Skin Classic Skin White Skin Black & Whilte Skin Default Adauga la Favorite (In contul carpati.org)
Cautare:

Calendar

Octombrie 2024
LMMJVSD
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Noiembrie 2024
LMMJVSD
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Online

Vremea
Varful Ineut
Muntii Rodnei

Cele zece porunci ale turismului pe munte

1. Sa nu intreprinzi o ascensiune ce-ti depaseste puterile. Tu trebuie sa invingi muntele , nu el pe tine ! Sa-ti fixezi un obicetiv pe care sa-1 poti atinge, dar sa stii - de va trebui - sa renunti la el si sa faci stanga imprejur cat mai este timp. Sa nu fii grabit si sa nu incerci sa stabilesti recorduri de viteza. Sa nu ai mania piscurilor, dar nici sa nu ocolesti dificultatea in variatele ei forme.


 


2. Sa pregatesti in amanunt orice excursie, fie ca vei merge singur, ori cu prietenii sau cu ghizii. Un ignorant sau un neputincios care are nevoie de o guvernanta alpina este, in munti, pur si simplu ridicol. Pregatirea intelectuala trebuie sa fie tot atat de competenta ca si echipamentul alpin. Sa cunosti mediul in care te misti si sa-i intelegi fenomenele. Sa nu-ti incarci stomacul si sa nu ai pretentia sa te alimentezi cu icre negre sau stridii. Idealul tau alpin sa fie acela de a gusta cu aceeasi placere o duminica frumoasa pe un varf de delusor, ca si cu alt prilej, pe un abrupt din cele mai grele. Nu este nevoie sa fii de la inceput un desavarsit catarator. Sa nu patesti ca acela care, de atatea stanci si pereti, nu mai poate vedea muntele. Sa nu uiti ca muntii sunt bogati in primejdii, dar in acelasi timp, sa stii ca avand prudenta, spirit de prevedere si inteligenta le poti invinge.


 


3. Sa nu uiti in munti ca esti o fiinta civilizata.Bucuria si puterea nu se confunda cu mitocania, brutalitatea si grosolania.Adu-ti aminte ca inca de la gara si in tren educatia ta, in general, si cea sportiva, in special, sunt puse la incercare.Daca tii, poti sa iei cu asalt piscurile, dar sa nu faci asta in vagon.Ca sa devii catarator indracit nu e nevoie sa faci echilibristica pe scarile sau tampoanele vagonului. Sa nu consideri franghia ai coltarii ca o emblema a breslei tale, care se cere expusa.Sa nu periclitezi cu sculele tale (schiuri, pioleti, etc. ) ochii si hainele vecinilor si sa nu le umpli urechile cu trancaneli si hohote de ras. Daca intalnesti un drumet solitar saluta-l si resaluta-l si daca crezi ca e cazul sa-l critici, fa-o cel putin atunci cand nu te mai poate auzi. Nu-ti imagina ca devii un alpinist utilizand un jargon de munte, artificial. De asemenea nu e cazul sa-ti stergi nasul cu degetele numai pentru ca ai imbracat un costum de oras.


 


4. Sa nu profanezi peisajul pe care il strabati si sa nu impodobesti Natura cu cioburi de sticla, hartiute, cutii de sardele si alte ramasite.Aminteste-ti ca si altii, dupa tine, vor voi sa bea la izvorul pe care il murdaresti fara rost.Tablitele de marcaj nu sunt menite sa serveasca drept tinta pentru proiectilele tale improvizate si nici nu trebuie sa le schimbi orientarea dintr-o gluma deplasata. Sa nu lasi deschise portile stanelor si ale imprejmuirilor, caci poti provoca pagube proprietarilor si discreditezi notiunea de "drumet". Din aceleasi motive: sa nu sari peste ingradiri si sa nu te inviti nepoftit nici chiar in claia de fan ce o vezi in proprietatea cuiva. Canta daca iti face placere, dar cu masura si acolo unde este locul. Chiuiturile se potrivesc rareori cu gatlejul tau si nici nu fac placere semenilor tai. Nu tipa fara rost , tulburi inutil oamenii si animalele. Aprinde focuri numai daca este absolut necesar, supravegheaza-le atent si la urma stinge-le complet. Nu arunca pietre si cauta sa mergi astfel incat sa nu provoci caderea lor, chiar daca ai convingerea ca nu te urmeaza nimeni.
Pe drumuri umblate si in locuri expuse se recomanda sa nu faci nudism si nici semi-nudism. Altfel insa profita de aer si de soare cat poti mai bine. Cum te apropii de locuri populate, urmeaza regulile convenientelor sociale.


 


5. Fii bun camarad ! Daca esti conducator, evita sa fii autoritar sau incapatanat, increzut sau ingamfat, da dovada de spirit de intelegere si rabdare.
Nu fi zgarcit cu avutul tau, nici cu cunostintele tale. Hotararile sa-ti fie determinate de capacitatea de rezistenta a celui mai slab. Abandonand pe cineva in munti, il vei avea poate pe constiinta. Daca tu esti cel condus, adapteaza-te aceluia care cunoaste bine locurile, sileste-te sa fii la inaltime si cauta sa inveti. Chiar si cel mai slab dintr-o echipa isi poate face datoria. Sa stii ca un tovaras bun este tot atat de rar ca si un conducator bun. Orice strain care imparte cu tine dragostea de munti sa-ti fie camarad, mai ales atunci cand este in primejdie sau are nevoie de vreun ajutor sau o privire pe harta ta. Chiar in ghidul pe care il platesti sa vezi un tovaras si un prieten. Nu fi autoritar fata de el si ai lui, dar nici nu te comporta de parca ati fi mancat, de cand sunteti, din aceeasi strachina.


 


6. Respecta cabana tot asa cum iti respecti propria casa. Fii modest si cere lucruri pe care ti le poate oferi cel mult un hotel. Nu uita ca aici, in creierul muntilor, portmoneul tau nu mai conteaza, si ca aici sunteti toti egali. Pioletul, schiurile, zapada, gheata, noroiul, nu au ce cauta in sufrageria cabanei. Leapada-te de ele, prin urmare, inainte de a intra. Nu transforma locul de odihna si recreatie, care este cabana, intr-o carciuma. Nu ocupa toate bancile si mesele cu ranita, pioletul, merindele si picioarele tale. Cartea de impresii sa n-o utilizezi pentru rimele tale proaste sau laude. Este mult mai util sa notezi de unde vii, incotro te duci, mai ales daca te pregatesti pentru o ascensiune grea. Urma lasata in acest fel de un turist inlesneste trimiterea la nevoie a ajutoarelor si poate linisti pe cei ingrijorati de soarta lui. Ai dreptul sa ceri un loc de dormit si, daca esti inainte sau dupa un drum, poti sa ti-l alegi pe cel mai bun, dar sa nu eziti sa-1 cedezi celui care, fie ca este epuizat, bolnav, sau ,mai in varsta decat tine, are nevoie de odihna. Nu te urca iincaltat in pat si nici nu alerga cu boncanci pe scari, mai ales noaptea. Fii prudent cand umbli cu lampa si focul. Nu uita ca nu esti stapanul cabanei, iar ingrijitorul este administratorul unei institutii care indeplineste un rol de mare interes obstesc. Te vei supune deci dispozitiilor sale. Orice loc si orice lucru ce ai folosit sa le lasi in aceeasi stare in care, venind, ai vrea sa le gasesti. De-ai ales casele fara cabanier, sa ai grija deosebita pentru ceilalti, fie ca-ti sunt tovarasi de locuinta, fie ca-ti vor urma. Gandeste-te ca intreaga cabana, cu tot ce cuprinde, reprezinta un bun ce ti-a fost incredintat cu buna credinta. Fii econom cu rezerva de lemne, adeseori adusa cu mari sacrificii si in vederea celor ce vor veni dupa tine, paraseste casa dupa ce ai maturat si ai pus toate lucrurile la locul lor.
Inchide-o bine si nu uita sa lasi banii ce reprezinta reprezinta taxa de cabana si lemne, acolo unde este cazul.


 


7. Nu fura! Nu fura altora nici linistea, nici singuratatea ce-o cauta, nici perspectiva.
Dar sa nu furi nici bete de schi, curele, franghii, nici lemnele stranse cu multa truda. Nu fura nici florile pe care natura le-a creat pentru toata lumea. Campul, iarba, arborii trebuiesc ocrotiti. Nu distruge furnicarul, nici chiar din curiozitate "stiintifica", iar melcul, sarpele inofensiv sau broasca sa nu fie pentru tine fiare salbatice care trebuiesc starpite. Sa vezi in munte un paradis in care te-ai asezat ca un nou Adam, ajuta-l sa-si pastreze originalitatea si sfintenia.


 


8. Nu minti, nu exagera, nu fi laudaros! Chiar si ascensiunea cea mai dificila este putin lucru fata de alte realizari omenesti. Nu-ti da o importanta prea mare si nu cauta sa micsorezi pe altii, chiar daca sunt incepatori, persoane in varsta sau membri ai altei asociatii. Nu critica si nu injura timpul, gazduirea, tovarasii sau legatura de la schi. Nu trebuie sa te legi sau sa-ti bati joc de credintele, datinile, si particularitatile locuitorilor de la munte. Adu-ti aminte ca nu esti decat un oaspete trecator pe aceste meleaguri.


 


9. Apara onoarea asociatiei tale si nu numai a aceleia a carei insigna o porti, ci si a acelei mari comunitati care ti-a facut accesibila lumea muntilor si care serveste o mare idee, nu numai confortul sau. Fii mandru ca faci parte din aceasta comunitate si ca poti sa participi la viata ei. Onoreaza pe cei care au creat pentru tine, pe maestrii care au cucerit prima poteca si primele prize spre varf, precum si pe cei care au pus ultima piatra.


 


10. Nu profana muntii prin mania recordurilor. Intelegele sufletul !


 


 


 


(Cel putin asa era pe vremuri !!!)



Marți, 10 iulie 2007 - 21:59 
Afisari: 5,675 


Postari similare:





Comentariile membrilor (9)

ciobu
ciobu

 
1
E cam greu sa invingi un munte, mai degraba sa il cunosti sau sa il gadili un pic pe spinare Carpati.org


Miercuri, 11 iulie 2007 - 13:27  

andrey
andrey
(admin)

 
2
Este doar un "invingi" in ghilimele cred ca v-ati dat seama. Un munte nu poate fi cucerit sau invins ci doar urcat si bucurat de frumusetea lui !!! Deoarece eu sunt pentru textul original nu am modificat nimic astfel ca apare in forma pe care o vedeti !! Carpati.org


Miercuri, 11 iulie 2007 - 13:50  

canciu_anca
canciu_anca

 
3
S U P E R.Daca ar tine seama toti de aceste porunci....


Joi, 12 iulie 2007 - 15:02  

michael_rd31
michael_rd31..
Busola
 
4
Iti multumim pentru aceste randuri...chiar as vrea sa le arat si multora cu care mai merg pe muntiCarpati.org)


Duminică, 22 iulie 2007 - 01:23  

marushka
marushka

 
5
imi permit sa mai adaug ceva cu riscul de a fi inactivat - sa nu te caci in poteca! noaptea cu frontala pe economic sunt sanse foarte mici sa-l vezi. ...si nici loto nu prea gasesti prin apropiere


Joi, 9 august 2007 - 00:04  

tiby
tiby

 
6
acel "asa era pe vremuri" trebuie readus in discutia generatiei mele, cea haotica si anarhica... vom incerca sa mergem pe urmele pasilor vostri de uriasi... multumesc de sfaturi si voi incerca sa fac pentru natura mai mult decat voi putea culege vreodata... asa sa imi ajute Dumnezeu


Marți, 5 mai 2009 - 22:30  

andrey
andrey
(admin)

 
7
Nu pot decat sa iti doresc sa te tii de treaba Tiberiu si Dumnezeu sa iti dea puterea de a reusi in ceea ce ti-ai propus.


Miercuri, 6 mai 2009 - 10:31  

cobzarica
cobzarica

 
8
Intradevar, prima porunca din lista isi merita locul; pe propria-mi piele am simtit nerespectarea acestei reguli; din fericire nu s-a soldat decat cu sentimente de deznadejde fata de persoana mea si de vina fata de ceilalti tovarasi; nu au fost accidente.


Sâmbătă, 11 iulie 2009 - 22:52  

dolcetamar
dolcetamar

 
9
Impresionant acest decalog pe care ar trebuii sa-l respecte orice persoana fie el muntoman sau oaspete ocazional in munti...


Miercuri, 7 octombrie 2009 - 19:15  


 




Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un comentariu

 
0,0486 secunde

Deblocari usi Bucuresti | GetaMap.org | Maps from all over the world | ro | fr | es | de | Calculator distante
ViewWeather.com - A new way to view the weather | nl.ViewWeather.com | sv.ViewWeather.com
Regulament carpati.org
© copyright (2004 - 2024) www.carpati.org