Skin Classic Skin White Skin Black & Whilte Skin Default Adauga la Favorite (In contul carpati.org)
Cautare:

Calendar

Ianuarie 2025
LMMJVSD
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Februarie 2025
LMMJVSD
12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728

Online

Vremea
Varful Buila
Muntii Capatinii

Curatenie

 ...


S-a vorbit prea mult in ultima vreme despre gunoaie. M-am saturat si de cuvantul asta. Despre cat de "frumos " sed ele pe tot intinsul tarii, despre starea de rau pe care ne-o provoaca o astfel de priveliste, despre cum nu face nimeni nimic etc. Cu toti stim ca aceste gunoaie sunt inestetice, miros urat, pot provoca chiar focare si poluari grave ale apelor si solului.


    Cele mai multe gunoaie sunt aparute relativ recent, un produs al societatii de consum contemporane. Din cauza ca sunt scapate de sub control la noi, unde suntem invadati de supermaketuri, farmacii, ambalaje, s.a., lumea a intrat intr-o stare de nonsalanta, de nepasare cronica. Lumea scapa de gunoi si nu ii mai pasa unde ajunge.


Oamenii de la tara, care inainte se hraneau sanatos, au inceput sa cumpere toate prostiile din comert. In loc de un compot natural lumea prefera acum bauturile carbogazoase, in loc de covrigii pe sfoara acum avem cipsuri. Lucrurile aste se vad. Si asta este doar la scara mica.


    Personal am inceput sa ma organizez altfel. Nu ma mai duc la cumparaturi decat cu o sacosa sau doua, refuz poiticos la casa pungile de plastic si asfel evit sute de pungi de plastic. Daca nu pot sa evit sa imi iau cumparaturile in astfel de pungi, le mai pot folosi odata( a treia, a patra oara se rup sigur..) sau le folosesc pe post de sac de gunoi menajer. La fel si cu sticlele de plastic, le iau la munte de unde mai pot lua o apa de izvor sau un lapte proaspat, o tuica.


    La mine gunoiul se ridica o data pe saptamana. Am luat si un tomberon mai mic(cred ca 120-130 de litri). Asta ma forteaza sa generez si mai putin gunoi. Si stau la casa cu inca 3 oameni. Si se poate. In Bucuresti din cate stiu se ridica gunoiul zilnic. Daca nu s-ar ridica o saptamana ar fi dezastru. Aici cam asta ar fi ideea...limitarea gunoiului. Daca se limiteaza prea mult apoi lumea va arunca din nou in padure in camp, deci nici asta nu e o solutie prea buna.


    La scara mare, multe gunoaie le genereaza constructiile, iar la noi se construieste din ce in ce mai mult. Deseurile si resturile din constructii ajung rar, chiar si in cel mai organizat santier, intr-un loc special amenajat. De aici rezulta in fiecate an mii de tone de polistiren, saci de ciment, plastic, etc.


    Cam asta ar fi. Sper ca nu am fost prea plictisitor. Asa cum am zis si intr-un comentariu la articolul "Gunoaie in Rezervatie" de skantz, lumea trebuie sa se lecuiasca de gestul de gunoi, de a arunca mucul de tigara pe jos indiferent unde s-ar afla. "Pai daca nu e cos de gunoi" Daca nu e, nu e. Nu trebuie intram intr-un cerc vicios de a arunca apoi pachete de tigari, cutii, sticle, etc. Imi cer scuze fata de fumatori, nu vrut sa jignesc pe nimeni, este doar o teorie cu un exemplu luat la intamplare.


    Sper ca intr-o zi lumea sa revina la bunele obiceiuri gospodaresti si sa isi aduca aminte ca daca acasa este curat si tihna, asa poate fi si in codru sau pe munte...



Luni, 7 aprilie 2008 - 20:57 
Afisari: 2,505 


Postari similare:





Comentariile membrilor (10)

skantz
skantz
Busola
 
1
Dar garda asta de mediu ce pazeste? S-ar putea face bani faini la buget din amenzi.


Miercuri, 2 aprilie 2008 - 13:56  

odin
odin
Rucsac
 
2
Personal m-am taiat intr-o conserva undeva pe hornurile Malaiestilor.Langa acea conserva goala era si o cutie de bere,semn ca statuse cineva la masa si bause si o bere pe traseu...Apoi le-a lasat acolo,peste 1/2 ora erau in tomberon la cab Omu,ca le-am luat,ce sa fac!Asa ceva nu se uita pe traseu,altfel se numeste...


Miercuri, 2 aprilie 2008 - 23:31  

ad_fl
ad_fl

 
3
Am intalnit pe traseul de coborare din Piatra Mare o punga de 1kg jumatate..poate 2 de gunoi( sticle, doze, ambalaje ) si am luat-o pana la cel mai apropiat tomberon sau ghena. Ce-i drept m-a cam tras, dar stiu ca a ramane indiferent nu e o solutie.
Sper ca "desteptii" astia care ne conduc sa dea odata legea aia sau ce o fi..cu pungile de hartie in loc de cele de plastic...desi unele civilizatii de peste ocean folosesc de cam multisor asa ceva.
Cand eram mai mic...radeam de bunica mea ca foloseste doar sacose de textil la piata...acum inteleg ca e mai "sanatos" asa!


Joi, 3 aprilie 2008 - 02:16  

passaris
passaris

 
4
Porneam pe Munticel (Bucegi), unde la inceput sunt multe peturi si doze de bere. Am luat cateva care au incaput strivite in buzunarele exterioare cu plasa ale rucsacului cu gandul sa le arunc inapoi in Busteni...Pe traseu dau de alti oameni de munte care se uitau la mine ca la un betiv notoriu Carpati.org ca doar eram incarcat cu doze goale.

Altadata ma trezeam ajungand acasa cu buzunarele pline de gunoaie.


Joi, 3 aprilie 2008 - 23:37  

sobolanski
sobolanski

 
5
plasticul e mai usor, mai ieftin si mai ecologic de produs; de asta se foloseste la scara mare. va trebui gasit un material cu proprietati si mai bune pt mediu decat plasticul. pentru a produce o tona de hartie se consuma o cantitate de energie si se genereaza o cantitate de deseuri mult mai mare decat pentru o tona de plastic. cat despre gunoiul intalnit la tot pasul trebuie facut un efort la nivel national si emotional pentru a stavili avalansa de neoprit a raspandirii lui.


Luni, 7 aprilie 2008 - 13:44  

odin
odin
Rucsac
 
6
Cea mai buna atentionare : ATENTIE,URSII SUNT MARI AMATORI DE ALCOOL => NU BETI PE TRASEU


Marți, 8 aprilie 2008 - 21:21  

anja
anja

 
7
Stiu ca nu are deaface cu gunoiul, dar totusi: prin scoli au inceput sa se initieze proiecte de colectare a hartiei!!!!! Insfarsit s-a gandit cineva sa SALVAM COPACII (si in plus mai iese si cva cashCarpati.org )
Si ca sa fiu totusi in tema- si la mine cand ajung acasa de prin munti pe rucsac scrie URBAN S.A ....


Marți, 8 aprilie 2008 - 21:57  

jazz_point
jazz_point

 
8
Ba are legatura! E chiar calul si caruta ce zici tu anja. Pentru ca din scoli pleaca deprinderile proaste. In scoli se "invata" cum se face un ghemotoc de hartie si se arunca pe langa cos, sau cum ambalajul de la cipsuri poate sa stea si in banca (asta in pauze cand copii isi cam fac de cap). Eu am prins faze de genul asta... nu pot sa neg ca nu am prins si educatie civica sau profesori care ne "atingeau" putin cu rigla drept pedeapsa. Carpati.org

Drept sa spun sunt destule cazuri de copii care au invatat sa NU arunce gunoiul pe jos si sa fie mai cu masura si asta tot in scoli. Asa ca ce zici tu de colectarea hartiei nu poate fi decat un inceput bun. Poate trec si la colectarea plasticului peste 5 ani...


Miercuri, 9 aprilie 2008 - 00:50  

varverica
varverica
(admin)

 
9
Practic nu gunoaiele sunt problema... Gunoaie exista peste tot, in orice tara.

La noi, problema este educatia oamenilor. Sau mai bine spus non-educatia. Totul ar fi bine, daca oamenii nu ar mai arunca gunoaie cu atata nonsalanta (pe strada, pe munte, pe camp) si daca ar exista gropi de gunoi amenajate (adica sofisticate).

Mergeti pe autostrada A1 si cca. 75% din drum veti admira NUMAI gunoaie pe camp... Asta e sigur de la ceva groapa de gunoi neacoperita, neamenajata, din care vantul ia cu dansul tot ce poate.

Asa cum am mai zis... desteapta-te, romane!


Joi, 17 aprilie 2008 - 13:49  

jazz_point
jazz_point

 
10
Multumesc pentru comentarii. Recomand tuturor celor interesati de aceasta problema consultarea articolului "Muntii de gunoaie" a colegului skantz, si mai ales a comentariilor de acolo. Sper sa putem gasii impreuna solutii pentru aceasta mare problema a timpului nostru...

Succes carpatistilor, succes Asociatiei Montane Carpati si binenteles succes Carpati.org!


Joi, 17 aprilie 2008 - 22:49  


 




Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un comentariu

 
0,9411 secunde

Deblocari usi Bucuresti | GetaMap.org | Maps from all over the world | ro | fr | es | de | Calculator distante
ViewWeather.com - A new way to view the weather | nl.ViewWeather.com | sv.ViewWeather.com
Regulament carpati.org
© copyright (2004 - 2025) www.carpati.org