Skin Classic Skin White Skin Black & Whilte Skin Default Adauga la Favorite (In contul carpati.org)
Cautare:

Calendar

Octombrie 2024
LMMJVSD
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Noiembrie 2024
LMMJVSD
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Online

Vremea
Varful Pietrele Albe
Muntii Cernei-Mehedinti

Drumuri uitate (1)-Tabla Buții

   Până la anul 1789 pe Valea Prahovei, mai sus de Posada ,nu trecea decât o biată potecă de cai ,nici măcar un drum de căruță.

   Trecerea peste munți se făcea pe vechiul drum roman pe la Vârful  lui Crai, numit și Drumul Mare de pe Plai.


   Drumul intra în munte dinspre Transilvania pe cursul superior al Buzăului, pe la Vama Buzăului și Pârâul Fetei (Izvorul Buzăului), urca în Pasul Tabla Buții, continua spre sud pe Culmea Munților Tătaru, pe sub Vârful lui Crai și cobora la Cerașu, pe Valea Drajnei, pentru a ajunge la Vălenii de Munte și în cele din urmă la Ploiești.


   Pentru a ne face o idee despre importanța istorică a acestei rute vom puncta câteva evenimente la care aceste locuri au fost martore, apoi vom încerca să schițăm un traseu turistic în zonă.



 _ Primii care au intuit importanța acestei căi de transport au fost romanii.


   După pacea din 102, ei au construit, în bunul lor obicei, un drum pavat cu piatră de râu, o adevarată ,,via strata", care făcea legătura noilor provincii cucerite în Banat și Ardeal cu mai vechea provicie Moesia Inferior (Dobrogea).

   Pentru apărare ei au construit castrele de la Drajna, Mălăiești și Cetățuia.


  _În anul 1241, în timpul marii invazii tătare, o ceată sub conducerea hanului Bugec se răzlețeste de grosul năvălitorilor și trce în Transilvania pe la Vârful lui Crai.

   De la ei au rămas denumirile Munții Tătaru, Pasul Tătarului etc.


  _Pentru a împlinii visul de unire al românilor, în octombrie 1599, Mihai Viteazul trece Carpații pe Drumul Mare de pe Plai printr-un marș fulgerător de numai o zi și o noapte, pentru a surprinde dușmanul complet nepregatit.

   De la acele evenimente au ramas denumirile: ,,Stânca lui Mihai" (pe DN1A între Cheia și Valea Berii) și ,,Masa lui Mihai Viteazul" de lângă Tabla Buții.


  Dealtfel, denumirea de ,,Tabla Buții" provine de la catastiful cu evidența butoaielor cu vin și untdelemn care urcau în pasul amintit trase de mai multe perechi de boi.

    Comerțul era făcut de secole de negustorii din orașul-stat Brașov cu reprezentanții Înaltei Porți din Muntenia și Moldova.


  _În august 1602, Radu Șerban, urmașul la tron al lui Mihai Viteazul, trece din Ardeal în fruntea unei oștiri pentru a-și recâstiga tronul uzurpat de Simeon Movila.

   Simeon era sprijinit de tătari.

   La Ogretin, o locație pe traseul nostru, a avut loc cunoscutul episod al luptei lui Stroe Buzescu cu Mârza, cumnatul hanului tătar Gazi Ghirai, în fața oștirilor.


   Poetul prezintă întreaga luptă și stabilește si sfarșitul favorabil valahilor, iar cronicarul jubilează: ,, si nu fu pre voia câinilor de tătari..."


  _După 1789, când drumul Văii Prahovei e modernizat de austrieci, Drumul Mare de pe Plai cunoaște un vizibil declin.


  _Aceste meleaguri vor intra din nou pe scena istoriei în timpul primului razboi mondial.

   După cum știm, Romania intra în război alături de Puterile Antantei și în 1916 trece Carpații pentru eliberarea Transilvaniei.


   După o ofensivă puternică armata română e nevoită să se retragă pe linia munților.

   În bătălia pentru trecatori din noiembrie 1916 în zona Tabla Buții au avut loc lupte violente, această zonă a frontului fiind un adevărat ,,Termopile românesc".


   În cimitirul eroilor din apropiere, pe o piatră funerară roasa de vremi stă scris: ,,...Au cazut la Muntele Tătaru, Plaiul Cetațuia și Valea Stânii 5 ofițeri și ... ostași apărând sfânta noastră glie, care se odihnesc sub cele lespezi de piatră de sub colină, la un loc cu inamicul răpus, concretizând chiar în mormânt generozitatea blândului nostru popor."



  _În zilele noastre, din toate acestea nu a rămas decât un drum pastoral și oportunitatea unei ture de neuitat prin locuri mai puțin umblate.


    Dacă vrem să inteprindem o tura pe urmele acestui drum e bine să luăm ca punct de plecare Cabana de Vânătoare de la Valea Stânii.


   De la cabană ne înscriem pe drumul forestier (fosta linie de decovil) și mergem spre nord aproape o oră, până în Pasul Boncuța (1078m). 

   Pe linia de creastă a Carpaților urcăm spre Muntele Tătaru pe un drum înierbat, la limita pădurii cu o plantație, deci cu permanente perspective spre Munții Ciucaș si Valea Buzăului.


Carpati.org


   Ieșim la golul alpin in Pasul Tabla Buții (1289m). De aici poteca marcata cu BR continuă pe culmea Munților Tătaru spre Poarta Vânturilor din Munții Siriu .


   Noi prindem poteca largă, pe curba de nivel, ce însoțește Culmea Mănăilei spre sud până dincolo de Vârful lui Crai (1473m).


Carpati.org


   După cca. 20 min. de la intersecție suntem în dreptul Cimitirului Eroilor .


   Pentru a ajunge la el coborâm 50-60m din poteca.

   Edificiul a fost renovat acum 10-12 ani și e bine de știut că în fiecare an, pe 6 august, urcă aici pelerini din satele din jur: Slon, Cerașu, Mâneciu, Vama Buzăului și împreună cu preoți săvârșesc slujbe de veșnică aducere aminte.


Carpati.org


   Noi continuăm tura, adevarată plimbare pe plaiul domol, dar cu frumoase perspective în toate direcțiile.


Carpati.org


   După 2 ore de la Cimitir ocolim prin dreapta Muntele lui Crai și coborâm în diagonală pe fața sa sudică, punctată de cațiva molizi.


   De aici peisajul se schimbă: în față se văd apele lacului de acumulare de la Mâneciu si Valea Teleajenului până dincolo de Vălenii de Munte.

   În dreapta ne însoțește de un timp imaginea unui munte pleșuv, mai izolat de ceilalți.

   Seamană cu oricare din Clăbucetele Predealului, să zicem, și se cheamă Clăbucetul Mâneciului.


   Pe stânga vaii prindem Culmea Chiciureni, mai întâi cu drum ușor de caruță, apoi și de mașină, care, în alte 3-4 ore, ne scoate chiar pe coronamentul Barajului de care am amintit.


   De aici într-o jumătate de oră suntem în gara Mâneciu de unde coboară spre Ploiești doar trei trenuri pe zi, dar microbuzele pleacă spre Ploiești sau București din ora în oră.


    Drum bun !



Sâmbătă, 23 februarie 2008 - 18:27 
Afisari: 25,558 


Postari similare:





Comentariile membrilor (9)

andrey
andrey
(admin)

 
1
Salut felicitari pentru postarea acestei ture ! Este o zona favorita pentru mine pentru ca este inca salbatica, plina de farmec si incarcata de istorie Romanesca ! Nu stiu sigur daca este o coincidenta de nume sau nu dar este posibil sa ne fi cunoscut. Ati lucrat cumva pe santierul de la barajul Maneciu ? Carpati.org


Duminică, 24 februarie 2008 - 12:53  

gigicepoiu
gigicepoiu
Rucsac
 
2
Multumesc pentru aprecieri ! As fi foarte bucuros daca ne- am cunoaste; intr- adevar , intr-o vacanta am lucrat la galeria de deviere.
gigicepoiu@yahoo.com


Duminică, 24 februarie 2008 - 20:06  

midan
midan
Rucsac
 
3
Felicitari pentru articol, mi-a placut ca ati pus si o portie buna de istorie in el.
Am "descoperit" Ciucasul anul trecut si tare imi place, la vara vreau sa cotrobai cat mai mult pe acolo, stiti cumva daca la cabana de vanatoare de la Valea Stanii este permis accesul si turistilor sau daca se poate campa in zona ?


Luni, 25 februarie 2008 - 12:37  

gigicepoiu
gigicepoiu
Rucsac
 
4
Cabana s-a marit considerabil,iar mai jos (zona Buzaianu) s-au construit case de vacanta si pensiuni. Pentru informatii mai exacte mergeti direct la sursa : Ocolul Silvic Maneciu tel. 0244-295134
-295544 (ing.Teodorescu).


Marți, 26 februarie 2008 - 15:11  

cipicernat
cipicernat
(admin)

 
5
Pasionat, ca si multi altii, de zona Ciucasului, am citit/recitit articolul dumneavoastra de mai multe ori (si nu numai pe acesta ci si pe cele anterioare).

As vrea sa va multumesc pentru ca postati aceste articole.

O singura si foarte minora observatie - completare, oarecum tangentiala acestui articol.

Dupa Mihai Haret (care la randu-i citeaza din Ioan G. Babe?: Din plaiul Pelesului. Schite geografice, istorice si economice, Bucuresti, 1893) drumul de caruta de pe Valea Prahovei este "construit prin 1737, in ajunul razboiului turco-ruso-austriac, de catre Austria, care a trimis salahori ?n munti anume pentru acest scop" acest drum fiind "reparat si prin unele locuri s-au facut chiar poduri de lemn" in 1789. Acest drum creste in importanta mai mult dupa ce, din ordinul domnitorului Bibescu, este inlocuit de o sosea nationala - in 1847 - pana la acel moment "trecerea prin Valea Prahovei era foarte grea, periculoasa".

De asemenea in aceeasi carte a lui Mihai Haret (Calator prin munti) se aminteste ca exista totusi o poteca utilizata si anterior : "Pe timpul lui Radu cel Frumos (1462—1474), gasim ca Valea Prahovei servea ca drum de trecere in Transilvania pentru calatori, marfuri si chiar pentru armate intregi. Sa nu se creada, insa, ca intre Predeal si Campina, prin Oratii si Posada, era inainte vreme vreun drum, fie el cat de prost. Era o simpla poteca ingusta, numita Drumul Domnisorilor, pe care abia putea trece un om calare" - ceea ce explica (si intareste) importanta drumului descris de dumneavoastra.


Miercuri, 27 februarie 2008 - 23:35  

baltarel
baltarel
Busola
 
6
Acum, dupa ce am citit acest jurnal am inteles cat de mult iubesti aceste imprejurari, mai ales cand la tura din aceasta luna te uitai de pe V_ful Cazacu spre acele zari, totodata consider ca trebuie amintit ceva si de traseul facut de noi acum doi ani (Cabana Ciucas, saua Chirusca, izvorul Hotului, Curmatura Stanii pana in Pasul Boncuta la intersectia cu trasul ce vine dinspre Tabla Butii.
Astept cu nerabdare si continuarea jurnalului


Joi, 28 februarie 2008 - 22:15  

gigicepoiu
gigicepoiu
Rucsac
 
7
Completarile sunt binevenite ,iar acum sa asteptam ca Autostrada sa faca din drumul de pe V.Ph. un ,,drum uitat ".


Vineri, 29 februarie 2008 - 18:25  

ciampi
ciampi

 
8
Salutare !

Ma numesc Andrei si ctualmente locuiesc si lucrez in Houston. Sunt f pasionat de Valea Teleajenului in general si asta fiindca sotia mea este din Izvoarele Prahova si avem acolo un loc unde ne ducem mereu.Sunt locuri foarte multe istorice pe Valea Teleajenului le-am facut aproape pe toate ( cu bicicleta cat si pe jos ), asadar iubesc locul. Acest traseu pe vechiul drum roman este singurul ramas nefacut de mine ( am facut partial Maneciu-Slon si Valea Stanii - Tabla Butii) este prioritatea nr 1 in vara aceasta cand voi veni in Romania, de altfel cred ca voi sta numai in Izvoarele Carpati.org. Asadar rog pe cine daca stie cam cat timp ia sa fac traseul Maneciu - Cheia prin vf lui Crai evident, cu coborare in Cheia din Tabla Butii. Eu am estimat la aproximativ 9 ore de mers normal ( dupa toate sursele si estimarile mele ). Va recomand de asemenea un traseu simetric as putea spune cu acesta Maneciu - Tabla Butii ( facut de mine asta vara ) cu plecare din comuna Izvoarele ( sau Slanic ) prin Plaiul Serban Voda - Radila- Grohotis - Bobu Mare - Cheia. De asemenea este un traseu f important istoric prin prisma Plaiului Serban - Voda ( punct f f frumos de belvedere unde inca se mai pot gasi ruinele unui post militar ) dar si interesant prin multitudinea stanelor ce se pot gasi aici.

Multumesc si sa aveti parte de ture faine !


Sâmbătă, 29 martie 2008 - 20:29  

jazz_point
jazz_point

 
9
Un articol care mi-a trezit amintiri frumoase ale copilariei, petrecuta nu stiu prin ce noroc, prin aceste melaguri...
Felicitari si multumiri sincere pentru aceste randuri care inseamna enorm pentru cei ce cunosc zona si aceste drumuri, care sa speram ca nu vor fi uitate niciodata. Si inca o chestie:

Azi 24 aprilie, pe stilul vechi al calendarului gregorian, (7 mai pe stil nou) se implinesc 90 de ani de la Pacea de la Buftea-Bucuresti. Zi in care Puterile Centrale cereau predarea Romaniei si odata cu aceasta, crestele Carpatilor si alte teritorii...

Asadar, o zi in care am fi putut pierde muntii si aceste locuri.
Sper daca am timp, sa postez un ceva pe acest subiect Carpati.org


Joi, 24 aprilie 2008 - 19:01  


 




Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un comentariu

 
0,0528 secunde

Deblocari usi Bucuresti | GetaMap.org | Maps from all over the world | ro | fr | es | de | Calculator distante
ViewWeather.com - A new way to view the weather | nl.ViewWeather.com | sv.ViewWeather.com
Regulament carpati.org
© copyright (2004 - 2024) www.carpati.org