Skin Classic Skin White Skin Black & Whilte Skin Default Adauga la Favorite (In contul carpati.org)
Cautare:

Calendar

Decembrie 2024
LMMJVSD
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Ianuarie 2025
LMMJVSD
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Online

Vremea
Varful Olanelor
Muntii Cernei-Mehedinti

Drumetul pasionat de fotografie

Ce trebuie sa stie drumetul fotograf ?....


Multi isi pun intrebarea: cine ne indeamna la drumetie pe munte ?


Drumetul fotograf va spune ca merge pentru ca fara recuzita acolo isi poate monta si imortaliza cele mai senzationale spectacole. Din acest punct de vedere, subiectele fotografice sint atat de multe incat nimeni nu se poate lauda ca le cunoaste in totalitate.


Pregatirea pentru excursia fotografica si realizarea unor imagini bune depind in mare masura de cunoasterea viitorului traseu ce va fi parcurs, daca rucsacul a fost pregatit cu chibzuinta spre a nu fi prea greu, imbracamintea este adecvata spre a nu suferi de frig, etc.


Marele numar de subiecte intalnite ii da posibilitatea drumetului fotograf sa aleaga cu o mare exigenta intre subiectele interesante sau cele banale. Este bine de stiut ca se poate face o separare intre subiectele fotogenice si cele nefotogenice si tot atat de bine este sa cunoastem caracteristicile fotogenice ale fiecarui masiv.


Iata o lista de subiecte "nefotogenice" alcatuita de Andreas Feininger: subiecte neinteresante, fade, fotografii la care se exprima "ei si ?", fotografii de la mare distanta in care subiectul principal apare prea mic in comparatie cu obiectele inconjuratoare, subiecte supraincarcate, fotografii cu fundaluri necorespunzatoare(frunzis, ramuri care deranjeaza, stalpi si fire de telefon) planuri apropiate goale, contraste prea puternice sau prea slabe, umbre gresit reprezentate sau in directii contradictorii, lumina prea puternica. Totodata a fost alcatuita si o lista de subiecte "fotogenice" : subiecte cu forme puternice dar simple, contururi clare, bine definite redarea structurii de suprafata a obiectelor care sugereaza dinamism si spontaneitate, fotografii mai originale, mai spontane cu subiecte inedite fotografiate din unghiuri noi si lumini frapante, creare de ritm in imagine prin redarea unor forme apropiate si foarte apropiate. Feininger recomanda contalumina ca cea mai fotogenica, in ciuda dificultatilor.


Numai prin memorarea celor doua liste de mai sus si prin aplicarea lor in practica aspectul fotografiilor poate face un salt calitativ. Fie ca se parcurge un traseu cunoscut sau unul necunoscut, trebuie sa se faca distinctia intre excursia turistica si excursia fotografica. Pentru fiecare in parte se va calcula altfel timpul si durata de parcurgere precum si locurile de popas si innoptare. Se recomanda ca grupul cu care pleaca drumetul fotograf la drum sa nu fie prea mare si nici compus din nerabdatori, grabiti sau nervosi.


Desi este o mare imprudenta multi fotografi de munte pleaca de obicei singuri pentru a evita discutii neplacute si a se putea concentra nestingherit asupra fotografiatului. In continuare vom prezenta o lista cu principalele masive montane si caracteristicile lor fotografice:



RETEZATULfiind batran are in zona inalta multa vegetatie care absorb multa lumina, ingreunand mult realizarea unor fotografii bune. De aceea recomandam alegerea unor cat mai bune perechi diafragma/timp de expunere si/sau folosirea filtrelor fotografice in functie de situatia intalnita in teren.


PARANGUL pare ca aspect turistic un Retezat mai domol. Creasta lui nu are aspectul de custura, este rotunjita, caldarile in majoritate, nu sunt strabatute de poteci marcate, lacurile in schimb se apropie de frumusetea celor din Retezat, mai ales cele statornicite in zonele Rosiile si Calcescu.


CAPATANII este masivul care prezinta o dominanta verde. Catre Valea Lotrului pantele sunt abrupte, iar potecile de coborare, nemarcate nu pot fi parcurse la intamplare majoritatea ducand spre priporuri fara iesire. Dintre muntii care il alcatuiesc, prin aspectul lui ruiniform cu pereti, creste si grohotisuri, muntele Tarnovul este cel mai fotogenic.


BUILA-VANTURARITA multumita calcarelor, are o infatisare fotogenica deosebita. Peretii valorificati de alpinisti , cheile de un salbatec rar intalnit si cateva pesteri, alcatuiesc zestrea acestui masiv. Dominanta cand fotografiem peretii, este culoarea alba sau vanata a calcarelor car ene insala la expunere si poate duce la expuneri gresite in contrast cu verdele vegetatiei.


SURIANU,CIBIN si LOTRU adapostesc in cuprinsuri multe zone, al caror peisaj merita sa fie fotografiat. Din pacate aceste insule izolate de frumusete sunt situate la mare distanta una de alta si necesita deplasari destul de lungi. Fiind prin excelenta o zona pastorala, fotograful are posibilitatea aici ca nici unde sa surprinda toata viata arhaica din stane.


COZIA ramane muntele florilor. Primavara, drumetii gasesc aici o lume floristica deosebita. Stancile si vegetatia imprima peisajului fotografiat tonuri dominante de cenusiu si vanat.


FAGARAS ne imbie sa urcam, si sa-i cunoastem si lui bogatia fotogenica. Aici gerurile si eroziunile ghetarilor au creat un univers de forme ce se dezvaluie drumetului fotograf uneori acesta ramanand mut de uimire. Piscuri, ace, custuri, strungi, zanoage, vai si praguri glaciare, culoare de avalansa, rauri de grohotis, roci modelate, iata numai cateva dintre bogatiile foto ale acestui masiv.


IEZER-PAPUSA impresionat prin maretie si salbatec, ramane datorita intinselor pasuni ce-i ocupa crestele si padurilor ce-i invesmanteaza poalele, un munte turistic fara atractii fotografice deosebite.


PIATRA CRAIULUI si frumusetea sa nu poate fi redata pe calea scrisului. Un album sau o colectie fara acest masiv va fi pentru fotograful pasionat ca o gradina fara flori.Pantele pravalite din creasta cu aspect de pereti, lipsa unor pinteni prelungiti care sa poata oferi un unghi de poza potrivit, lumina care prin orientarea masivului nu cade intotdeauna bine, diferenta tonurilor dintre calcare si vegetatie sunt inconveniente greu de invins si tocmai de aceea o imagine buna din Piatra Craiului este o carte de vizita care arata competenta si posibilitatile fizice de deplasare a celui care a realizat-o. Datorita bogatiei formelor de relief si tineretii, Piatra Craiului este prin excelenta un masiv fotogenic.


POSTAVARUL ramane muntele cautat de fotograf iarna. El ca si Piatra Mare si muntii din jurul Predealului se bucura in anotimpul alb de precipitatii linistite si tocmai de aceea padurile poarta pe crengi multa vreme povara hainelor de nea, uneori inflorate cu filigranul fin al acelor de chiciura.


BUCEGI se numara printre masivele cu cea mai mare circulatie turistica. Aici este bine sa nu uitam niciodata ca acest masiv trebuie sa apara in fotografie inalt. Sa ne ferim de monotonia platoului sau de vaile de origine glaciara care, dupa cum stim, fara un prim plan bine ales nu spun nimic in imagini.In Bucegi principala caracteristica rezida in tranzitia brusca de la formele impunatoare ale abrupturilor stancoase, care alcatuiesc in general versantii sai exteriori, la intinderile pe alocuri monotone ale marilor poduri din crestetul culmii principale.


HASMAS cuprinde o zestre fotogenica care pe nedrept este ignorata si apare foarte rar in fotografie desi este capabila atunci cand ii descoperim frumusetea sa ne copleseasca prin maretia ei. Aici este refugiul cerbilor, gradina fructelor de padure, raiul pasarilor, demeniul ocrotit pentru pastarvii punctati cu bobite aurii spre a fi mai fotogenici. Prin sanctuarul linistit al Hasmasului, teleobiectivul, tehnica, motivul artistic si rabdarea ajuta la surprinderea unor intimitati cinegetice ce depasesc inchipuirea.


CALIMANII prezinta pentru fotograf un interes deosebit in zona cuprinsa intre varfurile Lucaciu si Tamau. Aici au ramas din joaca zelui vulcan o ingramadire himerica de monoliti cu forme apocaliptice, cele mai multe grupate in rezervatia geologica "12 Apostoli". Cercetand cetatile de piatra ale Calimanului putem fotografia: "Dragonii", "Caciula", "Mosu", "Camila", "Portile Harlei", si multe alte personalitati impietrite, care dupa regula vulcanilor poarta, cand se racesc, haine indoliate spre a ingreuia munca fotografului.


APUSENII sunt gradina unchiului de la tara". Pe suprafata celor 18.000 Km patrati ocupati, drumetul fotograf gaseste tot ce-si doreste. Ne-ar fi greu sa enumeram ce este mai frumos sau mai interesant si senzational. Printre atractiile fotografice se numara pesterile, izbucurile mai importante, cascadele, taurile, cheile. Daca vizitarea acestora o corelam cu diferitele "targuri de fete", "nedei", ori alte evenimente folclorice, sigur albumul sau colectia din acest masiv va fi cea mai voluminoasa.




Muntii si fotografia.



Emilian Cristea


Eugen Iarovici



Miercuri, 4 iulie 2007 - 19:36 
Afisari: 2,678 


Postari similare:





Comentariile membrilor (3)

cmc29
cmc29

 
1
foarte frumos articolul. util mai ales pt cei ca mine care ar vrea poze mai meseriase dar nu stiu cum sa le obtina chiar daca au "materialul" necesar.


Miercuri, 4 iulie 2007 - 21:53  

varverica
varverica
(admin)

 
2
Da... foarte interesant.
De aceea apare Retezatul mai "negru"... Asa mi s-a parut intotdeauna. Ca fotografiile din Retezat sunt intunecate...


Duminică, 8 iulie 2007 - 15:39  

craftlau1986
craftlau1986..

 
3
Interesant ! Am multe de invatat la capitolul asta ! Informatii foarte ,foarte utile ! Carpati.org


Joi, 12 iulie 2007 - 21:19  


 




Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un comentariu

 
0,0520 secunde

Deblocari usi Bucuresti | GetaMap.org | Maps from all over the world | ro | fr | es | de | Calculator distante
ViewWeather.com - A new way to view the weather | nl.ViewWeather.com | sv.ViewWeather.com
Regulament carpati.org
© copyright (2004 - 2024) www.carpati.org