Cateva plante otravitoare din zona de munte
"De bine, raul nu este despartit niciodata" - Euripide
BRANDUSA DE TOAMNA (colchicum autumnale) - infloreste toamna pe pasuni umede si fanete. Are flori de culoare liliachie, uneori albe. Este toxica pentru animale. Bulbotuberculul si semintele se folosesc in scopuri medicinale.
DALACUL sau AISORUL (paris quadrifolia) - creste printre foioase, avand tulpina cu patru frunze si ca radacina un rizom.
FLOAREA DE PASTI (anemone nemoroasa) - are floarea cu perigonul alb si radacina un rizom. Creste printre foioase (stejar, fag) si prin tufisuri.
IARBA FIARELOR (cynanchum vincetoxicum) - creste prin paduri, poieni si locuri pietroase. Este planta melifera si toxica.
MATRAGUNA (atropa belladonna) - are flori violacee-brune. Creste prin raristi si printre fagete. Este otravitoare, dar serveste in medicina.
OMAGUL (aconitum hosteanum) - invelisul floral formeaza un perigon colorat albastru-violet sau galben de forma unui coif. Face parte din aceeasi familie cu spanzul. Se gaseste in zona forestiera si in cea alpina.
PIPERUL LUPULUI SAU TULCHINA (daphne mezereum) - are flori roz si fructe rosii, infloreste timpuriu si o intalnim in zona montana si in cea subalpina impadurita.
ROSTOPASCA (chelidonium majus) - are flori mici, in forma de umbreluta, cu petale galbene. Fructele sunt lunguiete. Creste la marginea padurilor si prin tufisuri. Este o planta toxica, dar este folosita in medicina fiind antitumorala.
SPANZUL (helleborus purpurascens) - are sepalele verzi, iar pe spate de culoare rosietica. Petalele se modifica in cornete si produc nectar. Frunzele sunt palmat-sectate. Are fructul format din folicule. Creste in paduri la inceputul primaverii. Este in intregime otravitoare.
STEREGOAIA sau STIRIGOAIA (veratrum album) - planta toxica continand veratrina. Creste prin pasunile montane, fanate si pe langa stani. Ajunge la o inaltime de doi metrii.
TOPORASUL (delphinium consolida) - are florile violet/albastrui, iar fructul o folicula.
Surse: orale si diverse dictionare pentru denumirile stiintifice
Luni, 3 decembrie 2007 - 15:11
Afisari: 9,011
predeal
Marți, 4 decembrie 2007 - 14:53