LA DISTRUS NATURA !
LA DISTRUS NATURA,
La ce ne mai trebuie sa avem lacuri, izvoare si rauri curate, paduri intregi si nedefrisate, munti fara drumuri asfaltate pana la cabana, spatii verzi prin orase? Nu mai bine le distrugem ?
Locuiesc intr-un oras care se vrea modern, dar in care se uita de spatiile verzi atat de necesare celor care au nevoie de recreere in natura. Te poti plimba pe faleza Muresului si cam atat ! Am avut si noi ceva parcuri, dar mai bine am facut MALL-uri, sedii de firme sau instituti, blocuri... Astfel de abuzuri in spatiul de recreere apar peste tot in tara si incet se extind spre periferia oraselor.
Merg destul de des la munte, asa cred eu, dar din pacate, din ce in ce mai mult dau si pe acolo de “civilizatie”. Ajuns la o cabana, ai parte de muzica data la maxim, nu specific genul, se subintelege, acompaniata de urletele si zbieratele celor care asculta acest gen de muzica. Daca mai apare si posibilitatea de a face un gratar, atunci sa te tii ! De ce sa foloseasca ei vechea vatra sau locul déjà amenajat ? Nu ! Ei trebuie sa dovedeasca cat de priceputi sunt in a face focul lor, care este cel mai tare. Doar si televiziunile te incurajeaza sa trimiti ”marfa” de la chiolhanurile tinute in mijlocul naturii. Ai sansa sa castigi si premii daca dai dovada ca ai agresat natura ! Asadar, vandalu’ ia toporul sau drujba si fuga in padure sa taie copacul, cu ramurile inca verzi, sa arate ce meserias taietor de copaci este el. De ce sa foloseasca ei lemnele sau copacii cazuti la pamant ? Nu, este dezonorant. Trebuie neaparat unul viu. Apoi, la plecare, este greu sa-si duca gunoiul jos. Gunoiul aici trebuie sa ramana, ca trebuie doar sa existe niste fraieri care sa se ocupe si de acest aspect.
Ne laudam ca avem ape dintre cele mai curate, izvoare renumite... Dar pentru unii aceste izvoare sau ape, lacuri, sunt bun prilej de a spala masina sau rufele. Apa nu costa si apoi, ce daca o poluam, ca doar nu este a mea ?! Unii mai fac si “concursuri” intre ei, daca tot si-au spalat masina, de ce sa nu arunce si niste gunoaie, sa vad pana unde ajung acestea ?
In concediu unii merg la munte sau la mare. Super si bravo lor. Dar sa nu se imbufneze, atunci cand drumul asfaltat se termina si incepe drumul forestier sau unul mai putin accesibil masinilor. Asta este si ideea, sa-si mai foloseasca omul si picioarele. Auzim la televizor, radio sau citim in presa, despre tot felul de proiecte de a duce drumuri asfaltate sau autostrazi, culmea, pana in varf de munte sau prin rezervatii ale naturii si biosferei !? Ne bucuram si ne mandrim, atunci cand vin turisti straini pe la noi in tara, pentru ca natura si muntele are inca acel ceva salbatic, natural. Retezatul, Parangul, Fagarasul si alti munti, au intrat in atentia unora, de a-i strapunge cu SOSELE, cat mai sus cu putinta ! Pentru unii este cam asa; am venit, am vazut, am invins ! Dar de invins, au invins natura, din pacate... Si peste ani, copiii lor se vor intreba cum arata o padure, cum este o apa curata, si unde este linistea de la munte ?
Bine spunea maestrul Gheorghe Dinica: “ROMANIA, POPULATIE MULTA, OAMENI PUTINI: CATEVA MESE”. Numai bine maestre, mari vorbe !!!
SA NU UITAM: CUM PASTRAM NATURA, ASA O VOM AVEA !!!
Japan
Sâmbătă, 13 martie 2010 - 15:54
Afisari: 2,970
japan
-atacul(abuzurile)asupra zonelor verzi de la marginea orasului nu a fost "incet"(momentan este doar incetinit) dar a fost si amplu
-drumurile forestiere sunt batucite zilnic de camioane echipate cu macarale si remorci care nu mai prididesc a scoate lemnul padurilor
-drumul axial Izvorul Muntelui-Durau nu se repara
-pe taseele Ceahlaului gasesti(e adevarat putine) PET-uri,ambalaje mici si altele asemenea in locuri in care nici cu mintea nu gandesti(vedeti albumul meu Etichete pentru Romania)
Ma opresc!Am plans destul pe umarul dumneavoastra!Problema este ca eu,cel putin,nu fac altceva decat sa ma plang
Sâmbătă, 13 martie 2010 - 21:41