Skin Classic Skin White Skin Black & Whilte Skin Default Adauga la Favorite (In contul carpati.org)
Cautare:

Calendar

Decembrie 2024
LMMJVSD
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Ianuarie 2025
LMMJVSD
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Online

Vremea
Varful Cosana
Muntii Capatinii

Lacul Lala Mare-o lacrima de cristal


        Lacul Lala Mare este unul dintre cele mai mari si mai frumoase lacuri glaciare din Carpații Orientali, dar nu numai, poate chiar din Romania. Este situat în Muntii Rodnei sub varful Ineu (2279 m), într-o vale glaciară, la altitudinea de 1815 m. Alături de Lala Mică, care are o adancime 0.40 m, face parte dintr-un complex de lacuri glaciare.


/lacul/dscf4971.jpg

                                                                              Lacul Lala Mare-peisaj de iarna


       Munții Rodnei fac parte din grupa Nordică a Carpatilor Orientali. Cu înalțimea maximă de 2303 m, atinsă de vf. Pietrosu Rodnei. Muntii Rodnei sunt cei mai înalți munți și cei mai dificil de drumețit din Carpații Orientali.

         Modul de formare. Lacul glaciar Lala Mare s-a format prin acumularea apei, provenită din ploi sau zăpezi, în circul unui fost ghețar cuaternar. Zăpezile acumulate și transformate în gheață la obarșia văii Lala, prin subsăpare au format depresiuni, limitate în partea inferioară de praguri glaciare. În urma acțiunii erozive, depresiunile create se adâncesc și iau forma unor excavații circulare, flancate de abrupturi, denumite circuri. În Munții Rodnei aceste circuri mai sunt cunoscute sub denumirea de: căldări, zănoage, găuri. Gheața acumulată în acest sector al Lalei s-a derulat în mai multe etape:

                 1). inițial a avut loc acumularea zăpezii pe suprafețele plane sau concave preexistente;

                 2). prin depunerea în straturi succesive, zăpada prin tasare se transform în firn (névé), care ulterior va elimina bulele de aer si  va rezulta gheața;

                 3). gheața odată formată prin grosimea și greutatea sa acționează asupra substratului și conturează circul.

       La săparea circului a contribuit și apa care s-a acumulat sub gheață, pe calea crăpăturilor verticale, denumite rimaye. Această apă înmoaie roca din bază facilitând eoziunea glaciară. Apa a stimulat și dinamica ghețarului. Ghețarul a alunecat sub forma unei limbi, care a contribuit la formarea morfologiei văii Lala. Aceasta vale, se aseamănă cu un uluc depresionar, sub forma literei U. In ultimă istanță circul evoluează prin retragerea versanților datorită gelivației. Aceste procese de eroziune glaciară, denumite în geomorfologie, exarație, exercitate de ghețarul montan s-au derulat în cuaternar. Fazele glaciațiunii care a modelat Masivul Ineu a fost Riss și Wurm. Astfel că, s-au format un complex de forme glaciare (circul glaciar cu mai multe trepte, valea glaciară, abrupturi, morene).

       În complexul glaciar Lala, se disting trei generatii de excavațiuni create de către eroziunea ghețarilor de circ, a caror dimensiune s-a modificat în decursul perioadelor glaciare succesive. Acestea s-au format in trei etape:

                1. etapa de ,,prealpin glaciar”, când obârșia de vale este ocupată de un imens ghețar de circ care modelează un ,,fotoliu glaciar” pe masură;

                2. etapa intermediară de glaciație, când dimensiunea ghețarilor de circ se reduce la două nuclee ce modelează cele doua trepte principale ale lacurilor;

                3. etapa de deglaciație, când ghețarii de circ devin tot mai reduși si se scindează în șapte nuclee corespunzatoare celor șapte depresiuni de subsăpare glaciară din cuprinsul complexului glaciar.

       După retragerea ghetarului, în aceste excavații se acumulează apa, dând naștere lacurilor glaciare de circ (iezere). În Munții Rodnei lacurile mai pot fi întalnite și pe văile glaciare în spatele unor morene sau praguri glaciare ce au acționat ca niște baraje în calea apei, permițand acumularea acesteia. Văile glaciare sunt o prelungire a circurilor, niste forme de eroziune create de limba ghețarului, inițial acestea fiind niște văi fluviatile montane. Acest proces de topire a ghețarului s-a produs în cuaternar, după ce s-a încheiat faza glaciară Wurm. Cauza topirii ghețarului Ineu este una climatică. Clima s-a încălzit, ghețarul s-a topit, iar apa s-a acumulat în acest circ. S-au format două lacuri glaciare Lala Mic la 1920 m și lacul Lala Mare la 1815 m altitudine, în cele două trepte ale circului.

       Substratul. Rocile care alcătuiesc Masivul Ineu sunt dure, șisturi cristaline, micașisturi. În astfel de substrat, dur, s-a conturat lacul Lala Mare. Duritatea rocilor a îngreunat formarea excavațiilor, dar odate formate s-au păstrat într-o stare bună, în fața modelării glaciare și postglaciare.

         Relieful. Circul glaciar Lala este o formă de relief glaciară. Se prezintă ca o depresiune cu aspect de amfiteatru dominată de pereți abrupți. Cuprinde mai multe componente: bazinul, care a luat naștere prin presiunea ghețarului asupra substratului (acesta are doua nivele de terasa); versanții, care au o pantă accentuată; pragul glaciar, ce  închide circul spre aval;


/lacul/dsc_3401.jpg

                                                               Lacul Lala Mare-peisaj de toamna


       Hidrografia. Lacul Lala Mare este un lac de munte. După geneză este unul de circ.

       Lcurile glaciare mai poartă denumirea, in Muntii Rodnei, de: tăuri, ochiuri de mare, iezere, zănoage. Un lac, cum este si acesta, are următoarele componente: cuveta, apa, oglinda apei.

         Proprietățile lacului sunt:

            suprafața lacului – 5637 m²;

            lungimea lacului ;

            lățimea medie;

            perimetrul lacului;

            adâncimea maximă;

            adâncimea medie–1,10 m;

            volumul lacului - 8897 m³ ( cantitatea de apă stocată în cuveta lacustră, se exprimată în m³);

            forma lacului, este circulară, cu unele pătrunderi ale uscatului în perimetrul lacului, care îi conferă o formă unică;

            culoarea apei

            temperatura apei este una foarte scăzută ( temp. medie sub 4°C); este influențată de anotimp;

            salinitatea, cantitatea de săruri, este mică; este un lac dulce ;

            dinamica apei, este influnțată de vânt; frecvent pe suprafața lacului se formează valuri. O dinamică a apei este resimțită în interior, mișcare de conveție. Aceasta produce instabilitate în distribuția oxigenului, a temperaturii;

       Viața din lac. Lacul este un ecosistem cu mare complexitate, în care trăiesc asociații de plante și animale dependente unele de altele (biocenoze) si face parte dintr-o rezervație mixtă Ineu-Bătrâna ( 0,5 ha), care la rândul ei face parte din Parcul Național Munții Rodnei 946 400 ha).

       În perimetrul lacului se află un complex de biocenoze, plante și animale. Dintre aceste specii pot menționa elemente de:

        -flora: o asociație de jnepeni (Pinus mugo) care înconjoară lacul, ienuperi, zâmbrul (Pinus cembra) merișor, afin, păiuș (Festuca versicolor, Festuca rupenica), floarea de colț (Leontopodium alpinum), opaițul Munților Rodnei (Lychnis nivalis), ghințura galbenă (Gentiana punctata), angelica (Angelica archangelica), sângele voinicului (Nigritella rubra), bujorul de munte (Rhododendron kotschyi);  

        -fauna: urs (Ursus arctos), cerbul carpatin (Cervus elephus), căpriorul (Capreoluscapreolus), acvila de munte (Aquila chrysaetos), caprăa neagră (Rupicapra rupicapra), lup (Canis lupus), marmota (Marmota marmota). Ornitofauna: cocoșul de munte (Tetrauo urogallus), aquila de munte (Aquila chrysaetos), șorecarul comun (Buteo buteo), buha mare (Buho buho), reptile, amfibieni și o diversitate de nevertebrate. Fauna nevertebratelor este variată: 28 specii de enchitreide, 12 specii de lumbricide, 20 de specii de de diploide, 36 specii de chilopode, 39 de specii de ortoptere, 295 de specii de fluturi (lepidoptere)






Marți, 12 iulie 2011 - 19:26 
Afisari: 13,582 


Postari similare:





Comentariile membrilor (6)

alisa
alisa

 
1
intr-adevar...un loc deosebit.Frumos articol.
insa, din cate stiu eu, lacul Lala este singurul lac glaciar din RomaniaCarpati.org


Joi, 14 iulie 2011 - 16:07  

jhony
jhony
Busola
 
2
Nu neaparat! Lacuri glaciare mai exista in Rodnei: Buhaiescu, Iezer, Stiol, etc (inca 23). Si in alte grupe de munti exista deasemenea: Fagaras, Parang, Retezat.


Joi, 14 iulie 2011 - 16:12  

siriso21
siriso21
Rucsac
 
3
Fain articolul. Dar ce s-a intamplat cu ultimile doua poze de nu se vad?


Marți, 19 iulie 2011 - 14:47  

jhony
jhony
Busola
 
4
Numai doua poze sunt, Lala vazut toamna si iarna!


Marți, 26 iulie 2011 - 15:00  

torita
torita

 
5
Oricum ii tare articolul! Cred ca muntii rodnei au comori de nepretuit! Oare care este celmai mare lac din Rodnei?


Vineri, 29 iulie 2011 - 00:20  

jhony
jhony
Busola
 
6
Buhaiescu!


Sâmbătă, 13 august 2011 - 22:55  


 




Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un comentariu

 
0,0505 secunde

Deblocari usi Bucuresti | GetaMap.org | Maps from all over the world | ro | fr | es | de | Calculator distante
ViewWeather.com - A new way to view the weather | nl.ViewWeather.com | sv.ViewWeather.com
Regulament carpati.org
© copyright (2004 - 2024) www.carpati.org