Alegerea bocancului
Sursa;
http://articole-camping.ro/magazin/product_info.php?cPath=102&products_id=335
Alegera Bocancului
Cum sa alegi bocancul potrivit:
-alegerea bocancului potrivit poate fi cea mai importanta decizie pe care o faci ca începator. Incaltamintea pe care o alegi trebuie sa fie confortabila, durabila si sa-ti protejeze picioarele kilometrii întregi.
- trebuie luat in considerare tipul de activitate pe care planuiesti sa o desfasori;
-incaltamintea pentru outdoor poate fi impartita in trei categorii de baza:
• Excursii usoare - acesti bocanci sunt ganditi doar pentru iesiri de o zi sau cel mult si o noapte. Exceleaza in confort, comoditate si respirabilitate. Ca atare sunt mai putin durabili si ofera un suport mai scazut de cat celelalte categorii care urmeaza.
• Excursii de intensitate medie si cu rucsac mediu - acesti bocanci sunt conceputi pentru excursii pe poteci dar si in teren virgin cu un rucsac usor sau moderat. Sunt mult mai durabili si ofera un suport mai bun al picorului decât categoria anterioara, dar sunt buni doar pentru excursii usoare pana la moderat pe teren usor pana la moderat ca dificultate si accidentare.
• Excursii lungi, alpinism, expeditie - acesti bocanci sunt conceputi pentru trasee atât pe poteca cat si pe teren virgin cu rucsac mediu sau greu. Sunt conceputi pornind de la ideea unor activitati desfasurate pe o perioada de timp de mai multe zile. Durabili si cu un suport al picorului excelent, ofera un înalt grad de protectie a gleznei si piciorului.
Unele dintre aceste modele sunt concepute special pentru teren dur si rucsac greu. Ofera ce e mai bun in durabilitate, suport si protectie. Unele modele sunt destul de rigide pentru a permite atasarea coltarilor pentru deplasari pe zapada / gheata. Materialele -materialele folosite in fabricatia unui bocanc vor determina greutate, respirabilitate, durabilitatea si impermeabilitatea acestuia.
Deoarece bocanci fabricati din materii prime foarte diferite pot avea performante similare, totusi, preferinta personala este adesea cheia alegerii finale.
•fata nailon si bucati de piele - Bocancii din nailon si bucati de piele sunt usori si respiranti, ceea ce-i face perfecti pentru folosire in conditii meteo calde spre temperate si excursii scurte pana la medii. Tind sa fie mai moi pe picior, se dau mai repede dupa picior si sunt aproape întotdeauna mai usori decât cei construiti doar din piele. De asemenea sunt mai ieftini. Din pacate combinatia de petice de piele cu nailon tinde sa fie mai putin impermeabila decât pielea pura (desi membranele si cussturile pot fi la fel de impermeabile).
•Piele dintr-o singura bucata (full grain) - Pielea dintr-o singura bucata este extrem de rezistenta la apa, durabila si ofera un suport excelent piciorului (cu mult mai mult de cat in combinatia anterioara). Este folosita la bocanci conceputi pentru excursii lungi, rucsac greu si teren dificil. Nu e la fel de usoara sau de respirabila ca si combinatia anterioara, dar va rezista mult mai mult. Necesita de obicei o perioada de acomodare, de dare dupa picior.
•Barierele de impermeabilizare - barierele de impermeabilizare usoare (ca si Gore-Texš,Gritex, Spo-tex, Sympatex) se regasesc in constructia multor bocanci pentru a le spori impermeabilitate. Aceste bariere sunt disponibile la o serie de tipuri de bocanci, de la cei usori pana la cei pentru ture lungi si grele. Calitatea impermeabilizarii depinde de tipul de bariera folosit, materialul care o protejeaza si cat de bine sunt intretinuti bocancii. Daca sunt intretinuti corect, aceste bariere impermeabile adesea rezista mai mult decat bocancii.
Nota: Atentie cand cumparati bocanci sa faceti diferenta intre urmatoarele:
•Piele impermeabilizata - aceasta e piele care a fost tratata pentru a deveni impermeabila. E un produs foarte bun, dar tineti minte - scurgeri tot mai pot aparea (depinzand de cat de bine sun asamblate partile bocancului).
•Constructie impermeabila - Acest lucru se refera la tehnicile de constructie concepute sa impiedice scurgerile (cum ar fi vulcanizarea cusaturilor, adezivi speciali si design precis). Constructia impermeabila e combinata in mod normal cu materiale impermeabilizate.
•Captuseli impermeabile - Aceste sunt barierele impermeabile descrise anterior care sunt cuprinse in constructia bocancului pentru a va proteja de orice scurgeri ar putea aparea prin materialul din care e facut bocancul. De obicei aceste captuseli reusesc o impermeabilizare eficienta. Dar atentie, Gore-Tex (si celelalte membrane) nu traiesc o vesnicie.
Sfat: Impermeabilitatea (sau rezistenta la apa) a bocancilor depinde in mare masura de cat de bine ii intretineti. Urmati cu grija instructiunile de intretinere care vin odata cu bocancul pentru o folosinta indelungata si performanta.
Luati in calcul felul in care sunt construiti bocancii:
-fata bocancului Cu cat are mai multe cusaturi, cu atat e mai mare riscul de a inregistra scurgeri si / sau rupturi. Scurgerile au loc cand apa patrunde prin gaurile lasate de ac la coasere sau prin spatiile dintre elementele constructive ale bocancului. Rupturile apar cand purtarea indelungata si flexarile repetate sau un ciot ori colt de stanca duce la ruperea cusaturii si separarea a doua elemente constructive ale bocancului. In general, cu cat fata bocancului are mai putine cusaturi, cu atat e mai impermeabila si mai durabila.
-imbinarea dintre fata si talpa: -talpile bocancilor sunt fie cusute, fie cimentate (mai nou injectarea talpii) de restul bocancului.
•Coasere :- Durabila, de incredere, poate fi descusuta pentru a inlocui talpa dupa ce s-a uzat. Diferite tehnici (Littleway, Norvegian) ofera rezistenta si rigiditate diferita.
•Cimentarea :
- Mai rapida si mai ieftina decat coaserea, duce la un pret mai scazut al bocancului. Nu a fost intotdeauna de incredere, dar majoritatea metodelor moderne au ca rezultat imbinari durabile si rezistente (depinzand de procesul tehnologic si adezivul folosit). Majoritate bocancilor cu talpa cimentata pot fi acum retalpaliti ca si modelele traditionale cusute.
-mai nou a aparut si tehnologia injectarii a unei spume poliuretanice intre fata bocancului si talpa la presiuni si temperaturi mari, oferind rezistenta fiind aproape imposibila deslipirea talpii de bocanc.
Joi, 21 ianuarie 2010 - 14:13
Afisari: 5,612
baltarel
Vineri, 22 ianuarie 2010 - 18:39