Skin Classic Skin White Skin Black & Whilte Skin Default Adauga la Favorite (In contul carpati.org)
Cautare:

Calendar

Decembrie 2024
LMMJVSD
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Ianuarie 2025
LMMJVSD
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Online

Vremea
Varful Peleaga
Muntii Retezat

Macrofotografia - nimic mai simplu!

Macrofotografia pe intelesul tuturor


 Macrofotografia este poate una din cele mai atragatoare ramure ale artei fotografice. Iubita de unii fotografi, neinteleasa de marea majoritate insa cu siguranta dorita de catre orice impatimit al "picturii" cu lumina. 


In esenta scopul MACROFOTOGRAFIEI este acela de a surprinde in imagini fragmente din lumea mai putin vazuta cu ochiul liber si daca este posibil a o incadra intr-o compozitie fotografica beneficiind totodata de o lumina cat mai buna. 


Pentru inceput va trebui sa vedem de ce avem nevoie pentru a putea face MACROFOTOGRAFIE. 


Pentru cei care poseda un aparat compact sfatul este acela de a-l folosi in modul manual si eventual daca este posibil atasarea cu ajutorul unui adaptor special a unei lentile CLOSE-UP in fata obiectivului obtinand prin aceasta o crestere in dimensiuni a detaliilor fotografiate


Carpati.org


Daca posedam un (D)SLR treaba este mai facila prin utilizarea obiectivelor macro dedicate care insa sunt mai scumpe. O alta solutie mai ieftina si cu rezultate surprinzatoare este folosirea inelelor MACRO  de extensie care sunt de doua tipuri: manuale si cu transmiterea parametrilor preturile lor fiind de asemenea pe masura facilitatilor oferite.


Mai exista varianta folosirii unui obiectiv cu focala de 50mm montat in fata obiectivului macro, aceasta solutie ofera satisfactii maxime cu preturi minime prin faptul ca se obtin imagini 1:1 . Pentru montarea obiectivelor exista inele inversoare speciale in magazinele de specialitate.


Carpati.org


Unul din marile secrete ale focusarii in MACROFOTOGRAFIE este acela al fixarii clarului in imagine dat fiind faptul ca la asemenea magnificari vb de milimetri . Un sigur milimetru mai in fatza sau in spate si nu ne-a iesit ce am vrut. Din acest motiv se recomanda focusarea bruta din inelul obiectivului, iar reglajul fin se va face prin miscarea aparatului de fotografiat inainte si inapoi pana ce obtinem clarul pe planul dorit.


Carpati.org


Problema iluminarii in cazul MACROFOTOGRAFIEI ramane un subiect delicat si ca si in cazul celorlalte genuri ale fotografiei se recomanda primele momente ale diminetii sau clipele de dinainte de apusul soarelui cand lumina este din nou mai blanda.  Toate acestea se pot rezolva prin utlizare unui blitz macro de forma unui inel care se ataseaza pe varful obiectivului. Aceasta solutie insa se poate dovedi a nu fi prea ieftina dar cu rezultate din cele mai bune.


Carpati.org


Folosirea unei deschideri corespunzatoare a diafragmei ne va conduce la rezultatul dorit. In cazul in care se doreste o profunzime mai mare si deci o diafragma mai mica va rezulta negresit un timp de expunere mai mare. Acest lucru se traduce prin folosirea unui trepied sau a unui monopied. In lipsa acestora sharp-ul imaginii va avea mult de suferit si va rezulta o imagine care va fi neclara si care cu atat mai mult in cazul MACROFOTOGRAFIEI nu va putea reflecta realitatea atat de frumoasa la acest nivel.


CONCLUZII:


  1. Folosirea obiectivelor macro dedicate. 2. Utlizarea inelelor macro ( solutie ieftina si foarte eficace). 3. Utilizarea unui ob cu focala de 50mm intors si montat cu ajutorul unui inversor in fata altui ob macro. 4. Folosirea trepiedului sau a monopiedului pt un sharp cat mai bun. 5. Diafragma corespunzatoare rezultatelor dorite. 6. Lumina cat mai buna ca de obicei ne va conduce la rezultatele asteptate. 7. Utilizare lentilelor CLOSEUP cu valori de pana la +10 ne ajuta in atingerea telurilor propuse. 8. Focusarea se va face prin miscarea aparatului inainte si ianapoi pana la stabilirea focusului dorit. 9. Si ca de obicei o compozitie cat mai minimala si plina de personalitate este de preferat unui "ghiveci". 10. Si dupa cum deja stiti pentru a putea tine gñzele in focusul obiectivului puteti folosi o solutie de zahar cu apa pe care o vom pulveriza pe florile unde ne incercam norocul.


Eventualele intrebari le astept ca mesaje.


Va doresc mult succes !


Text si imagini: Andrei Dudescu



Marți, 24 iulie 2007 - 08:32 
Afisari: 4,771 


Postari similare:





Comentariile membrilor (8)

marian
marian
Rucsac
 
1
Fain articolul!
O mica corectura: in prima parte a textului ai folosit "COLSEUP" si o mica completare: pentru cine poseda SLR sau DSLR, poate folosi si un obiectiv cu focala variabila pus invers. Eu folosesc 18-55-ul din kit-ul Canon EOS 350D. Problema e ca in multe cazuri, din cauza distantei focale mici trebuie sa ma apropii foarte mult de subiect si ii iau din lumina. Pentru o mai buna iluminare se poate folosi o folie de staniol pusa pe un carton si asezata astfel incat sa dirijeze lumina spre subiect din alt unghi.


Marți, 24 iulie 2007 - 08:23  

andrey
andrey
(admin)

 
2
S-a corectat ! Multam fain de aprecieri ! Carpati.org


Marți, 24 iulie 2007 - 08:34  

raven
raven

 
3
Salut,as sa-mi explicati si mie ce inseamna SLR si DSLR,multumesc


Marți, 24 iulie 2007 - 09:33  

canon5d
canon5d

 
4
Acum incerc sa scriu pentru a 4-a oara comentariul.M-am tot logat scriu si cand dau adauga imi sterge textul si-mi cere sa ma logez din nou.ce se intampla?

Obiective macro:Aici e un pic de confuzie despre ce inseamna exact macro.Unele obiective au eticheta de macro chiar daca abea ajung la raporul de 1:3(exemplu Sigma 70-200 f/2.8).In general adevaratele obiective macro ajung la raportul de 1:1.
Raportul de reproducereCarpati.orge obicei vine indicat ca 1:2 ,1:3 si indica marirea la care se ajunge la distanta minima de focusare.Un obiectiv 1:1 este in gradul de a proiecta pe senzor sau pe pelicula o imagine a subiectului la dimensiunile lui reale.De exemplu la raportul 1:1 si un subiect de 6mm va fi proiectata pe senzor sau pe pelicula o imagine de 6mm.
Unele modele de compacte iti permit sa incadrezi o arie de doar cativa centimetri putand sa focusezi subiectul la putini milimetri de lentila.Au avantajul unei vaste profunzimi de camp dar in acelasi timp este si limita lor.Avem profunzime de camp dar nu va fi usor sa obtinem un fundal curat ce sa scoata in evidenta subiectul.
Pentru asa ceva avem nevoie de optica spaecializata cum ar fi Sigma 105mm f/2.8.Cu un asemenea obiectiv vom reusi sa desprindem subiectul de fundal chiar si cand folosim diafragme inchise pentru a avea subiectul in intregime focusat.Un alt avantaj este acela ca ca poti sa fotografiezi de la mare distanta de subiect.
Va doresc la cat mai multe articole despre fotografie!


Marți, 24 iulie 2007 - 09:35  

andrey
andrey
(admin)

 
5
Tehnologia (SLR) adica single-lens reflex - vizare directa prin obiectiv cu ajutorul unei oglinzi care se ridica in momentul declansarii si a unei pentaprisme. D-ul care s-a adaugat in fata SLR-ulurilor este de la mai noua tehnologie digitala(D) care a inlocuit pelicula cu film. Legat de de obiective macro 105mm este printre cele mai bune focale utilizate in macrofotografie.


Marți, 24 iulie 2007 - 09:48  

gabriella
gabriella
Caraba
 
6
Se admite restanta WB + macro? De cateva zile a tot cazut net-ul! Strutu'


Marți, 24 iulie 2007 - 16:55  

andrey
andrey
(admin)

 
7
Se admite, te asteptam cu ele !!! Carpati.org


Miercuri, 25 iulie 2007 - 00:10  

raven
raven

 
8
Mutumesc mult ptr.informatie


Joi, 26 iulie 2007 - 21:54  


 




Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un comentariu

 
0,0467 secunde

Deblocari usi Bucuresti | GetaMap.org | Maps from all over the world | ro | fr | es | de | Calculator distante
ViewWeather.com - A new way to view the weather | nl.ViewWeather.com | sv.ViewWeather.com
Regulament carpati.org
© copyright (2004 - 2024) www.carpati.org