Skin Classic Skin White Skin Black & Whilte Skin Default Adauga la Favorite (In contul carpati.org)
Cautare:

Calendar

Iunie 2024
LMMJVSD
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Iulie 2024
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Online

Vremea
Varful Cozia (Ciuha Mare
Muntii Cozia

Călătorie pe Valea Slănicului de Buzău

     Zonele mai puțin umblate oferă imense satisfacții la contactul cu natura.O astfel de zonă mai puțin cunoscută, dar ideală pentru excursii de weekend este Valea Slănicului (de Buzău).Valea Slănicului a reprezentat, în vechime, un drum comercial des circulat, un drum al lemnului, al sării, oilor și fructelor, care asigura legătura între munte, deal și câmpie.

     Pârâul Slănic se formează pe povârnișul sudic al Masivului Furu și pe versantul estic al Muntelui Nehârna Mică. Cursul montan al văii delimitează la apus marginea Munților Buzăului, separînd pe acest sector Culmea Ivănețului de Muntele Furu.


  /slanic/harta_lopatari-bisoca.jpg

    

     Punctul de start al excursiei începe din orașul Buzău, după ce trecem podul de la Mărăcineni, ne încadrăm în stânga pe DJ 203K, iar după 15 km ajungem la Săpoca, unde pârâul Slănic se varsă în râul Buzău.Continuăm pe valea Slănicului pe drumuri județene urmând ruta Beceni-Vintilă Vodă-Mânzălești -Lopătari-Terca.

     În localitatea Cernătești, atestată documentar în anul 1487, descoperim monumentul istoric de interes local „Zidul Mut” – un rest dintr-o veche biserică creștină (sec.IV-VI).Tot de aici, în sezonul înfloririi liliacului, putem urca în Muchia Săpocii pe „Dealul cu Lilieci”, rezervație botanică desfășurată pe 3 ha.


 /slanic/resize_of_slanic1.jpg

   

     Trecem de Manasia si Izvorul Dulce, ajungând în comuna Beceni, unde, la o altitudine de 670 m în mijlocul unor păduri de foioase și conifere, se află tabăra școlară Arbănași, de unde se ajunge la Vulcanii Noroioși pe un drum petrolier.Numele comunei derivă de la un localnic Becea, refugiat în pădurile din zona în timpul unei invazii tătare. Aici se întâlnesc cele mai vechi instalații de exploatare a petrolului din județul Buzău (1905).


           /slanic/resize_of_6.jpg

    

     La 45 de km de Buzău ajungem în comuna Vintilă-Vodă, unde se află ruinele primei cetăți mânăstirești din Țara Românească, ctitorită de Vintilă-Vodă Voievod (1532-1535).Din comună se ajunge la Rm.Sărat pe DJ 203A și la Bisoca pe DJ 204H.

     Localizată la 49 km de Buzău, comuna Mânzălești reprezintă o bogată zonă turistică.Totodată, comuna Mânzălești a conservat prin locuitorii săi portul popular, precum și o serie de meșteșuguri ca olăritul , rotăritul și morăritul.Numele comunei are la bază o legendă: „Cândva, pe aceste meleaguri a trăit un moș care avea doi feciori. Pe unul îl chema Manea, de la care se trage numele satului Mănești (fostă comună), iar de la celălalt nume a rămas porecla de Mânzălești, de la mânjeală (un amestec de flori de nalbă cu tărâțe de grâu, cu care se ungeau firele de țesătură să nu se rupă).”

     Cea mai veche mențiune o găsim într‐o poruncă din 1522, februarie, 3, a voievodului „Țării Muntene‐Românești”, Radu de la Afumați, care „întărește lui Negru Braga, fraților și fiilor lui, stăpânire peste plaiul Peceneaga și de la Menedic în sus până la Cheie”. În denumirea Menedic pe care o menționează documentul, găsim toponimul de astăzi Meledic.


 /slanic/resize_of_dsc09459.jpg

    

     La 55 de km de Buzău, la confluența Slănicului cu pârâul Jgheab, descoperim monumentul natural „Muntele Alb-Grunj”, un bloc piramidal de culoare albă-cenușie-galbenă, format din cenușă vulcanică, cu suprafața de 25 mp la bază și o înălțime de 13 m.

     La 11 km de satul Jgheab se află Mănăstirea Găvanu, întemeiată în anul 1707.


 /slanic/resize_of_malu_sarat_lopatari.jpg

   

     După ce admirăm pe versantul vestic al Slănicului, „Malu cu Sare”, unde apar blocuri de sare îngropate în argilă și marne sărăturoase, pe care s-au dezvoltat lapiezuri și avene, la intrarea în comuna Lopătari urmăm drumul spre dreapta pentru a ajunge pe ”Platoul Meledic”, rezervație geologică și speologică desfașurată pe o suprafață de 62 ha.Aici este protejat relieful carsto-salin format din peșteri, doline, lapiezuri și lacuri.


                /slanic/resize_of_meledic.jpg

    

     Lacul Meledic este unic în lume, având apă dulce, în ciuda faptului că este așezat pe un masiv de sare, și în subteranul căruia se află „Peștera 6S” considerată de unii speologi, cea mai lungă peșteră de sare din lume cu o lungime a galeriilor de 3234 m.Tot aici găsim ”Peștera cu 3 intrări” și o salbă de alte 23 de peșteri mai mici.

      În vecinătatea lacului Meledic a luat ființă o tabără de sculptură, unde sunt expuse in aer liber 25 de statui din lemn.


 /slanic/resize_of_lacul_meledic.jpg

    

     Până în anul 1939, la Mânzălești, în satul Buștea, prin 2 stații se captau ape minerale, se îmbuteliau în sticle ca de șampanie și se exportau in Franța ca „apă feruginoasă fosfatată de Meledic Izvorul Întineririi”.Astăzi, apele minerale curg pe pârâul Ruginii și se varsă în Jgheab la Gura-Bădicului.


                             /slanic/resize_of_eticheta_apele_minerale.jpg

    

     Așezată în depresiunea cu același nume, comuna Lopătari ocupă o parte din zona montană a văii Slănicului la poalele Dealului Bocu și la N-E de Culmea Ivănețu.Despre denumirea acestor locuri există o legendă care spune: „ în timpuri vechi locuiau aici tătarii. Negru Vodă cu trei căpitani, Beșliu, Goidea și Lopătărea i-a alungat și a împărțit pământul luat de dânșii astfel: căpitanului Beșliu i-a dat teritoriul comunelor Mânzălești și Mănești, lui Goidea teritoriul comunei Goidești, iar lui Lopătărea, teritoriul comunei Lopătari”.


 /slanic/resize_of_dsc09476.jpg

   

     Din centrul comunei se desprinde o potecă marcată cu cruce albastră (marcaj vechi si rar) care ne scoate pe malurile lacului Mociaru (lac de formă circulară cu adăncime redusă cu o suprafață de 1 ha, format într-o depresiune de tasare apărută în urma prăbușirii unei cavități subterane formată prin dizolvarea unui bloc subteran de sare), de aici continuă prin satul Plaiul Nucului, Vf.Ivănețu (1191 m), valea Fulgeriș, ajungând în comuna Gura Teghii, pe valea Bâscăi dupa 6 ore de la plecare.De asemenea, putem traversa culmea Ivănețului tot pe DJ 203K până in Gura Teghii pe un drum nemodernizat.


 /slanic/resize_of_mociaru.jpg

    

     Din Lopătari ne continuăm excursia spre satul Terca pe un drum comunal, trecând prin satul Luncile, aflat la 11 km distanță.În prima parte, drumul urcă deasupra defileului Slănicului, de unde admirăm un versant abrupt de 350 m, denumit „Malu Roșu”, alcătuit din roci diferite dispuse în strate cutate.


 /slanic/resize_of_dsc09478.jpg

     

/slanic/resize_of_dsc09480.jpg

    

     Ajungem in satul Terca, și după punctul de confluență al Slănicului cu pârâul Smoleanu, traversăm o punte peste gârla Smoleanului, ținem stânga, mergem pe o potecă ocolind gardul ultimei case și începem să urcăm susținut printr-o livadă de pruni, ajungem la fundația unei sonde vechi cu structură de lemn, pe care se observă un marcaj rătăcit de bandă roșie, și în câteva minute ajungem într-o poiană unde descoperim „Focul Viu de la Terca”, numit de localnici și „Cloaja”.


 /slanic/resize_of_dsc09522.jpg

    

     Este un fenomen geologic care constă din emanația gazelor prin fisurile scoarței și autoaprinderea acestora la suprafață.Flăcările pot avea înălțimi de până la 1,5 m.


 /slanic/resize_of_dsc09512.jpg

    

     Din satul Terca se poate urca către izvoarele Slănicului sau se poate ieși pe drumuri și poteci de munte cunoscute de către localnici pe valea Bâscăi Mici în zona Vadu Oii-Secuiu.


  /slanic/harta_general_buzau1.jpg


     Drum bun si iubiți natura!Luni, 22 noiembrie 2010 - 23:24 
Afisari: 22,772 


Postari similare:

Comentariile membrilor (13)

edo
edo
Caraba
 
1
Locuri frumoase si putin umblate, multumim pentru relatare Catalin


Marți, 23 noiembrie 2010 - 11:02  

ioanstoenica
ioanstoenica..
Coarda
 
2
Super, am citit cu mare interes! Asta mai ales pentru ca am tot umblat prin muntii Buzaului anul asta si am vazut cat de frumoasa e zona - si de fiecare data imi aminteam de Focul Viu si celelalte obiective din zona Lopatari, dar pana acum nu am ajuns inca acolo. Un obiectiv despre care nu stiam dar pe care il trec acum pe lista cu prioritati e rezervatia de liliac! Trebuie sa fie superb, acolo e locul ideal unde sa mergi cu persoana iubita - dar fara sa-i spui unde o duci Carpati.org

Foarte frumos scris articolul, cu informatii utile care sa te ajute sa pleci mai usor la drum in acea directie!


Marți, 23 noiembrie 2010 - 15:53  

tandin
tandin

 
3
Salutari! Foarte interesant si detaliat. Am bifat pentru destinatiile de concediu/week-end viitoare. Multumim!


Miercuri, 24 noiembrie 2010 - 17:03  

gigicepoiu
gigicepoiu
Rucsac
 
4
Pe cat de fabulos si salbatic, pe atat de necunoscut.
Poate cunosti un ghid care sa ne poarte...


Joi, 25 noiembrie 2010 - 15:28  

sorincrtr
sorincrtr

 
5
superba zona. multumesc pentru jurnal!!!


Vineri, 26 noiembrie 2010 - 09:08  

geografiemateescu
geografiemat..

 
6
Salut!
Placut jurnal dar si mai placut este pentru cei ce se pot bucura vizual de aceste frumuseti .
La cat mai multe plimbari si imagini frumoase in obiectivul fotografic.
Numai bine!


Sâmbătă, 27 noiembrie 2010 - 20:18  

oldrocker1950
oldrocker195..

 
7
anul asta nu cred ca mai este posibil dar la anu'astept ca prin aceste locuri,un cunoscator sa ne propuna o tura cu ...bicicleta.


Marți, 30 noiembrie 2010 - 14:10  

vladonne
vladonne
Coarda
 
8
Zona e superba, o recomand tuturor Carpati.org Noi am avut practica de vara la facultate in Lopatari si am vazut valea; chiar merita vizitata; singura problema, noroiul, e zona de flis. Oamenii mi se par primitori si sunt sigur ca exista multe frumuseti care ne-au scapat. Eu unul pastrez amintiri frumoase de acolo Carpati.org

Felicitari pentru articol!
Vlad


Miercuri, 1 decembrie 2010 - 01:55  

meetthesun
meetthesun
Busola
 
9
Un articol foarte util, multumim de informatii!


Joi, 2 decembrie 2010 - 13:02  

mkcp
mkcp
Busola
 
10
Foarte placut sa mai citesti si altceva decat Fagaras, Piatra Craiului, Bucegi, Fagaras din nou, Piatra Craiului din nou... Felicitari.

Daca imi permiti o sugestie, tura urmatoare sa treci prin zona Paclelor Mici (Berca), Paclele Mari, Tocila, Balta, Baligoasa, Gol, Arbanasi. O zona foarte frumoasa si destul de putin umblata. Dai nas in nas cu mistretul.


Luni, 20 decembrie 2010 - 10:32  

behau
behau

 
11
felicitari pentru aceasta descriere,cine se hotaraste sa mearga sa propuna o tura , mergem mai multi


Marți, 28 decembrie 2010 - 18:43  

simona.p
simona.p

 
12
Multumim pentru relatare si informatiile pretioase, in conditiile in care e greu de gasit o harta buna. Cred ca ar fi foarte frumoasa o incursiune in zona, pe bicicleta! Asteptam primavara, mai ales ca zona Buzaului e foarte verde.


Sâmbătă, 1 ianuarie 2011 - 10:46  

danutzz83
danutzz83
Busola
 
13
Multumim pentru acest util si bine detaliat, domn'le muntoman.

Sanatate si numai bine!


Joi, 6 ianuarie 2011 - 21:21  


 
Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un comentariu

 
0,0856 secunde

Deblocari usi Bucuresti | GetaMap.org | Maps from all over the world | ro | fr | es | de | Calculator distante
ViewWeather.com - A new way to view the weather | nl.ViewWeather.com | sv.ViewWeather.com
Regulament carpati.org
© copyright (2004 - 2024) www.carpati.org