întotdeauna dificile și frumoase. (Desigur că ele nu vor suscita un interes general pentru public neavizat, comparativ cu o ascensiune pe un optmiar, chiar și pe ruta clasică.)

Urmărind filmul, simțeam că mă regăsesc într-un astfel de proiect și de fapt este ceea ce am visat întotdeauna, alpinismul clasic, pur, și simplu.

[...]

Dorim ca prin proiectul nostru să vă ducem pe cele mai frumoase trasee ale Alpilor, în ascensiuni mult visate, pe urmele legendelor.

Dorim să ne reamintim, împreună, de cei care, cu echipamentul de odinioară au realizat imposibilul.

Dorim ca prin intermediul acestui proiect să aducem lumii un argument în plus pentru a îndrăgi acest sport minunat, și totodată să-l facem cunoscut pentru cei care acum îl descoperă.

Să pornim într-o astfel de aventură, chiar dacă suntem pregătiți și antrenați în măsura posibilităților, înseamnă un foarte mare angajament; nu pentru a parcurge un singur traseu de mare anvergură, ci pentru 16 trasee cu multe lungimi în pereți care depășesc 1.000 de metri.


Echipa a dus la capăt acest proiect, încheind maratonul cu creasta integrală Peuterey. În continuare, o trecere în revistă a pereților cățărați, cu trimiteri către relatările lui Zsolt și o scurtă descriere a rutelor.1. Peretele nordic TRIGLAV 2.864 m, traseul Peternel / Copov Steber (Slovenia)
Echipa: Zsolt Török, Janos Török
Data: 13 iulie 2011
Date tehnice: 1.000 m, 30 lc, grad 7-
Detalii: http://www.torok.ro/?p=400

/torok/01_north_face_triglav_sp.jpg
Foto: Summitpost.org

Cea mai impresionantă față nordică a Alpilor Iulieni, cu o lățime de 3 km, a fost cățărată pentru prima dată în anul 1890 de Berginc, un vânător din valea Trenta (pe actualul traseu Slovenska Smer). Numeroase culoare și turnuri împart această față nordică în mai multe secțiuni. Ruta cea mai cunoscută, Copov Steber, a fost urcată de Joza Cop și Pavla Jesih în anul 1945.

/torok/02_triglav_zt.jpg

Triglav este un simbol național al Sloveniei, regăsindu-se atât pe stema națională, cât și pe drapel. Muntele a fost ales și pentru moneda de 50 euro-cenți emisă de sloveni.

/torok/03_triglav_zt.jpg

Conform tradiției, toți slovenii trebuie să urce pe vârf cel puțin o dată în viață…2. Peretele estic WATZMANN 2.713 m, traseul Berchtesgadener Weg (Germania)
Echipa: Zsolt Török, Janos Török
Data: 16 iulie 2011
Date tehnice: 2.000 m, 24 lc, grad 5+

/torok/04_watzmann_zt.jpg

„Traseul nu este foarte dificil, dar este spectaculos în peretele estic de 2.000 m. Este o priveliște superbă, din lumea verticalelor, spre o altă lume, spre locul cu multe vaporașe cu turiștii care se plimbă pe Königssee.”
Detalii: http://www.torok.ro/?p=408

/torok/05_east_wall_zt.jpg

Cu o diferență de nivel de 2.000 m, de la lacul Königssee până la vârful sudic, peretele estic Watzmann este cel mai mare perete ai Alpilor estici. Dificultatea traseului este dată de lungimea traseului, de vremea imprevizibilă și de linia dificil de intuit. Berchtesgadener Weg a fost urcat pentru prima dată de Aschauer și Schuster în anul 1947.

/torok/06_watzmann_zt.jpg

Muntele este învăluit într-o străveche legendă, care s-a născut din perspectiva asupra muntelui dinspre nord: vârful secundar („soția lui Watzmann”), vârfurile mai mici („copiii lui Watzmann”) și vârful principal par o familie frumos aliniată. Legenda spune că, în vremuri străvechi, un domnitor crud și barbar, Waze (sau Wazemann) a omorât o familie de țărani. Aceștia l-au blestemat pe Waze și pe familia sa, să fie transformați în piatră. Ceea ce s-a și întâmplat...3. Peretele sud-estic CIMA PICCOLISSIMA DI LAVAREDO 2.700 m, traseul Cassin-Vitali-Pozzi (Italia)
Echipa: Zsolt Török, Janos Török
Data: 19 iulie 2011
Date tehnice: 291 m, 14 lc, grad 7-, A0

/torok/08_cima_piccolissima_zt.jpg

„Dificultate susținută, senzație de verticală surplombată.”
Detalii: http://www.torok.ro/?p=420

În extremitatea nord-estică a Dolomiților, se înalță trei vârfuri abrupte, înlănțuite - Tre Cime di Lavaredo:

/torok/07_tre_cime_zt.jpg

Peretele sud-estic al celui mai mic dintre aceste turnuri, numit și Turnul Preuß (datorită primei ascensiuni pe turn, efectuată de Paul Preuß) sau Punta d’Emma, a fost urcat pentru prima oară de Riccardo Cassin, împreună cu cei doi coechipieri Vitali și Pozzi, în anul 1934.

/torok/09_cima_piccolissima_zt.jpg

/torok/10_cima_piccolissima_zt.jpg

Riccardo Cassin a fost autorul multor premiere în Alpi (peretele nord-vestic Civetta, peretele nordic Cima Ovest di Lavaredo, peretele nord-estic Piz Badile, pilierul Walker din Grandes Jorasses, peretele nordic Aiguille de Leschaux). A proiectat și produs pitoane de stâncă, pioleți de gheață și carabiniere.4. Peretele nord-estic CIMA PICCOLLA DI LAVAREDO 2.857 m (Italia)
Echipa: Zsolt Török, Janos Török
Data: 20 iulie 2011
Date tehnice: 417 m, 15 lc, grad 4

/torok/11_cima_piccolla_zt.jpg

„Am parcurs traseul pe ninsoare, fiind ud și alunecos. A fost extraordinar să parcurgem un traseu atât de vechi și istoric.”
Detalii: http://www.torok.ro/?p=429

/torok/12_kleine_zinne_zt.jpg

Cima Piccolla, cel mai mic turn, este și cel mai dificil de cățărat.

/torok/13_cima_piccolla_zt.jpg

Prima ascensiune a avut loc în anul 1881, de către ghizii Michel și Hans Innerkofler. Fața nordică a fost urcată de către Sepp Innerkofler aproape integral fără coardă.5. Peretele nordic CIMA GRANDE DI LAVAREDO 2.999 m, traseul Comici-Dimai (Italia)
Echipa: Zsolt Török, Janos Török
Data: 21 iulie 2011
Date tehnice: 505 m, 17 lc, grad 7+, A0

/torok/14_cima_grande_zt.jpg

„Cel mai tare traseu de până acum. Vertical-surplombat. La sfârșit cu o ieșire prin ploaie, pe hornurile finale.”
Detalii: http://www.torok.ro/?p=437

/torok/15_cima_grande_zt.jpg

„Patria verticalității pure rămân Dolomiții, iar simbolul acestei discipline a fost pentru câteva decenii uriașul obelisc Cima Grande”, scria Ionel Coman. Fața nordică a celui mai înalt turn din grupul „Tre Cime” a fost urcată de Emilio Comici și frații Angelo și Fulgenzio Dimai, în august 1933, și prezintă pasaje extreme în special în jumătatea inferioară.

/torok/16_cima_grande_zt.jpg

Emilio Comici, alpinist și speolog italian, spunea „Eu consider alpinismul mai ales o artă”. A deschis, până la vârsta de 39 ani peste 200 de trasee noi in Dolomiți, Alpi, dar și în munți din alte țări europene (Grecia, Iugoslavia) sau africane (Maroc, Egipt).

Premiera peretelui nordic din „Cima Grande” a constituit un moment de referință, deoarece era considerat invincibil - un „spectacol covârșitor, verticale amețitoare înălțate deasupra înfricoșătoarelor surplombe din treimea inferioară”. Însă Emilio Comici a vrut să verifice acest lucru și a reușit să urce, după mai multe încercări. Fuseseră bătute aproape 90 de pitoane, ceea ce i-a făcut pe unii sa exclame că fața nordică este într-adevăr invincibilă. După patru ani de la premieră, Comici a reușit același traseu în numai 3 ore și trei sferturi.6. Peretele nordic CIMA OVEST DI LAVAREDO 2.973 m, traseul Cassin (Italia)
Echipa: Zsolt Török, Janos Török
Data: 25-26 iulie 2011
Date tehnice: 664 m, 20 lc, grad VI-A1, 8

/torok/17_cima_ovest_zt.jpg

„Traseul este foarte complex, pornește în verticală, iar după câteva lungimi intră în traverseul peretelui surplombat. Aici se arată priceperea celor 2 mari alpiniști, care au traversat acest perete cu pasaje aeriene, de gradul 8, la liber. În mijlocul peretelui, din cauza precipitațiilor abundente, apare o adevărată cascadă, prin care se trece pe un traverseu expus. […] Ieșirea a fost foarte tehnică, cumplită. Partea tehnică a fost cu zăpadă și cu gheață, iar apa nu a lipsit nici de aici. Trebuia escaladat la espadrilă și cu mâna goală, pe alocuri. Erau și pasaje surplombate, unde loveam cu pumnul ca să pice țurțurii și să pot folosi fisura pentru a înainta. Mâinile și picioarele erau atât de înghețate încât nu mai simțeam nimic, doar știam că pasajele trebuie rezolvate.”
Detalii: http://www.torok.ro/?p=461

/torok/18_cima_ovest_zt.jpg

/torok/19_cima_ovest_zt.jpg

Prima ascensiune, în 1935, a feței nordice a fost marcată de un conflict: Hintermeier și Meindl au fixat frânghii pentru traverseul surplombat, însă nu au reușit să termine traseul. Apoi, Cassin și Ratti au folosit frânghiile și au finalizat traseul care le poartă numele, în 54 de ore încordate și două bivuacuri în condiții de viscol.7. Peretele sudic MARMOLADA - PUNTA ROCCA 3.309 m, traseul Vinatzer-Castignioni/Olimpo-Stenico (Italia)
Echipa: Zsolt Török, Janos Török
Data: 30-31 iulie 2011
Date tehnice: 803 m, 28 lc, grad TD+

/torok/20_marmaloda_zt.jpg

„O succesiune de hornuri, fisuri, diedre surplombate, toate ude, din cauza ploilor și ninsorilor din ultima perioadă. Traseul este pe stilul traseelor din Dolomiti, puțin echipat, multă cățărare liberă. Nu tehnica este dificilă (7-), ci factorul psihic. Cățărare expusă, fără asigurări - joc al nervilor. Ai sentimentul de free solo, iar posibilitățile de a pune asigurări mobile sunt mici. [...] Traseul a fost foarte complex, dificil și a necesitat o adevărată tactică pentru a găsi linia.”
Detalii: http://www.torok.ro/?p=484

/torok/21_marmaloda_zt.jpg

Marmolada, cu cele două vârfuri principale, Punta Penia (3.343 m) și Punta Rocca (3.309 m), este considerată „Regina Dolomiților”. În Primul Război Mondial, masivul a fost disputat militar, aflându-se chiar la granița dintre Imperiul Austro-Ungar și Italia. Austriecii au săpat în ghețar un adevărat oraș, cu galerii însumând 8 km, la o adâncime de cca. 40 m, folosite pentru aprovizionare, dar și pentru cazărmi. Traseul parcurs de Johann Baptist Vinatzer și Ettore Castiglioni în 1936 a fost considerat pentru mult timp cel mai greu traseu din Dolomiți.

/torok/22_marmaloda_zt.jpg

Johann Baptist Vinatzer (și Hans Vinatzer sau Batista Vinazer de Val), alpinist, instructor de schi, salvamontist și… sculptor în lemn, s-a născut într-o familie de țărani. La acea vreme, alpinismul nu era bine văzut de comunitate și de biserică, astfel încât își ascundea frânghia în raniță atunci când mergea prin satul natal. Multe ascensiuni le-a făcut desculț, neavând bani pentru pantofi de cățărat. Tot din lipsa banilor, folosea și foarte puține pitoane. Alpiniștii care urcau pe rutele deschise de el erau uimiți de numărul redus de asigurări. Astfel, Vinatzer a fost un predecesor al cățărării fără ajutorul punctelor de sprijin create artificial (free climbing). Messner îl considera pe Vinatzer ca fiind unul dintre cei mai mari alpiniști.8. Peretele sudic MARMOLADA - PUNTA ROCCA 3.309 m, traseul Messner-Renzler/Diretta Messner (Italia)
Echipa: Zsolt Török, Janos Török
Data: 2-3 august 2011
Date tehnice: 1.000 m, 24 lc, grad 6+, AO/ 7+

/torok/23_marm2_zt.jpg

„Am făcut cunoștință cu stilul formidabil al celui mai cunoscut alpinist din lume. Numai și numai cățărare liberă, gr. 7 – 7+, dar spre deosebire de stilul cu care unii sunt atât de obișnuiți, nituri la 2-3 m, aici există doar regrupări. Linia și tehnica sunt atât de frumoase, încât la fiecare mișcare simți măiestria celui care a conceput traseul.”
Detalii: http://www.torok.ro/?p=501

/torok/24_marm2_zt.jpg

Traseul, denumit „Via dei Sud-Tirolesi” a fost parcurs în anul 1969.

/torok/25_marm2_zt.jpg

Reinhold Messner, alpinist, aventurier și publicist, s-a născut în Tirolul de Sud. Până la vârsta de 20 de ani, parcursese deja peste 500 de trasee de cățărare, în special în Dolomiți. Apoi au urmat celebrele ascensiuni în Alpii vestici, în Anzi și Himalaya, care i-au adus titlul de „cel mai bun alpinist din Europa”. A fost primul om care a urcat pe toți cei 14 optmiari, fără oxigen suplimentar.

Partea II:
http://www.carpati.org/articol/maratonul_marilor_pereți_-_pe_urmele_legendelor_partea_ii_/991/Surse:
http://www.summitpost.org/triglav/150787#chapter_5
http://de.wikipedia.org/wiki/Triglav

http://www.summitpost.org/berchtesgadener-weg/156294
http://de.wikipedia.org/wiki/Watzmann

http://www.summitpost.org/tre-cime-di-lavaredo-drei-zinnen/150212#chapter_6
http://de.wikipedia.org/wiki/Drei_Zinnen
http://en.wikipedia.org/wiki/Riccardo_Cassin

http://www.summitpost.org/tre-cime-di-lavaredo-drei-zinnen/150212#chapter_5
http://de.wikipedia.org/wiki/Drei_Zinnen

http://www.summitpost.org/tre-cime-di-lavaredo-drei-zinnen/150212#chapter_4
http://de.wikipedia.org/wiki/Drei_Zinnen

http://www.summitpost.org/tre-cime-di-lavaredo-drei-zinnen/150212#chapter_3
http://de.wikipedia.org/wiki/Drei_Zinnen

http://www.summitpost.org/marmolada-punta-penia/150474
http://de.wikipedia.org/wiki/Johann_Baptist_Vinatzer

http://www.summitpost.org/marmolada-punta-penia/150474
http://de.wikipedia.org/wiki/Marmolada

http://de.wikipedia.org/wiki/Reinhold_Messner

Două secole de alpinism - Ionel Coman

Pe crestele Carpaților - Nicolae Baticu

Toate fotografiile au fost realizate de către Zsolt Török, Janos Török și Minerva Vincze.Joi, 29 septembrie 2011 - 09:46 
Afisari: 10,297 


Postari similare:

Comentariile membrilor (6)

andrey
andrey
(admin)

 
1
Multumim Gabi ! Frumos material ! Carpati.org


Vineri, 30 septembrie 2011 - 11:23  

ratza
ratza
Busola
 
2
Jos pălăria! Pe mine mă ia amețeala doar uitîndu-mă la poze Carpati.org


Vineri, 30 septembrie 2011 - 12:01  

roze
roze

 
3
MULTUMIM! foarte frumos material, multumim mult Gabi, pentru compilatie! Carpati.org


Vineri, 30 septembrie 2011 - 16:40  

lauramatei
lauramatei
(admin)

 
4
Minunat!

Am ramas fara cuvinte!


Vineri, 30 septembrie 2011 - 17:42  

turonian
turonian
Rucsac
 
5
Admirabil!


Luni, 3 octombrie 2011 - 12:13  

tzapinaru
tzapinaru
Rucsac
 
6
Multumim pentru articol!!! Foarte interesant pentru informatiile pe care le ofera!!! Si nu in ultimul rand felicitari protagonistilor !!!


Luni, 3 octombrie 2011 - 18:53  


 
Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un comentariu

 
0,0618 secunde

GetaMap.org | Maps from all over the world | ro | fr | es | de | Calculator distante
ViewWeather.com - A new way to view the weather | nl.ViewWeather.com | sv.ViewWeather.com
Regulament carpati.org
© copyright (2004 - 2022) www.carpati.org