Drumuri uitate (1)-Tabla Buții
Până la anul 1789 pe Valea Prahovei, mai sus de Posada ,nu trecea decât o biată potecă de cai ,nici măcar un drum de căruță.
Trecerea peste munți se făcea pe vechiul drum roman pe la Vârful lui Crai, numit și Drumul Mare de pe Plai.
Drumul intra în munte dinspre Transilvania pe cursul superior al Buzăului, pe la Vama Buzăului și Pârâul Fetei (Izvorul Buzăului), urca în Pasul Tabla Buții, continua spre sud pe Culmea Munților Tătaru, pe sub Vârful lui Crai și cobora la Cerașu, pe Valea Drajnei, pentru a ajunge la Vălenii de Munte și în cele din urmă la Ploiești.
Pentru a ne face o idee despre importanța istorică a acestei rute vom puncta câteva evenimente la care aceste locuri au fost martore, apoi vom încerca să schițăm un traseu turistic în zonă.
_ Primii care au intuit importanța acestei căi de transport au fost romanii.
După pacea din 102, ei au construit, în bunul lor obicei, un drum pavat cu piatră de râu, o adevarată ,,via strata", care făcea legătura noilor provincii cucerite în Banat și Ardeal cu mai vechea provicie Moesia Inferior (Dobrogea).
Pentru apărare ei au construit castrele de la Drajna, Mălăiești și Cetățuia.
_În anul 1241, în timpul marii invazii tătare, o ceată sub conducerea hanului Bugec se răzlețeste de grosul năvălitorilor și trce în Transilvania pe la Vârful lui Crai.
De la ei au rămas denumirile Munții Tătaru, Pasul Tătarului etc.
_Pentru a împlinii visul de unire al românilor, în octombrie 1599, Mihai Viteazul trece Carpații pe Drumul Mare de pe Plai printr-un marș fulgerător de numai o zi și o noapte, pentru a surprinde dușmanul complet nepregatit.
De la acele evenimente au ramas denumirile: ,,Stânca lui Mihai" (pe DN1A între Cheia și Valea Berii) și ,,Masa lui Mihai Viteazul" de lângă Tabla Buții.
Dealtfel, denumirea de ,,Tabla Buții" provine de la catastiful cu evidența butoaielor cu vin și untdelemn care urcau în pasul amintit trase de mai multe perechi de boi.
Comerțul era făcut de secole de negustorii din orașul-stat Brașov cu reprezentanții Înaltei Porți din Muntenia și Moldova.
_În august 1602, Radu Șerban, urmașul la tron al lui Mihai Viteazul, trece din Ardeal în fruntea unei oștiri pentru a-și recâstiga tronul uzurpat de Simeon Movila.
Simeon era sprijinit de tătari.
La Ogretin, o locație pe traseul nostru, a avut loc cunoscutul episod al luptei lui Stroe Buzescu cu Mârza, cumnatul hanului tătar Gazi Ghirai, în fața oștirilor.
Poetul prezintă întreaga luptă și stabilește si sfarșitul favorabil valahilor, iar cronicarul jubilează: ,, si nu fu pre voia câinilor de tătari..."
_După 1789, când drumul Văii Prahovei e modernizat de austrieci, Drumul Mare de pe Plai cunoaște un vizibil declin.
_Aceste meleaguri vor intra din nou pe scena istoriei în timpul primului razboi mondial.
După cum știm, Romania intra în război alături de Puterile Antantei și în 1916 trece Carpații pentru eliberarea Transilvaniei.
După o ofensivă puternică armata română e nevoită să se retragă pe linia munților.
În bătălia pentru trecatori din noiembrie 1916 în zona Tabla Buții au avut loc lupte violente, această zonă a frontului fiind un adevărat ,,Termopile românesc".
În cimitirul eroilor din apropiere, pe o piatră funerară roasa de vremi stă scris: ,,...Au cazut la Muntele Tătaru, Plaiul Cetațuia și Valea Stânii 5 ofițeri și ... ostași apărând sfânta noastră glie, care se odihnesc sub cele lespezi de piatră de sub colină, la un loc cu inamicul răpus, concretizând chiar în mormânt generozitatea blândului nostru popor."
_În zilele noastre, din toate acestea nu a rămas decât un drum pastoral și oportunitatea unei ture de neuitat prin locuri mai puțin umblate.
Dacă vrem să inteprindem o tura pe urmele acestui drum e bine să luăm ca punct de plecare Cabana de Vânătoare de la Valea Stânii.
De la cabană ne înscriem pe drumul forestier (fosta linie de decovil) și mergem spre nord aproape o oră, până în Pasul Boncuța (1078m).
Pe linia de creastă a Carpaților urcăm spre Muntele Tătaru pe un drum înierbat, la limita pădurii cu o plantație, deci cu permanente perspective spre Munții Ciucaș si Valea Buzăului.
Ieșim la golul alpin in Pasul Tabla Buții (1289m). De aici poteca marcata cu BR continuă pe culmea Munților Tătaru spre Poarta Vânturilor din Munții Siriu .
Noi prindem poteca largă, pe curba de nivel, ce însoțește Culmea Mănăilei spre sud până dincolo de Vârful lui Crai (1473m).
După cca. 20 min. de la intersecție suntem în dreptul Cimitirului Eroilor .
Pentru a ajunge la el coborâm 50-60m din poteca.
Edificiul a fost renovat acum 10-12 ani și e bine de știut că în fiecare an, pe 6 august, urcă aici pelerini din satele din jur: Slon, Cerașu, Mâneciu, Vama Buzăului și împreună cu preoți săvârșesc slujbe de veșnică aducere aminte.
Noi continuăm tura, adevarată plimbare pe plaiul domol, dar cu frumoase perspective în toate direcțiile.
După 2 ore de la Cimitir ocolim prin dreapta Muntele lui Crai și coborâm în diagonală pe fața sa sudică, punctată de cațiva molizi.
De aici peisajul se schimbă: în față se văd apele lacului de acumulare de la Mâneciu si Valea Teleajenului până dincolo de Vălenii de Munte.
În dreapta ne însoțește de un timp imaginea unui munte pleșuv, mai izolat de ceilalți.
Seamană cu oricare din Clăbucetele Predealului, să zicem, și se cheamă Clăbucetul Mâneciului.
Pe stânga vaii prindem Culmea Chiciureni, mai întâi cu drum ușor de caruță, apoi și de mașină, care, în alte 3-4 ore, ne scoate chiar pe coronamentul Barajului de care am amintit.
De aici într-o jumătate de oră suntem în gara Mâneciu de unde coboară spre Ploiești doar trei trenuri pe zi, dar microbuzele pleacă spre Ploiești sau București din ora în oră.
Drum bun !
Sâmbătă, 23 februarie 2008 - 18:27
Afisari: 25,558
gigicepoiu
Duminică, 24 februarie 2008 - 12:53