Skin Classic Skin White Skin Black & Whilte Skin Default Adauga la Favorite (In contul carpati.org)
Cautare:

Doneaza

Calendar

Mai 2021
LMMJVSD
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Iunie 2021
LMMJVSD
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Online

Vremea
Varful Papusa
Muntii Iezer-Papusa

Voluntar in Carpati

Homepage

Lista de discutii

Cum ne comportam in timpul drumetiilor

În ultima vreme, observ că tot mai mulți oameni sunt nemulțumiți de comportamentul unor semeni de-ai noștri, care se manifestă total nepotrivit față de cei din jurul lor, sau față de natură. Trebuie să vă mărturisesc că și pe mine, ca și pe mulți dintre dumneavoastră, cred, mă deprimă cumplit.


Îmi dau seama că unii dintre aceștia se comportă atât de neadecvat din cauză că nu le-a spus nimeni cum trebuie să se comporte în asemenea situații, sau așa, pur și simplu din răutate, nesimțire, etc.


De aceea voi încerca, să grupez câteva reguli de comportament, sau manifestare în timpul drumețiilor noastre. Aceste reguli au fost extrase și pe alocuri completate, din cartea ,,Drumețind prin... drumeție”, editura Albastros 1981, scrisă de inimoșii Claudiu Vodă și Nicolae Predescu. Vă mărturisesc că și acum recitesc pasaje din ea cu o plăcere copilărească.Cum ne comportăm în timpul drumețiilor


- Când porniți la drum, luați numai atâtea bagaje cât sunteți siguri că le puteți transporta singuri, fără a fi nevoie ca pe traseu să faceți apel la altcineva care să vă poarte rucsacul sau măcar o parte din obiecte.


- Nu lăsați tovarășii de drum să vă aștepte. Punctualitatea trebuie să fie o calitate indispensabilă oricui, nu numai în drumeție (este o problemă de onoare). Un tren pierdut sau rătăcirea de colectiv din cauza unei întârzieri de câteva minute poate rata programul întregii excursii. Căutați să ajungeți la punctul de întâlnire cu câteva minute mai devreme decât ora stabilită.


- În călătorie căutați să nu ieșiți cu nimic din comun: adoptați o ținută decentă, corespunzătoare sexului și vârstei. Grija față de felul cum vă îmbrăcați este o dovadă de respect față de voi și, mai ales, față de alții.


- In tren sau autocar, fiți politicos cu cei din jur. Dacă aveți cunoscuți printre persoanele din compartiment, salutați-i. Răspunsul la salut este, pentru un om politicos, obligatoriu. Primul salută bărbatul cel mai tânăr. Dacă dați mâna cu cei cunoscuți, evitați să le întindeți o mână moale. Persoanele în vârstă oferă mâna celor mai tineri și niciodată invers. Se întinde totdeauna mâna dreaptă. Dacă o situație excepțională vă obligă să dați mâna stingă (dreapta, de pildă, e ocupată cu bagaje), sunteți obligat să vă cereți scuze. Nu rețineți ,și nu strângeți „voinicește" mâna care vi s-a oferit. Cînd dați mâna cuiva, scoateți mănușa.


- Căutați să vă aranjați bagajele și să ocupați locul în compartiment sau autocar fără a-i deranja pe ceilalți călători.


- Nu vă antrenați în discuții zgomotoase și nesfârșite cu colegii de grup sau călătorii din compartiment.


- Șușotelile, comentariile, chiar strecurate la ureche, nu sunt politicoase, deranjează pe ceilalți călători.


- Nu folosiți aparatul de radio sau casetofonul decât dacă aveți garanția că nu deranjați, pe nimeni cu sunetele lui; în prealabil cereți permisiunea asistenței.


- Admirați peisajul fără exclamații stridente.


- Într-un vehicul aglomerat nu ezitați nici o clipă să oferiți locul vostru unei persoane mai în vârstă, cu copil în brațe sau unei femei.


- La cabană respectați liniștea celorlalți turiști. Țipetele, strigătele, comportarea zgomotoasă nu sunt făcute pentru jocurile de cabană. Râdeți cu decență. Cînd se râde nu se astupă gura cu mina.


- Dacă sosiți seara târziu la cabană, instalați-vă cu cât mai puțin zgomot. Veți aprecia această dovadă de politețe față de ceilalți când și alții vă vor trata la fel. Ușile se închid și se deschid încet, cu mîna, și nu se trîntesc. Nu fugiți pe culoare.


- Peste tot păstrați curățenia. înainte de a intra în cabană, ștergeți bine încălțămintea, scuturați-vă picioarele de apă sau de zăpadă, dacă este cazul.


- Grija față de bunurile obștești este o îndatorire cetățenească. Nu le deteriorați. Respectați și păstrați cu grijă inventarul cabanei. Nu credem că ar fi cineva în stare să se culce pe pat cu bocancii în picioare sau să-și șteargă mîinile sau încălțămintea pe fața de masă, perdele, pături.


- Dimineața, înainte de a pleca, faceți patul în care ați dormit pentru a-1 lăsa așa cum l-ați găsit.


- Cînd sunteți în drumeție, mergeți în ordine, liniște și cu decență. Pe șosele și drumuri publice se impune cunoașterea și respectarea cu strictețe a regulilor de circulație. Fiecare participant va rămâne în câmpul vizual al celorlalți.


- Ajutați-vă ori de câte ori este nevoie tovarășii de drum, excursioniști din alte grupuri și străduiți-vă să nu le faceți greutăți de nici un fel. Fiți atent la ceea ce se întîmplă în jur și interveniți când puteți fi de folos.


- Aveți încredere în colectivul și conducătorul excursiei; sprijiniți-1 de fiecare dată când este nevoie.


- Marcajele și tăblițele indicatoare, semne atât de prețioase în drumeția de munte, nu trebuie stricate sau „îmbogățite" cu inscripții, mesaje, desene etc. Nu vă „distrați" niciodată schimbîndu-le direcția; poate fi un fapt cu consecințe grave pentru cei ce vin după voi.


- Locul unde ați poposit și ați mâncat să nu iasă cu nimic în evidență din cadrul înconjurător firesc, după ce l-ați părăsit. Nu faceți focul în pădure în nici o împrejurare!


- Nu poluați în nici un fel natura. Nu aruncați la întâmplare ambalaje, borcane, sticle, cutii, hîrtii... Depuneți toate resturile într-o groapă pe care o astupați cu pămînt, nisip sau pietre. Dar cel mai indicat este să le cărați jos și în prima localitate să le aruncați în locuri special amenajate.


- Nu vă scrieți numele pe scoarța copacilor, stânci, stâlpi indicatori, pereții peșterilor sau alt „loc vizibil". Aminti-ți-vă de cuvintele lui Calistrat Hogaș: „Toți câți trecuseră pe aici, călători, poate, ca și mine, își zgîriaseră numele lor în scoarța netedă a fagilor. Cu drept sau fără drept, găseam vinovați, în gândul meu, pe toți acești zgârietori de copaci, care avuseseră deșertăciunea vrednică de râs de a-și eterniza numele în pustiu; și cu atât mai mult îi găseam vinovați, cu cât mi se părea mie că urma omului în aceste locuri răpea ceva din măreția singurătății și se amesteca jignitor în sublimul întregului".


- Cînd vizitați o peșteră, chiar nepăzită, nu rupeți stalactite sau stalagmite!


- Prin locurile pe unde treceți puteți întâlni păsări și animale rare ori specii de plante unice care vă bucură privirea și vă trezesc emoții plăcute, de neuitat. Admirați-le cu discreție, eventual fotografiați-le, dar nu le faceți nici un rău. De pildă Capra neagră, podoabă de rară frumusețe și agilitate a înălțimilor și a crestelor inexpugnabile, dă munților noștrii un semn de noblețe și-i așază sub pecetea peisajelor inedite.


Poienile populate cu narcise sunt adevărate bijuterii înflorate și parfumate ale naturii, simboluri ale gingășiei și purității. Nu le culegeți florile! Buchetele se vor ofili repede și zadarnic, dar prin acțiunea voastră nesăbuită veți răpi altor călători bucuria de a le vedea acolo unde florile cresc. Dăinuirea lor în stare sălbatică reprezintă un adevărat miracol al ecosistemului carpato-dunărean.


- Nu rupeți, ci ocrotiți cu respect toate acele plante rare care sunt în paza legii și a omeniei. Dintre acestea, vă amintim doar câteva:


*garofița Pietrii Craiului(Dianthus callizonus)-> plantă unicat mondial, care poate fi întâlnită numai pe pajiștile și în pădurile Pietrei Craiului;


*floarea de colț, albumeala(Leontopodium alpinum) care crește pe stâncăriile prăpăstioase din etajele montane;


*sângele voinicului(Nigritella nigra șiN. rubra), două specii de orhidee care viețuiesc mai ales în pășunilealpine și subalpine;


*usturoiul cheilor(Allium obliquum), ce poate fi întâlnit în țara noastră numai la Cheile Turzii, etc.


Ca o concluzie, aș dorisă dau aceea definiție a democrației, pe care am aflat-o încă dinainte de 1989 și care sună cam așa ,,în democrație ai voie să faci orice vrei și orice te taie capul, dar cu o condiție, și anume, să nu-l derajezi pe cel de lângă tine ,,
Sâmbătă, 4 octombrie 2008 - 12:58 
Afisari: 8,205 


Postari similare:

Comentariile membrilor (22)

mike
mike
Rucsac
 
1
Frumos citatul din Hogas, ma bucur ca l-ati scos din nou la lumina Carpati.org


Miercuri, 1 octombrie 2008 - 22:03  

xemax
xemax

 
2
Ca sa raspund ca un roman neaos, adica nepoliticos printr-o intrebare, as zice cam asa:

"Si unde mai e distractia?"

Ce ma enerveaza pe mine este faptul ca nu ai nevoie nici de celebrii "sapte ani de acasa" si nici nu trebuie sa fi geniu ca sa-ti dai seama de toate lucrurile prezentate in articolul de mai sus; stim asta, dar nu se aplica in cazul nostru, pentru ca fiecare dintre noi inventam un motiv special care ne obliga sa incalcam aceste reguli de conduita si/sau pur si simplu ne face placere sa ne "bagam picoarele" in tot si toate!

Zicea cineva pe aici (pe site) ca este mandru ca este roman, in afara de faptul ca daca nu ar fi mandru tot roman ar fi, ce motiv mai are?


Miercuri, 1 octombrie 2008 - 22:20  

oleg
oleg
Coarda
 
3
@xemax spuneai ca nu se aplica in cazul nostru. Ba io zic ca in cazul nostru se aplica, cred ca marea majoritate a celor din carpati.org aplica in cea mai mare masura aceste reguli deoarece iubesc muntele ca doar deaia activeaza aici. Ailalti multi cu care ne confruntam permanent, si continuu si la nesfarsit in fiecare zi, nu le aplica. Pentru ei sunt scrise regulile astea.
In rest ai perfecta dreptate.


Miercuri, 1 octombrie 2008 - 22:37  

milo
milo
Caraba
 
4
Din păcate acel spirit montan de care îmi povestea tată l nu mai există, puțini mai respectă aceste legi nescrise și obligatorii din punct de vedere etic. Cel mai rău mă doare cand văd gunoi sus și oameni ai muntelui care au un comportament pe care nu o să l înteleg niciodată.
Felicit acest articol, dacă a reușit să schimbe măcar un pic etica unei singure persoane inseamnă că și a atins scopul și am mai căștigat un OM.
Cărări cu soare!


Joi, 2 octombrie 2008 - 08:10  

vintila
vintila

 
5
Cu rusine trebui sa recunosc ca uneori mai incalc cateva din aceste reguli (proaste obiceiuri), insa tin cu sfintenie la unul dintre ele:
- Nu lăsați tovarășii de drum să vă aștepte. Punctualitatea trebuie să fie o calitate indispensabilă oricui, nu numai în drumeție (este o problemă de onoare).

Minunat articolul, mi-a dat o palma, m-a facut sa vad unde inca mai gresesc pe munte.

Ture frumoase si cu o conduita cat mai apropiata de acest articol, va urez tuturor.


Joi, 2 octombrie 2008 - 09:06  

odin
odin
Rucsac
 
6
Si inca nu sunt scrise toate regulile..."a umbla prin cabana in sort si tricou e cel putin indecent" (I.Ionescu Dunareanu-'Drumuri de munte')...
Culmea e ca aceste 'reguli' nu sunt altceva decat o conduita normala de om. Cu totii gresim...ar trebui sa fim mai atenti.


Joi, 2 octombrie 2008 - 12:01  

andy79
andy79
Busola
 
7
Corect odin! Aceste reguli nu se aplica numai la munte sau la oamenii care merg pe munte.
Recunosc si eu ca mai incalc uneori aceste reguli insa nu cele mai grave (curatenie, distrugere marcaje, etc.).
Carari cu soare, si sa fim cu totii mai atenti pentru a respecta cat mai mult din aceste reguli.


Joi, 2 octombrie 2008 - 14:59  

zentai
zentai
Coarda
 
8
recunosc, pe alocuri, aplicarea etichetei japoneze în ceea ce priveste politetea (bărbatul mai tanăr saluta primul etc) ceea ce ma face sa zambesc (reiau mai jos, de ce) sau reguli care vin dintr-un atat de adânc resort al bunului simt, incat nici macar nu înteleg de ce semenii nostri, desi au fost reluate de n ori, tot o durere la bascheti le provoacă, parcă.

as vota,ca un bun inceput, pentru respectarea macar a acelei reguli care zice ca pe munte tot la tine in casa esti.Si daca in casa nu lasi resturile de mancare pe jos, nu face asta nici pe munte.Pt. ca e deprimant si grotesc sa ajungi pe munte, sa admiri peisajul si sa-ti "agate"privirea niste pet-uri de bere, lasate colea, langa vreo 3 pachete goale de napolitane si o sacosa din care se mai scurg niste resturi de mancare.

Zambeam maestre Oleg pt.ca dv.inca mai sperati intr-un ideal al puritatii si onoarei care sa se aplice,fezabil, la realitatea in care traim.Eu , sincer, as fi multumit cu ce am zis mai sus....pentru inceput.


Joi, 2 octombrie 2008 - 15:44  

mastroiani
mastroiani
Caraba
 
9
Pt a fi respectate aceste reguli tre sa bagi adanc mana in sacul cu ani.Care au acei 7,va da de ei si o sa-si de seama ca are parinti (sau a avut ).Care nu are ce sa mai scotoceasca degeaba.

Ma rog totul tine de bunul simt si de cum inteleg unii democratia.
Atrocitati se intampla si cand nu era democratie dar parca nesimtirea a luat ceva amploare din "89 pana acum.

Fain ceea ce a-ti adus in fata retinei pt. ca uite asa incepem sa cugetam pe unde mai gresim uneori ( si vorba lui Vintila... ne insusim palmele de rigoare)

Sa auzim de bine.


Joi, 2 octombrie 2008 - 17:46  

tudor_sid
tudor_sid
(admin)

 
10
Desi nu sunt un model prin "comportamentul meu in drumetii" pot spune ca acest set de "miinum reguli" ar trebui sa il respectam de fiecare data cand calatorim.
Mi-a placut articolul, foarte bun, eu unul consider ca aceste reguli sunt in noi, in cei 7 ani de acasa (in edicatie) si numai noi suntem cei ce ne facem singuri regulile, care de multe ori nu sunt bune, pana atunci..

Carari cu soare!


Vineri, 3 octombrie 2008 - 23:55  

costelmosteanu
costelmostea..

 
11
Odin, nu crezi ca regula dl-ui Dunareanu este cam anacronica? Sa fim seriosi, unde-i indecenta in a-ti corela vestimentatia corespunzator necesitatilor termice ale corpului tau?
Mi-e greu sa cred ca in luna august, in plina zi, ar trebui sa stam cu totii in cabane captusiti cu haine. Macar de-am fi musulmani, as mai intelege (sau dl Dunareanu o fi fost?)


Sâmbătă, 4 octombrie 2008 - 15:36  

mike
mike
Rucsac
 
12
Si eu sunt de acord ca nu poti avea o astfel de pretentie (gen regula citata din Ion Ionescu Dunareau). Umblu toata vara in tricou si pantaloni scurti....cand intru in cabana nu prea imi vine sa imi pun pantalonii de polar si camasa...sa fim seriosi. Cred ca sunt lucruri mai elementare legate de impactul pe care il lasam pe munte decat vestimentatia care daca nu este sumara nu vad ce dileme ar putea sa ridice


Duminică, 5 octombrie 2008 - 14:12  

odin
odin
Rucsac
 
13
Au trecut de atunci cam 60 de ani...azi se poate interpreta "nu umblati indecent imbracati".


Duminică, 5 octombrie 2008 - 19:48  

mike
mike
Rucsac
 
14
Asa e mult mai actual...stiu ca vorbim de o sugestie "de demult" insa e bine sa o adaptam la vremurile noastre caci oamenii s-au schimbat (in rau de multe ori, recunosc) si cred ca trebuie sa insitam pe comportamentul de baza legat de ce lasam pe munte in urma noastra, cum (nu) ii deranjam pe ceilalti cu muzica si gratarele etc


Duminică, 5 octombrie 2008 - 19:52  

claudiuiasi
claudiuiasi
Coarda
 
15
"- Admirați peisajul fără exclamații stridente."
Aici eu am comis-o de multe ori. Nu pot sa nu strig sau sa nu ma bucur, sa sa nu chiui!


Luni, 6 octombrie 2008 - 12:26  

oleg
oleg
Coarda
 
16
Nici o problema, daca nu-i nimeni prin prejur Carpati.org


Luni, 6 octombrie 2008 - 17:27  

costinm
costinm

 
17
mai sa fie....

- Dimineața, înainte de a pleca, faceți patul în care ați dormit pentru a-1 lăsa așa cum l-ați găsit.

pai ca la romani... plec de la cabana, intind cearsaful, patura, patul arata impecabil iar cabanierul nu mai schimba lenjeria ca dehhh, arata bine (cu degetul) si asa dormim noi fara sa stim in lenjeria in care au mai dormit si altii...

eu unul fac patul pe oriunde merg caci asa sunt obisnuit sa fac ... m-am invatat in armata, pana atunci imi facea mama patul... dar pana la a spune ca asta este o regula de politete, este cale lunga

in schimb, sunt de acord, cand mergem la cineva in vizita si dormim acolo, sa facem patul si sa lasam asa cum am gasit pentru ca nu platim pentru acel serviciu... in momentul in care dorm la cabana, platesc iar banii astia sunt pentru niste servicii prestate de ei!


Marți, 7 octombrie 2008 - 13:47  

costinm
costinm

 
18
iar legat de, definitia democratiei din final:

"în democrație ai voie să faci orice vrei și orice te taie capul, dar cu o condiție, și anume, să nu-l derajezi pe cel de lângă tine"

ar mai fi de adaugat o conditie si anume asumarea responsabilitatii fiecaruia pentru actele si faptele comise.

mi-e teama sa dau un procent, cati anume isi asuma responsabilitatea in tara asta... probabil o suma formata din 2-3 cifre... atat!...


Marți, 7 octombrie 2008 - 16:40  

vintila
vintila

 
19
In principiu Costinm are dreptate dar: ....

pentru 10 sau 20 ron cat dam noi la o cabana de prin ai nostri munti vrem si lenjerie curata si caldura, sa arate si bine cabana si eventual si vreo 2-3 gagici bune care danseaze la bara.......eeee nu prea se poate la banii astia.

Platim niste servicii este adevarat, dar sa ne mai uitam si cu cat le platim.


Miercuri, 8 octombrie 2008 - 12:22  

odin
odin
Rucsac
 
20
Nu e vorba de platit servicii. E vorba sa nu arunci mizerie pe scari fiindca ai femeie de servici platita. Ea e platita sa intretina curatenia, nu sa adune dupa noi. Vrem sa fie cabana mai curata, cu cearsafuri curate? in primul rand trebuie sa avem grija noi de ele. Asta-i prima parte. A doua parte, serviciile ar trebui sa functioneze cat de cat. A treia parte, din ce in ce mai mult prefer cortul, fie vara, fie iarna!


Joi, 9 octombrie 2008 - 00:26  

gasckanu
gasckanu

 
21
Daca am fi macar 70 % din cei care merg pe munte sa respecte tot ce ati scris acolo am avea o tara de oameni civilizati.
Ex: cel mai intalnit la noi gunoiul nu se coboara de pe munte se arunca sticle conserve harti.
Am fost sambata la omu pe valea alba am urcat si am gasit foarte multe gunoaie pe valea alba care nu este foarte umblata.
Nu mai zic de la Babele La Omu.


Miercuri, 7 octombrie 2009 - 17:39  

zeus
zeus

 
22
Este bun articolul, l-am citit cu placere, sa nu uitam ca pe munte cabanele iti ofera un ceai cald si o masa buna dupa atata mers..., te astepti ca personalul sa fie mai primitor, nicidecum sa lase sa urle toata noaptea betivii si manelele... asta s-a intamplat acum vreo 2 ani la BOLBOCI...cabanierul ia lasat, deoarece la el ajungeau pana la urma banii... totusi ei ar trebui sa fie primii care respecta muntele, de la care ar trebui sa invatam, nu sa-i injuram...


Luni, 8 octombrie 2012 - 22:29  


 
Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un comentariu

 
0,0831 secunde

GetaMap.org | Maps from all over the world | ro | fr | es | de | Calculator distante
ViewWeather.com - A new way to view the weather | nl.ViewWeather.com | sv.ViewWeather.com
Regulament carpati.org
© copyright (2004 - 2021) www.carpati.org