Cabana si regulile ei
1.Cabana este casa de munte a turistului, adăpost și popas de odihnă și hrană pentru reconfortarea psihică la finele unui traseu obositor sau punctul de plecare spre noi cărări și creste. Este postul de prim ajutor în caz de accidente.
2.Cabana face parte integrantă din peisajul montan și este locul tău de visare și recreare. Cinstește-o și ocrotește-o ca pe propria ta casă!
3.Cabana are obligația să primească, la orice oră, pe turistul sau grupurile de turiști amatori de drumeție, nu și de chefuri. În cabană nu se fac petreceri zgomotoase.
4.La sosire, prezintă-te cabanierului și înscrie-ti datele personale.
5.La munte, băuturile obișnuite ale turistului sunt ceaiurile și răcoritoarele, nu alcoolul! Acolo unde se permit băuturi alcoolice, consumul lor este limitat și normal.
6.Legea de bază a conviețuirii în cabană este curățenia și liniștea (între orele 22-6, liniște totală). Mergi pe vârfuri, vorbește în șoaptă, nu trânti ușile. Să fii încredințat, turistule, că cei care au trudit să ajungă până aici preferă să asculte, în tihnă doar liniștea binefăcătoare și să se odihnească.
7.Lasă curat locul unde ai dormit și mâncat, precum și împrejurimile cabanei, sfătuind și pe ceilalți să facă la fel. Opune-te obiceiurilor unora de a se debarasa de gunoaie în cabană și împrejurimi, explicându-le că ne găsim în vârf de munte și nu are cine, cu ce și cum să le ducă spre locuri anume destinate din localități. Este contribuția ta la păstrarea și ocrotirea mediului înconjurător.
8.În caz de accidentări anunță cabanierul, salvamontul sau poliția, participă la acțiunea de salvare, ajută la transportul și evacuarea accidentatului.
9.Ascultă cuvântul cabanierului - cuvântul lui este cuvânt de ordine, este și gazdă dar și răspunzător, în cabană și zona sa, cu asigurarea ordinii și respectarea regulilor de funcționare ale cabanei. Ajută-l la nevoie cu vorba, fapta și ajutorul tău. Este o îndatorire civică a fiecărui turist.
10.Dacă ai respectat întocmai toate aceste reguli, îți poți acorda singur cinstea de a te numi om civilizat și turist adevărat, dovedind respect și dragoste pentru natură și munte.
11.Nu uita că marea frumusețe a munților noștri și bucuria de a drumeți pe cărările lor nu pot căpăta întregul farmec și strălucire decât prin tine, călătorule, prin frumusețea exemplului tău.
(Ce bine ar fi sa fie respectate !!!)
Ca bine zici ! :-)
Marți, 10 iulie 2007 - 23:48