Codru-i frate cu romanul!
Locatie : Bucegi
Perioada : 28 – 29 iunie 2008
Am fost in weekend in Bucegi, obiectivul principal era sa arat unui vizitator din Franta ca si Romania are munti frumosi, ca peisajale sunt extraordinare si ca pana una alta romanului inca ii mai este draga natura.
Am ales un traseu destul de popular, Jepii Mici - Cabana Caraiman – Cabana Babele – Piatra Arsa – Jepii Mari. Ziua de sambata - oarecum ingaduitoare, cu soare dar si ploaie, cu clar de cer albastru dar si de nori imbufnati. Toate bune si frumoase, traseul a placut mult vizitatorului si totul a fost bine, ne-am simtit bine si nici nu ne-a pasat de picaturile de ploaie ce ne amenintau din cand in cand.
A doua zi, am mers spre Gura Diham cu gandul sa ajungem spre cabana Diham, la Poiana Izvoarelor si apoi inapoi la Gura Diham. Riscurile pe care mi le asumam le stiam in mare : multi turisti la umbra masinilor, acompaniati de manele si tot felul de alte gusturi muzicale pe drumul spre Gura Diham. Dar ? Ce mi-am zis : vom incerca sa ocolim cat putem zgomotele din mijlocul naturii !
Socante pentru colegul de tura nu au fost insa masinile ci mai degraba sticlele goale ce pluteau alene pe apa de-a lungul drumului, cutiile de bere asezate « gramajoare » din zece in zece metri, hartia igienica plutind si ea pe apa si alte resturi care mai de care mai putin biodegradabile !
Dupa prima bucata de urcus am ajuns la partea mai lata a drumului, plina de noroi dar si de urme care din pacate nu erau nici de om nici de animale.
Tot drumul spre Diham am fost acompaniati de animalele moderne : ATV-urile. Partenerul meu de drum era vadit surprins ; ne-a fost din ce in ce mai greu sa ne mentinem pe poteca marcata avand in vedere ca eram constant in pericol sa fim calcati de conducatorii de ATV-uri. Fara nici o exceptie ignorau in totalitate faptul ca erau si « pietoni » si ca initial acest drum marcat cu triunghi albastru nu este nici un fel de semn rutier ci pur si simplu este facut pentru cei care incearca sa faca o tura departe de zgomotele urbane si de viata grea de pieton la oras.
Ajunsi la Diham am ramas si mai mult cu un gust amar, alte ATV-uri se invarteau linistite in natura, fara nici un fel de probleme. Coborarea a fost la fel de incarcata, am ramas dezamagita si infuriata de cat de putin le pasa oamenilor de natura. Imediat dupa crucea menita sa iti poarte de grija la drum este undeva sus pe un copac si un semn ce interzice accesul ATV-urilor in padure. Nu l-am vazut la urcare !
La intoarcere acasa am cautat un pic pe internet si am descoperit cu stupoare ca de fapt ceea ce am facut noi ca turisti este interzis, abaterea de la poteca marcata, pe cand accesul cu ATV-uri este permis in scopuri recreationale. Cel putin eu asa inteleg pasajul de mai jos :
ART. 54
(1) Accesul public în pãdure este permis numai în zone amenajate si pe trasee marcate în acest sens.
(2) Accesul public în pãdure cu autovehicule, motociclete, ATV-uri sau mopede este interzis, cu exceptia activitãþilor sportive, de recreere si turism, care se pot practica numai cu acordul proprietarului sau al administratorului pãdurilor proprietate publicã a statului.
(LEGE nr. 46 din 19 martie 2008 Codul silvic PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 238 din 27 martie 2008)
Miercuri, 2 iulie 2008 - 22:22
Afisari: 3,382
monicar
Miercuri, 2 iulie 2008 - 22:58