Skin Classic Skin White Skin Black & Whilte Skin Default Adauga la Favorite (In contul carpati.org)
Cautare:

Calendar

Noiembrie 2024
LMMJVSD
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Decembrie 2024
LMMJVSD
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Online

Vremea
Varful Pietrele Albe
Muntii Cernei-Mehedinti

INSTIGARE LA BUN SIMT

Printre cele mai dureroase aspecte sunt acele a cocalarilor cu ochelari D&G si "mertzane" care mai nou se perinda prin zonele montane.   Poate datorita celebrului "global warming" care le permite acestor eroi de week-end sa aiba acces la cote mai mari. Stii, sunt ca si tantarii, cu cat e mai cald cu atat ii gasesti in tot mai multe locuri.     Si ce e si mai nasol, e ca gasesti din ce in ce mai multe gunoaie in tot mai multe locuri.     

Ceahlau


 Am fost anul acesta in Ceahlau, care se spune ca e printre cele mai ocrotite zone, poate. Dupa un traseu de o ora jumate pe traseul de mijloc ajung la cabana Dochia ( in sfarsit vad si eu Dochia). 

Traseul pina acolo e destul de impunator cu pungi si sticle pe alocuri pentru care stau si ma gindesc cum dracu or fii ramas aici. Aveam deja o punga in care am pus hartia de la ceva sandwich-uri, asa ca de ce nu ar incapea si astea, le iau , le pun.


In sfirsit Dochia. 

      Super priveliste, numai sa nu te uiti pe linga cabana sau la picioarele tale ca sa nu vezi toate gunoaiele purtate de vant in preajma unei multimi de oameni care se inghesuie sa prinda o masa linga cabana sa bage si ei saracii " cate un mititel la baiatu mancatias, ca tare ne-a ostenit drumu pan-aci ".

    Pungile, purtate suav de vantul mangaietor al Ceahlaului, mai ca nu le intra in gura si in mancare si ei nici macar nu se sinchisesc sa le dea la o parte sau sa puna la un loc rezervat gunoilui.

   Nici o problema, nu ne miram, nu ne infuriem, trebuie sa fim happy ca doar profitam de concediu si vreme buna.


Intr-un final ajungem si pe toaca. Si cum nu mai suntem surprinsi citeva pet-uri chiar pe virful Toaca, unde-i place romanului sa stea "sus sus sus la munte sus....." 

          


Fagaras

Scapam si noi de cotidian, ascundem mouse-ul si tastatura ca sa nu le mai gasim cind ajungem din nou la munca pt. a avea un motiv in plus sa-ti bei ceiucul dimineata.

 

    In fine, sambata dimineata aruncam una-alta prin portbagaj si ata in Fagaras. Ajungem si noi la Balea, platim taxa de parcare impusa de primarie, si care ca de obicei banii nu se duc pentru amenajarea locului si inlaturarea a unei gropi de gunoi care statea si ea nevinovata si admira mirificele peisaje ale Fagarasului.


  Nimic iesit din comun: mici, gratare, muzica a la "Minodora la maxim", politisti rosii ca racu cu ochii bulbucati incercind saracii sa dirijeze ceata de cocalari ce invadeaza Everestu din a carui Porche Cayene rasuna ca un sunet de fond " Cine are, noroc are, laila la...." sau " Da vinu, da vinu, vreau sa beau.....".

   Stam si incercam sa ne obisnuim cu ideea ca e "uikend". Intru in vorba cu, cabanierul de la salvamont Balea, un personaj foarte amabil, il intreb despre una-alta, pareri, sfaturi de la dinsu si apoi ma indrept la pus cortul. 


Spre norocul nostru, dam de cateva persoane care ne ofera un loc bun de pus cortul, se ofera sa ne ajute, toate bune si frumoase cu exceptia gunoaielor care dadeau o mireasma aparte si a gunoaielor pe care trebuia sa le eviti sa nu-ti rupi piciorul.

Pana si pe creasta am gasit pet-uri....213%#$^%(#$)()$$@#)%5, ca sa nu injur ca un birjar si sa fiu eliminat de pe site...


Remarca: Am fost uimit sa vad discrepanta intre comportamentul celor care stateau peste noapte dornici de aventura pe trasee montane si celor de duzina pentru care muntele/natura e un popas de etalare a masinilor  " bengoase" si a savura un mic luat la oferta de la Real.



Petrosani

Un loc mirific de o salbaticie desprinsa din basme, cu rauri care licuresc fara sfiala prin iarba bogata si "grasa" a locului.


Ca de obicei, si de ce nu, un munte de gunoaie in adevartul sens al cuvantului. De data aceasta autoritatiile se fac vinovate pentru neridicarea container-ului super mega extra plin de gunoi.

  Bine-nteles, unde era iarba mai verde si mai impunatoare, acolo erau si sticlele aruncate parca numai in scarba bunului simt.


Probabil e adevarat cind peste mari si tari ni se afiseaza o imagine josnica, poate nu in toate tariile.



Ma opresc aici in a da detalii pentru a nu mentiona ca pana si in pestera Scarisoara am gasit hartii de suflat nasu si altele, de-a dreptul sfidator.

  Din pacate pentru multi dintre noi ne va lua mult sa realizam ca nu trebuie sa ne facem nevoile unde si mancam, asta ca sa nu folosesc alte cuvinte.




Va multumesc ca ati avut rabdare sa cititi macar cateva randuri din aceste relatari plictisitoare si scuzati limbajul adoptat.



Cu respect si consideratiune

Florin ROMAN










  

   




Joi, 10 septembrie 2009 - 13:05 
Afisari: 2,419 


Postari similare:





Comentariile membrilor (18)

odin
odin
Rucsac
 
1
Nu ai fost Intre Babele si wc-ul de afara! Calci pe conserve, cioburi ca pe scoicile de la malul marii. Numai un fachir poate trece pe acolo.


Joi, 10 septembrie 2009 - 13:18  

florares
florares

 
2
Chiar daca s-ar pune o taxa pe astfel de locuri, m-as mira ca autoritatiile locale sa foloseasca acei bani pentru a face curat si sa mentina locul curat. " Traim in Romania si ....."


Joi, 10 septembrie 2009 - 13:27  

alexus
alexus
Busola
 
3
Balea Lac este de evitat in uichend, cel putin vara.
Tocmai coborasem din Creasta, din 2 motive: pentru ca se anunta furtuna mare (atunci cand a fost luata de ape cabana Sambata) si trebuia sa incarcam acumulatorul de la camera.
Tipetele si manelele se auzeau inca de sus, din Creasta. Cand am ajuns la Balea Lac, a trebuit sa mergem cu mare bagare de seama, pentru a nu fi calcati de masini.
Am cautat un loc bun si mai retras, am montat cortul si am plecat sus, la lacul Capra. Nu mai rezistam sa stam in zarva aia.
Spre seara, ne-am dus pe terasa la cabana Balea si am incercat sa savuram o cafeluta, admirand ultimele sclipiri ale soarelui, oglindite in apa lacului.
Era o atmosfera calda, relaxata. Canta o muzica placuta, in surdina, lacul la picioarele noastre, soarele coborand incet dupa creste ...

La un moment dat, unu mai brunet, cu o burta cat toate zilele si un ditamai lantul de aur la gat, il cheama pe ospatar si ii spune: "cat ma costa sa mi-l pui si mie pe Salam, ca vrea asta mica". Aia mica era una tot asa mare ca el, parca ceva mai bruneta si cu mai mult aur.
Spre norocul nostru, ospatarul l-a refuzat.

Revin la ceea ce am mai spus si in alte comentarii: infrastructura in privinta turismului montan, nu trebuie sa depaseasca baza muntelui. Altfel, vom fi invadati de gratare cu mici si carnati, sprituri, gipane, lanturi, pantofi cu toc, manele, tipete si multa, multa mizerie.


Joi, 10 septembrie 2009 - 14:01  

ciux
ciux

 
4
Oriunde ajunge asfaltul se intampla astfel de lucruri. Cam asa va arata si marginea Transalpinei sau a DN 66 A, daca acestea se vor finaliza.


Joi, 10 septembrie 2009 - 16:03  

hana
hana
Coarda
 
5
Cred ca totusi, dupa atatea articole si comentarii referitoare la acest subiect, efectul nu e decat sa te racoresti un pic.
Toate aceste discutii nu le vad rostul, daca nu se propun solutii si se face ceva.
Ca de exemplu:
Actiunile de ecologizare, fie organizate, fie individual, cand atat cat ne sta in putere, cand venim din ture, sa adunam fiecare ce gasim pe drumul de intoarcer, chiar daca gunoaiele nu au fost aruncate de noi.
Sau actiuni de popularizare, de sensibilizare desi astea ajuta cam cat frectia la un picior de lemn, dar oricum e ceva decat nimic.
Petitii la forurile superioare....
sprijinirea unor solutii de plata a peturilor reciclate, cum e in Germania.
nu stiu, haideti sa gasim ceva solutii.

PS Am un mare respect pentru categoria aceea de oameni, tot bruneti, care aduna din tomberoane peturile cu saci si carucioare pentru centrele de reciclare.


Joi, 10 septembrie 2009 - 16:15  

ciux
ciux

 
6
Am putea sprijini (cat poate fiecare dintre noi) actiunile Asociatiei Montane Carpati, cu cate o mana de lucru, un banut, o idee, o propunere etc.


Joi, 10 septembrie 2009 - 16:43  

florares
florares

 
7
Hana, in salbaticia Petrosanului, era un container mare dar care era plin deja pina la refuz si era si pe linga. Vina primariei, ca nu se ocupa de problema desi nu ar costa mult ridicacrea gunoiului.
Problema e ca nepasarea vine chiar de mai sus si chiar si din partea localnicilor care ca si cam peste tot in tara in zonele rurarle gunoiul se arunca " in rapa" sau vale.
Acum, criza, agitatie, ministerul turismului poate misca ceva ca de, si-au dat cica seama ce potential are turismul. Dar daca aceasta miscare "pro-natura" nu e perpetua atunci iar vom pica in patima nepasarii si iar v-a ramane la mila catorva grupuri si organizatii montane sa se agite in favoarea mediului.
Solutiile la discutiile fara rost ar fii propunerii consiliilor locale de amplasare a panourilor cu legislatia in vigoare privind ocrotirea spatiilor verzi.
Iar primariile daca tot iau taxe pe parcare sau pe altele macar ar putea intretine domeniu public.

Poate toate astea ar putea fii reamintine consiliilor locale.

Chiar ma gandeam, ce-ar fii daca majoritatea spatiiilor montane ar fii declarate Parcuri Nationale? cum e Retezat, chiar daca sa zicem, nu ar fii cazul; dar asa ca sa sensibilizezi omul de rand si sa dai de inteles ca zona are totusi o importanta, indiferent ca e Fagaras sau alte zone montane.
In Ceahlau, de exemplu, trebuie sa platesti o taxa cind mergi pe creasta. Faptul ca dai acei bani te sensibilizeaza, iti atrage atentia indirect ca nu poti sa-ti faci de cap.
Si inca ceva, poate am fost mai agresivi , poate nu, dar de fiecare data cind linga grupul nostru in zona montana cineva, indiferent cine, arunca
gunoiu vraiste ii spuneam cateva de noroc si voie buna. Chiar daca nu ave aefect pe moment dar cel putin isi dadea seama ca nu e ok.
Asa cum traditiile, o parte din ele, se transmit din gura-in-gura asa si educatia montana poate fii aplicata, si aici nu ma refer prin violenta verbala.


Joi, 10 septembrie 2009 - 16:50  

mastroiani
mastroiani
Caraba
 
8
@ciux - nu numai pe unde trece asfaltul se intampla astfel de lucruri.
Oare mizeria din jurnalele de mai jos cine a facut-o ?

http://www.carpati.org/jurnal/am_luat_muntelui_ce_nu-i_apartine/1
489/
http://www.carpati.org/jurnal/printre_stropi_de_ploaie_gunoaie_si
_bucurie_la_caltun/1115/

P.S. - astea mi-au venit mie in minte acum pe moment. Cu siguranta mai sunt si altele.


Joi, 10 septembrie 2009 - 16:58  

adi79der
adi79der
Caraba
 
9
Florin, ai uitat sa spui cat de plin e de papucari si de mancatori de seminte pe traseele din Ceahlau. Si nu ma refer doar la traseul Durau - Cascada Duruitoarea. Uimitor ce aderenta pot avea slapii chinezesti... Carpati.org

Am facut un traseu de 3 zile, vara anului trecut, sa vad "bijuteria montana a moldovei" si am vazut un munte frumos, dar din pacate "locuit". In rest comentariile tale sunt perfect adevarate.

Am tinut sa fac aceasta completare intrucat am vazut prea multi oameni ai zonei, chiar si aici pe site, care mistifica "curatenia" acestui munte, dar se fac ca uita de plimbatorii de cole si beri de pe poteci, a caror crantanit de seminte nu se distinge acustic doar pentru ca e acoperit de muzica telefonului mobil.


Joi, 10 septembrie 2009 - 18:10  

ibecsky
ibecsky

 
10
Scurt si cuprinzator e trist .....


Joi, 10 septembrie 2009 - 18:22  

csuporj
csuporj
Coarda
 
11
@florares, uitat-te aici ce mult ajuta parcurile naturale in privinta gunoaielor: http://picasaweb.google.com/csuporj3/PortileDeFier#52382055813985
14770


Joi, 10 septembrie 2009 - 19:34  

costi28
costi28

 
12
Intradevar pe unde trece asfaltul apar tot felu de indivizi care cred ca intodeauna e cineva care va curata mizerile lasate de ei. Asa au fost invatati de parinti. Este bine ca mai egzista oameni de bun simt si mai aduna asa din mers cate un pet cate o hartie ce mai arunca indivizi. Tot respectul pentru cei cu bun simt si e nevoie s-a ne implicam toti in transmiterea mesajului de a pastra natura curata chiar daca e nevoie sa-i atragem atentia celui de langa noi care e mai indiferent.


Joi, 10 septembrie 2009 - 20:19  

adi79der
adi79der
Caraba
 
13
N-are a face asfaltul. Nesimtitii au descoperit deja tractiunea integrala!


Joi, 10 septembrie 2009 - 21:58  

odin
odin
Rucsac
 
14
Bag de seama ca asfalt este si in Elvetia, Franta, Austria, Germania, Norvegia, Finlanda, Suedia...


Joi, 10 septembrie 2009 - 23:06  

felicia
felicia
Coarda
 
15
La Vistea nu este asfalt si tot s-au strans gunoaiele.
Pantofarii nu prea au ce cauta acolo cu conservele, in cel mai rau caz cara un pet si il arunca pe acolo.
Ramane intrebarea: cine urca gunoiul acolo sus, unde numai muntomanii ajung?


Vineri, 11 septembrie 2009 - 10:30  

flu05
flu05
Caraba
 
16
Pacat ca si pe creasta Pietrei Craiului sunt multe gunoaie, acolo e mai greu de ajuns; de asemenea e plin la Crucea Caraimanului, dar acolo e "pe bulevard", ajunge mai usor oricine.


Vineri, 11 septembrie 2009 - 12:22  

grebe...
grebe...
Busola
 
17
NU conteaza ca in unele locuri e mai greu de ajuns. Si Felicia, acolo sus NU numai muntomanii ajung.
In Piatra Craiului, vara aceasta, am fost uimit cand a trecut pe langa noi un grup de vreo 60 de pantofari si manelisti urcand pe La Lanturi. Nu are rost sa spun ca fetele erau toate in tenesi cu talpa joasa si cu blugi mulati iar baietii erau cum erau, pentru ca termenul de Pantofar spune tot.

Totusi, cand am vazut ce bine se descurca manelistele urcand si coborand pe La Lanturi (au urcat pana La Om si au coborat inapoi in aceeasi zi) am realizat cine sunt cei care dau dovada de atata nepasare pe muntii nostrii (aruncand orice in drum) si tot atunci mi-am dat seama de ce refugiul Grind II a ajuns "toaleta publica" asa cum il numesc unii.


Sâmbătă, 12 septembrie 2009 - 13:49  

jujea
jujea
Cort
 
18
Din pacate fenomenul ia amploare. Pe Valea Cernei, dupa ce iesi din oras, te insotesc pe tot drumul resturile lasate de picnicari. Bunul simt lipseste cu desavarsire. Oare si acasa fac la fel? Arunca mizeria in dormitor si mananca in baie?


Luni, 14 septembrie 2009 - 08:33  


 




Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un comentariu

 
0,0798 secunde

Deblocari usi Bucuresti | GetaMap.org | Maps from all over the world | ro | fr | es | de | Calculator distante
ViewWeather.com - A new way to view the weather | nl.ViewWeather.com | sv.ViewWeather.com
Regulament carpati.org
© copyright (2004 - 2024) www.carpati.org