Skin Classic Skin White Skin Black & Whilte Skin Default Adauga la Favorite (In contul carpati.org)
Cautare:

Calendar

Decembrie 2023
LMMJVSD
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Ianuarie 2024
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Online

Vremea
Varful Gugu
Muntii Godeanu

Horodistea, locul unde se agata harta in cui.

Reperele geografice ale Romaniei sunt importante, le invatam la scoala dar poate (si sunt sigur) ca nu stim detalii despre acestea. Eu am avut norocul sa-mi petrec copilaria chiar in unul dintre aceste repere geografice, sa cunosc oameni si imprejurimi, sa descopar lucruri si evenimente deosebite legate de aceste locuri. Reperul acesta este SATUL HORODISTEA, fiind cea mai nordica localitate din Romania si situat in aproprierea vai Prutului, face parte din comuna Paltinis, judetul Botosani, casele satului fiind asezate in mare parte la soseaua nationale 29A, care face legatura intre Dorohoi si Radauti-Prut (punctul de trecere a frontierei cu rep. Moldova), iar alte case care fac parte din noul sat la aprox. 1 km pe un deal. Satul principal este asezat pe o culme de deal, de unde se vede raul Prut, rep. Moldova si in stanga departe, Ucraina. De aceea exista, proprizis, trei sate in unul: Crainiceni, Horodistea si satul Nou.

Denumirea satului Horodistea are legatura directa cu semificatia cuvantului nord din limba slavona, horod. Despre satul Horodistea sau existenta oamenilor pe aceste locuri, este legata de perioada în care are loc migrarea slavilor în Dacia (secolul V - secolul VII, dar este doar o presupunere), tot in aceste locuri descoperindu-se si cetatea dacică Carsidava din geografia lui Ptolemeu. Pe malul Romanesc al Prutului, se afla Batca, care a fost o intarire de pamant, construita pentru aparare si de unde se dadea alarma in caz de pericol. Istoricul Nicolae Iorga, in primul sau volum despre istoria romanilor, aminteste de satul Horodistea, drept statiune preistorica?!. Cel de-al doile razboi mondial sa facut simtit prin aceste locuri, marturie stau vechile transee. Deoarece la început de sec XX, satul nu avea biserica, proprietarul mosiei Gheorghe Vasescu a ctitorit biserica „Sf. Mucenic Gheorghe”, care a fost sfintita in anul 1904, icoanele fiind pictate in stil bizantin. Biserica a fost reparata prima oara in anul 1945 (cand i s-a schimbat usa la pridvor si dusumeaua) si sa renovata recent, evidentiindu-se pictuile din interior.

Satul Crainiceni, are o vechime de circa 500 de ani, a fost initial asezat pe valea raului Prut, denumirea satului venind de la acei "crainici" pe care domnitorul Stefan cel Mare i-a asezat pe dealuri inalte pentru a da de stire cand veneau tatarii. Satul a fost imprejmuit cu gard inalt, intrarea si iesirea din sat se facea numai pe o poarta mare, de aceea si denumirea de "in deal la poarta", inafara gardului fiind mosie. Din cauza unor alunecari masive de teren dar si ca rezultat al improprietaririi taranilor, satul s-a extins pe deal. Fara locas de cult, sa ridicat o bisericuta cu hramul Sf. Ioan Botezatorul, situata pe o movila ceva mai inalta. Biserica cu forma sa actuala a fost sfintita in anul 1931, avand hramul Sf. Treime, cu ajutorul preotului paroh Aristotel Popescu si al localnicilor. Clopotnita biserici se afla la exterior, la poarta, fiind refacuta cu ajutorul localnicilor, in anul 1984.Satul Crainiceni sa unit cu satul Horodistea in anul 1968.

In acest sat s-au nascut personalitatii importante: 

- Doxachi Hurmuzachi (1782-1857), caminar, vel aga si apoi vornic, patriot roman.

- Cuviosul Ioan Iacob sau Sfantul Ioan Iacob de la Neamt, numit si "Hozevitul", un mare sihastru roman din Valea Iordanului, sa nascut la 23 iulie 1913 si a copilarit in acest sat. La 15 august 1933, avand 20 de ani, intra in Manastirea Neamt, unde studiaza la farmacie si biblioteca, apoi staretul il trimite la Bucuresti pentru a studia la Facultatea de Medicina. Terminand studiile, petrece o perioada la Manastirea Turnu, in Episcopia Argesului, dar se intoars la Manastirea Neamt, urmand ca in anul 1936, la terminarea stagiului militar, sa fie tuns in monahism. Tanarul nevoitor Ioan Iacob va pleca spre Tara Sfanta, in toamna anului 1936, impreuna cu alti doi monahi, Claudie Derebreanu si Damaschin Ignat, costul calatoriei fiind suportat de Cuviosul Ioan, din mostenirea ramasa de la parintii sai. Se va retrage intr-o pestera din pustiul Iordanului, unde va sihastri timp de doi ani, la sfarsitul aceastei perioade va intra la Manastirea Sfantul Sava cel Sfintit, de langa Betleem, unde va sta vreme de opt ani, ca paraclisier, bibliotecar, ajutor de econom si infirmier. Intre 1939-1940, va petrece in pustiul Qumran, intr-o pestera din apropierea Marii Moarte, impreuna cu alt calugar roman. Din cauza razboiului, intre 1940-1941, cuviosul Ioan va patimi intr-un lagar de pe Muntele Maslinilor, dupa care se va reantoarce la Manastirea Sfantul Sava. In anul 1952, impreuna cu ucenicul sau, Ioanichie, se va retrage in pustiul Hozeva, la Manastirea Sfantul Gheorhge Hozevitul, din anul urmator vietuind intr-o pestera din apropiere, numita Chilia Sfanta Ana si vor ramane pana la sfarsitul vietii Cuviosului Ioan, in data de 5 august 1960, la varsta de 47 de ani, fiind inmormantat in pestera in care a vietuit in ultima parte a vietii sale. Timp de 20 de ani, corpul sau a stat in pestera, nestiut de nimeni. La cererea obstii manastirii, adresata patriarhului Benedict al Ierusalimului, moastele ale au fost asezate in biserica centrala, langa cele ale Sfantului Gheorghe Hozevitul. Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane l-a trecut in randul sfintilor in anul 1992, sub numele de Sfantul Ioan cel Nou de la Neamt "Hozevitul", avand ca zi de praznuire data trecerii sale la cele vesnice, anume 5 august. In anul 2010, in satul Crainiceni, a avut loc un pelerinaj cu Moastele Sfantului Cuvios Ioan Iacob de la Neamt, cu ocazia implinirii a 50 de ani de la trecerea la cele vesnice si 97 de ani de la nasterea sa.

- Dr. ing. Stelian Bajureanu s-a nascut la 4 iunie 1934, consatenii spunandu-i Steluca al Madalinei. Absolvent al Institutului Politehnic din Iasi, Facultatea de Electrotehnica, autor al unui mare numar de inventii si inovatii, inregistrate la O.S.I.M. si a peste saptezeci de lucrari de specialitate, unul dintre cei treisprezece membri ai Consiliului International de Cibernetica, membru fondator si secretar general al Academiei Stefan Odobleja de la Lugano-Elvetia, membru fondator al Academiei Internationale de Stiinte de la San Marino, membru asociat in Consiliul Stiintific al Asociatiei Internationale de Cibernetica de la Namur-Belgia, participant cu lucrari la peste 10 Congrese Nationale de Cibernetica, 23 de seminarii, 17 Sesiuni ale Academiei Romaniei si 11 Congrese Internationale de Cibernetica etc. Pictor, participant la numeroase expozitii nationale si internationale cu lucrari in colectii din Romania, Italia, Israel, Germania, Belgia, Olanda, Franta, Statele Unite ale Americii, Spania etc.

- Pictorul Marcel Chitac, nascut la 8 mai 1953. Absolvent al Liceul de Arte plastice din Iasi si Institutul de Arte plastice Nicolae Grigorescu din Bucuresti, membru titular al Uniunii Artistilor Plastici din Romania din 1989, participant la majoritatea expozitiilor municipale, republicane si de tineret, la trei expozitii de grup in tara si patru in strainatate: Franta, Belgia, Austria si Elvetia, 10 expozitii personale in tara si una in Elvetia, cu lucrari de pictura in patrimoniul Muzeului de Arta al municipiului Bucuresti, Muzeului Judetean Botosani, Muzeului Stefan Luchian din Stefanesti, Muzeului de Arta Moderna Petit Palais din Geneva, precum si in colectii particulare din Romania si strainatate. Prin Decretul 35 din 7 februarie 2004 (Decretul 35/2004) pictorului i se confera Ordinul Meritul Cultural in grad de Ofiter, Categoria C - "Artele plastice" iar Consiliul Local din Paltinis ia conferit pictorului, in 29 octombrie 2008, titlul de cetatean de onoare.

- Tot in acest sat, sa nascut Avadanei Ioan, erou al revolutiei din 1989, ucis in localitatea Turda din judetul Cluj, unde isi desfasura activitatea in cadrul armatei cu functia de plutonier major.

In prezent, intreg satul Horodistea are o populatie de aprox. 1050 locuitori si aprox. 600 case, scoala, dispensar iar principala ocupatie a locuitorilor este agricultura si cresterea animalelor. In apropriere satului se incearca reantoarcerea raului Prut in vechea albie. Deoarece, din pacate, Prutul pune in pericol localitatile din cursul sau prin inundatii si viituri, aceste riscand sa fie inghitite de ape, sau inceput lucrari de intarire/consolidare a malului drept al Prutului. Din pacate, satul imbatraneste sau mai bine zis nu exista tinerii, acestia luand calea strainatatii, dar se incearca atragerea de investitorii pentru turism, deoarece zona are ce oferi. Satul Horodistea se poate mandrii si cu veteranii celui de-al doile razboi mondial care traiesc in acest sat, unul dintre acestia fiind si bunicul meu, Haralamb Dumitru, care a cunoscut si suferinta lagarelor rusesti.

Locuri de vizitat in zona si activitati de relaxare sunt:

- Barajul de pe raul Prut (doar cu acceptul Politiei de Frontiera). Pe raul Prut se poate si pescui.

- Casa memoriala si muzeu a Sfantul Ioan Iacob de la Neamt. Biserica satului Horodistea, cu frumoasele picturii. Holmul satului, de unde se poate admira o frumoasa panorama a vaii Prutului si rep. Moldova. Batca, punctul de observatie de langa raul Prut.

- Biserica veche de lemn din satul Slobozia, construita la 1869.

- O localitate/asezare mai deosebita se afla la 7 km. de satul Horodistea, Ivancauti, singura localitate din Romania care se invecineaza cu doua tari: Republica Moldova si Ucraina. In apropierea comunei Paltinis se afla o padure care adaposteste patru stejarii de pe timpul lui Stefan cel Mare (din spusele oamenilor).

http://www.carpati.org/album/bucovina_si_locul_unde_se_agata_harta_in_cui/8241/



Vineri, 6 august 2010 - 19:21 
Afisari: 6,463 


Postari similare:





Comentariile membrilor (2)

japan
japan
Coarda
 
1
Multumesc administratorilor pentru punerea in pagina !!!


Miercuri, 11 august 2010 - 19:30  

kya
kya
Coarda
 
2
Cu placere! Carpati.org


Miercuri, 11 august 2010 - 21:32  


 




Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un comentariu

 
0,0572 secunde

Deblocari usi Bucuresti | GetaMap.org | Maps from all over the world | ro | fr | es | de | Calculator distante
ViewWeather.com - A new way to view the weather | nl.ViewWeather.com | sv.ViewWeather.com
Regulament carpati.org
© copyright (2004 - 2023) www.carpati.org