Curatenie
...
S-a vorbit prea mult in ultima vreme despre gunoaie. M-am saturat si de cuvantul asta. Despre cat de "frumos " sed ele pe tot intinsul tarii, despre starea de rau pe care ne-o provoaca o astfel de priveliste, despre cum nu face nimeni nimic etc. Cu toti stim ca aceste gunoaie sunt inestetice, miros urat, pot provoca chiar focare si poluari grave ale apelor si solului.
Cele mai multe gunoaie sunt aparute relativ recent, un produs al societatii de consum contemporane. Din cauza ca sunt scapate de sub control la noi, unde suntem invadati de supermaketuri, farmacii, ambalaje, s.a., lumea a intrat intr-o stare de nonsalanta, de nepasare cronica. Lumea scapa de gunoi si nu ii mai pasa unde ajunge.
Oamenii de la tara, care inainte se hraneau sanatos, au inceput sa cumpere toate prostiile din comert. In loc de un compot natural lumea prefera acum bauturile carbogazoase, in loc de covrigii pe sfoara acum avem cipsuri. Lucrurile aste se vad. Si asta este doar la scara mica.
Personal am inceput sa ma organizez altfel. Nu ma mai duc la cumparaturi decat cu o sacosa sau doua, refuz poiticos la casa pungile de plastic si asfel evit sute de pungi de plastic. Daca nu pot sa evit sa imi iau cumparaturile in astfel de pungi, le mai pot folosi odata( a treia, a patra oara se rup sigur..) sau le folosesc pe post de sac de gunoi menajer. La fel si cu sticlele de plastic, le iau la munte de unde mai pot lua o apa de izvor sau un lapte proaspat, o tuica.
La mine gunoiul se ridica o data pe saptamana. Am luat si un tomberon mai mic(cred ca 120-130 de litri). Asta ma forteaza sa generez si mai putin gunoi. Si stau la casa cu inca 3 oameni. Si se poate. In Bucuresti din cate stiu se ridica gunoiul zilnic. Daca nu s-ar ridica o saptamana ar fi dezastru. Aici cam asta ar fi ideea...limitarea gunoiului. Daca se limiteaza prea mult apoi lumea va arunca din nou in padure in camp, deci nici asta nu e o solutie prea buna.
La scara mare, multe gunoaie le genereaza constructiile, iar la noi se construieste din ce in ce mai mult. Deseurile si resturile din constructii ajung rar, chiar si in cel mai organizat santier, intr-un loc special amenajat. De aici rezulta in fiecate an mii de tone de polistiren, saci de ciment, plastic, etc.
Cam asta ar fi. Sper ca nu am fost prea plictisitor. Asa cum am zis si intr-un comentariu la articolul "Gunoaie in Rezervatie" de skantz, lumea trebuie sa se lecuiasca de gestul de gunoi, de a arunca mucul de tigara pe jos indiferent unde s-ar afla. "Pai daca nu e cos de gunoi" Daca nu e, nu e. Nu trebuie intram intr-un cerc vicios de a arunca apoi pachete de tigari, cutii, sticle, etc. Imi cer scuze fata de fumatori, nu vrut sa jignesc pe nimeni, este doar o teorie cu un exemplu luat la intamplare.
Sper ca intr-o zi lumea sa revina la bunele obiceiuri gospodaresti si sa isi aduca aminte ca daca acasa este curat si tihna, asa poate fi si in codru sau pe munte...
Luni, 7 aprilie 2008 - 20:57
Afisari: 2,505
jazz_point
Miercuri, 2 aprilie 2008 - 13:56