Skin Classic Skin White Skin Black & Whilte Skin Default Adauga la Favorite (In contul carpati.org)
Cautare:

Calendar

Decembrie 2024
LMMJVSD
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Ianuarie 2025
LMMJVSD
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Online

Vremea
Varful Piatra Iorgovanului
Muntii Retezat

Bataie de joc la Pestera Liliecilor (Moieciu)

Pe raza judetului Brasov figureaza in momentul de fata 32 de arii protejate, dar, din pacate, numeroase dintre ele au ajuns pe mana unor pseudo-turisti, care tin sa-si puna "amprentele personale" pe monumentele naturii.
Asa s-a intamplat si in cazul Pesterii Liliecilor din comuna Moieciu, care face parte din Parcul National "Piatra Craiului". Obiectivul speologic s-a transformat din arie protejata in spatiu ad-hoc de pictura rupestra si scrijelituri, precum si in groapa de gunoi.
Situata in satul Pestera (Moieciu) si avand o suprafata de 1,5 ha, pestera are statut de monument natural national si se inscrie in zona speciala de protectie a Parcului "Piatra Craiului". Din pacate, educatia unor excursionisti lasa de dorit atunci cand vine vorba de conservarea ariilor protejate.
Pe masura apropierii de pestera, peisajul devine dezolant. Poteca spre aceasta e plina de gunoaie, iar intrarea in galerie pare o groapa de gunoi, iar peretii sunt impanziti de grafitti si mesaje lasate de unii turisti, care au tinut sa-si marcheze intr-un fel sau altul prezenta.

Specii rare de lilieci
Specialistii de la administratia Parcului National "Piatra Craiului" sunt de parere ca pestera nici macar nu ar trebui sa fie vizitata, deoarece se pune in pericol habitatul mamiferelor de la care ii provine numele, respectiv liliecii. "Aici suntem in dezacord cu cei de la Primaria Moieciu, care vor sa transforme pestera in obiectiv turistic. In galerii exista specii rare de lilieci, care ar trebuie sa fie studiate doar de specialisti, care sa stie cum trebuie tratat un astfel de obiectiv. Ar trebui sa fie inchisa publicului larg aceasta pestera. Gradul de civilizatie al vizitatorilor lasa de dorit. Au ajuns sa intre cu torte, sa distruga peretii, iar de gunoaie este plina intreaga zona. Noi facem destul de des igienizari si dam amenzi celor surprinsi ca degradeaza, dar, din pacate, nu putem sa fim tot timpul acolo", a explicat directorul parcului, Ovidiu Pop.
El a mentionat ca exista un proiect prin Programul "Life Natura", prin care se intentioneaza protejarea pesterii, proiect pe care administratia Parcului "Piatra Craiului" il va lansa in curand: "Facem un apel catre reprezentantii administratiei locale sa deruleze actiuni de salubrizare saptamanale".
Aceste declaratii au iscat, insa, revolta primarului comunei Moieciu, Nicolae Clinciu, care s-a suparat si pe faptul ca mass-media cunoaste situatia de la Pestera Liliecilor. "De ce a fost necesar sa apeleze la presa!? Noi credeam ca suntem parteneri! Vom face eforturi pentru igienizare, dar cred ca acest obiectiv trebuie sa fie promovat mai intens. Stiu ca acest lucru se poate face doar cu aprobarea Academiei Romane. Noi am solicitat sa ni se spuna daca este posibil sau nu si n-am primit nici un raspuns. Daca ni se spune ca trebuie inchisa pestera, vom respecta decizia!", a mai spus Clinciu.

Atestare seculara
Pestera Liliecilor se afla pe platforma Branului, la o altitudine de 950 m. Existenta acestei pesteri, cunoscuta si sub numele de Pestera Mare sau Pestera Badichii, este semnalata in documente cu multe secole in urma, primele sapaturi arheologice datand din anii 1957-1958. Grota este populata de colonii de lilieci, care au fost de-a lungul timpului cercetate din punct de vedere biospeologic de cercetatorii Institului de Speologie Bucuresti. Incinta are o lungime de 162 m, fiind modelata in calcare jurasice.

Sursa: ziarul Transilvania Express



Marți, 30 septembrie 2008 - 10:35 
Afisari: 9,123 


Postari similare:





Comentariile membrilor (14)

midan
midan
Rucsac
 
1
Am fost acum 2 saptamani acolo, n-am mai vazut lilieci, asa cam am intrat destul de adanc in ea, gunoaiele sunt duse pana departe in fundul pesterii pana unde devine greu de parcurs, unde ne-am oprit noi erau lasate niste faclii si sticle

Cred ca in pestera nu mai sunt lilieci de mult.


Marți, 30 septembrie 2008 - 10:54  

tepy
tepy

 
2
pacat, ca din cauza oamenilor inconstienti se distruge habitatul unor specii....
ce sa facem....asa e omul.


Marți, 30 septembrie 2008 - 11:09  

odin
odin
Rucsac
 
3
Tot omul poate fixa un grilaj la intrare. Liliecii nu se vor lovi, asta-i sigur.
Problema e ca din cate am vazut eu cand am fost in iunie in Bran, Bran are turisti, Moieciu, nu. Si s-au gandit sa "faca bani" distrugand niste sufletele.


Marți, 30 septembrie 2008 - 11:32  

baltighost
baltighost
Coarda
 
4
Situatia descrisa aici dureaza de ani buni. Ultima oara cind am incercat sa intru in aceasta pestera am fost intimpinat, inca de la intrare de citeva vetre de foc, prin galerii era fum gros, se pare ca intrarea cu faclii e sport national aici. Lilieci nu cred ca mai gasim pe acolo. Trist.


Marți, 30 septembrie 2008 - 13:56  

oneshot
oneshot
Caraba
 
5
Deci ce am citit mai sus ma lasa fara cuvinte ... :| nu se poate asa ceva , oricum o amenda sau o poarta , nu va tine mult cunosc cateva pesteri cu porti ale carori lacate au fost sparte , mai rau e ca chiar si turistii straini tin sa isi lasa insemnele pe diferiti pereti , ia sa incercati voi sa mergeti intr-o tara straina si sa faceti asa ceva . Cred ca s-ar face un tam tam de nu ne-am vedea ....


Marți, 30 septembrie 2008 - 19:25  

mastroiani
mastroiani
Caraba
 
6
Nu o amenda ci mai multe.Amenzi la greu si consistente nene.

Si uite asa facandu-se simtita prezenta in zona a unei institutii platita sa se ocupe de ordine si respectarea legilor ,poate se vor mai imputina si vandalii.


Marți, 30 septembrie 2008 - 21:55  

soulfly
soulfly

 
7
Salut!
Mentiune: Nu este doar o sugestie, este instigare la violenta!
Turistii romanesti duc lipsa de bun simt si civilizatie. Asta se stie. Legile in tara asta nu fac nimic. Autoritatile nu fac nimic. Intrebarea este cum poti corecta ceva daca cu vorba buna nu se poate?
Raspuns: bataita ! Propun organizarea unor cursuri de aparare a naturii. Suntem putini, dar mult mai rezistenti ca ei (n.a. pantofari poluanti) Intr-o confruntare in miez de codru sortii sunt de partea noastra! Cineva trebuie sa ii invete minte. Daca nu noi, atunci cine?


Miercuri, 1 octombrie 2008 - 11:37  

oneshot
oneshot
Caraba
 
8
@soulfly bataia nu e rupta din rai asa cum crezi tu ... Daca ii bati nu iti poti face decat tie probleme NU ASTA E SOLUTIA ... pt ca asa multi dintre cei care vor sa faca iesiri in natura nu o vor face de frica ta si a celor ca tine Carpati.org .


Miercuri, 1 octombrie 2008 - 12:24  

midan
midan
Rucsac
 
9
off-topic:
Razvan, cei care ies " in natura" ca sa umple padurea de fum de la gratare, sa dea maneaua la maxim si sa urle beti pot sa ramana linistiti in zone precum Ferentari/Rahova unde nu deranjeaza pe nimeni. Ar fi bine sa stea acasa, macar de frica dar din pacate nu asa.

Eu sunt de parere ca pedeapsa ( macar amenda daca bataia nu cadreaza ) e una din solutiile viabile.


Miercuri, 1 octombrie 2008 - 12:35  

oneshot
oneshot
Caraba
 
10
Sunt de acord cu amenda dar trebuie un om "adevarat" nu cineva care sa ia ciubucuri si alte chestii , adica mai multi ca unu singur nu face treaba mai degraba isi pune viata in pericol ...


Miercuri, 1 octombrie 2008 - 12:49  

odin
odin
Rucsac
 
11
Ca sa se indrepte ceva, ar trebui ca fiecare din noi sa aiba dreptul sa imparta amenzi! Cum asta nu este posibil, ce alta solutie vedeti? Eu vad una: educarea de mici copii...e mai pasnica, dureaza ceva dar da cele mai bune rezultate. Sau sa se faca locuri speciale de gratar! Sa stea inghesuiti, cine face gratar in alt loc...amenda!
Nu se vrea sa se faca ceva. Sa-mi dea mie 1 luna in administrare zona de la Gura Diham si de la Silva spre Jepi...pun 2 camere si le vine amenda prin posta. "Zambiti...sunteti filmati!"


Joi, 2 octombrie 2008 - 00:12  

luna
luna
Busola
 
12
Treaba cu amenajarea locurilor pentru gratar sunt de acord si eu.


Joi, 2 octombrie 2008 - 23:48  

cutzi13
cutzi13

 
13
sunt de acord ca trebuie sa se faca ceva, amende, locuri de gratar, orice care ar putea sa ajute pe romani sa inteleaga ca daca fac rau naturii isi fac rau si lor dar la cum merg lucrurile si la cat de nesimtiti suntem o sa mai moara specii de animalute nevinovate pana se trezeste cineva. mi-ar placea sa nu fie asa dar nu pot sa fiu atat de optimista Carpati.org


Miercuri, 22 octombrie 2008 - 23:35  

turonian
turonian
Rucsac
 
14
Problema asta cu amenajarea locurilor de grătar e delicată. Eu văd ce se întâmplă în zona mea, în munții din Banat, dar și prin alți munți din țară. Nu poți amenaja loc de grătare în poienile din Cheile Carașului sau la Lacul Dracului din Munții Aninei. Scuzați-mă, eu înțeleg că poate existența unor asemenea locuri ar reduce presiunea asupra mediului (în lipsa amenzilor sau poate a patrulării rangerilor), dar asta sună ca "legalizarea prostituției". Adică grătarul se paote face și acasă în curte sau în livadă, nu trebuie să mergi în mijlocul unei rezervații naturale, mai ales că majoritatea grătariștilor nu prezintă interes față de aria unde se află sau față de obiectivele turistice din zonă. Ei vin să facă gratar "la iarbă verde" și de obicei acest tip de turiști lasă cele mai multe gunoaie și agresează fauna, flora sau formațiunile geologice.


Joi, 25 august 2011 - 09:40  


 




Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un comentariu

 
0,0761 secunde

Deblocari usi Bucuresti | GetaMap.org | Maps from all over the world | ro | fr | es | de | Calculator distante
ViewWeather.com - A new way to view the weather | nl.ViewWeather.com | sv.ViewWeather.com
Regulament carpati.org
© copyright (2004 - 2024) www.carpati.org