Skin Classic Skin White Skin Black & Whilte Skin Default Adauga la Favorite (In contul carpati.org)
Cautare:

Calendar

August 2022
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Septembrie 2022
LMMJVSD
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Online

Vremea
Varful Nedeia
Muntii Tarcu-Muntele Mic

Voluntar in Carpati

Homepage

Lista de discutii

Adam Ondra – Puștiul „de pe altă planetă”

Astfel l-a caracterizat celebrul cățărător spaniol Dani Andrada pe un adolescent de 15 ani din Republica Cehă. Ectomorful Adam, cu o fizionomie à la Harry Potter, care la cei 178cm ai săi cântărește numai 53kg, se dovedește a fi un cățărător de mare calibru la nivel mondial, surclasând nume consacrate. Astfel, la a treia ediție a festivalului Arco Rock Legends din 5 august 2008, lui Adam i-a fost decernat trofeul Salewa Rock Award, trofeu ce revine cățărătorului cu cele mai mari succese în activitatea extra-competițională. Printre ceilalți nominalizați devansați de către Adam se regăsesc nume celebre, precum Chris Sharma, Dave Graham și Patxi Usobiaga. Juriul, format din reprezentanți ai celor mai importante 17 publicații cu specific montan din lume, a decis să acorde prestigiosul titlu lui Adam, motivâdu-și alegerea astfel: „Ondra reprezintă realitatea de azi și visul de mâine”.

Pentru a îndepărta aura de subiectivism care învăluie orice astfel de festivitate de premiere, se impun a fi menționate realizările acestui geniu precoce în domeniul escaladei. Deși la nivel competițional este de neînvins în cadrul categoriei sale de vârstă, ascensiunile sale pe structură naturală sunt cele care l-au propulsat în fruntea cățărătorilor de talie mondială. Nu trebuie însă trecut cu vederea faptul că este deținătorul titlului EuropeanYouth Series, organizat de IFSC (Federația Internațională de Escaladă Sportivă) în 2007, la categoria dificultate, grupa de vârstă 14-15ani. De asemenea este liderul incontestabil al aceleiași competiții și în 2008, cu două etape înainte de final, fiind practic neînvins începând din 30 iunie 2007. De asemenea, Adam este și câștigătorul ediției din 2007 a World Youth Championship, desfășurată în Ecuador. Se poate afirma astfel cu siguranță faptul că „pe plastic” Ondra este un cățărător de elită.

Ceea ce a realizat însă tânărul ceh pe stâncă, extra-competițional, acolo unde singurul adversar real îl constituie propria persoană, este de-a dreptul incredibil, plasându-l în categoria wunderkind. Astfel, în noiembrie 2006, la numai 13 ani, reușește escaladarea traseului Martin Krpan situat la Mičja Peè (Slovenia), cotat 9a! Acest traseu a fost parcurs pentru prima dată în 2001 de către cățărătorul sloven Jure Golob și este constituit preponderent dintr-o traversare ascendentă spre stânga, intersectând alte patru rute. Lui Adam i-au fost necesare 11 încercări pentru a lega traseul, devenind astfel cel mai tânăr cățărător care reușește atingerea exclusivistului grad 9a.

În aprilie 2007, pentru a confirma faptul că primul 9a nu a fost o pură întâmplare, reușește ascensiunea traseului Erfolg ist trainierbar din Adlitzgraben(Austria). Această rută era cotată inițial 8b+, însă după dislocarea unei prize esențiale traseul a fost considerat inabordabil. Berni Fiedler reușește însă în anul 2005 parcurgerea rotpunkt a „noii” variante și o evaluează la „cel puțin 8c+”. Adam leagă traseul la a patra tentativă și îl consideră un posibil 9a.

Tot în 2007, în august, Adam escaladează ruta Abyss, un 9a confirmat, situat în Gorges du Loup (Franța). Ruta măsoară 25m și urmărește o excrescență calcaroasă desfășurată pe o surplombă cu o înclinație de până la 60°. Premiera îi aparține francezului Alex Chabot, care a reușit s-o parcurgă în 2006. Adam a avut nevoie de numai 3 tentative pentru a lega traseul Abyss, realizând a treia ascensiune a acestuia.

Pentru Adam, anul 2007 a fost unul prolific și din punct de vedere al traseelor de mai multe lungimi de coardă. În luna iulie, cățărătorul ceh a făcut o vizită renumitei zone montane Rätikon (Elveția), ai cărei pereți găzduiesc unele dintre cele mai dure trasee de escaladă alpină de pe mapamond. Aici reușește parcurgerea rotpunkt, într-o singură zi, a celebrei rutei Silbergeier, a cărei premieră îi aparține nu mai puțin celebrului Beat Kammerlander și datează din 1994. Traseul se desfășoară pe 200m diferență de nivel, cuprinde 6 lungimi de coardă și dificultăți de până la gradul 8b+ !

Anul 2008 marchează începutul avalanșei de 9a-uri reușite de Adam, fapt care a lăsat literalmente întreaga lume cu gura căscată. În luna februarie, aflându-se în Spania, parcurge într-o singură săptămână două trasee de gradul 9a+! Primul cade La Novena Enmienda, traseu aflat în uriașa cavitate stâncoasă Santa Linya, măsurând 52m. În aceeași zi Adam realizează ascensiunea on sight a rutei Digital System (8c), iar două zile mai târziu leagă on sight un alt 8c, Rollito Sharma extension. Câteva zile mai târziu, la Siurana, reușește ascensiunea traseului La Rambla original (9a+) din numai 5 tentative ! Ca să ne putem face o idee mai exactă asupra fenomenului Ondra, putem lua în considerare faptul că lui Sharma în 2006 i-au fost necesare cam 20 de încercări pentru a-l lega! Acest traseu de 40m a fost parcurs în premieră de Ramón Julián Puigblanque în 2003 și reprezintă o extensie a traseului La Rambla (8c+), a cărui primă ascensiune aparține austriacului Alex Huber, datând din anul 1994. Vizita în Spania se dovedește a fi una deosebit de fructuoasă, Adam adăugând pe lista succeselor alte două trasee de gradul 9a: Fuck the System (Santa Linya), din 3 încercări și Open Your Mind (Siurana), din 2 încercări!

În martie, în Slovenia la Mičja Peè, realizează ascensiunea traseului Sanjski Par Extension, grad 9a și în aceeași zi mai leagă un 8c și un 8c+ ! Ruta Sanjski Par Extension se desfășoară pe tavanul unei grote, cuprinde circa 40 de mișcări și are prize săpate. Adam o caracterizează ca pe un coșmar, nefiind pe stilul său.

În luna mai, Adam face o vizită în Germania, mai exact în Frankenjura. Acolo țintește 9a-ul de referință Action Directe, primul traseu de acest grad din lume, parcurs în premieră de regretatul Wolfgang Güllich în anul 1991. Cei 12m ai traseului cuprind o succesiune hipertehnică de mișcări dinamice pe alveole monodoigt și bidoigt, într-o surplombă la 45°. Teribilului Adam îi sunt necesare 15 încercări pentru a rezolva problema. Înainte de ascensiunea rutei Action Directe, Ondra leagă un alt 9a din Frankenjura, Unplugged, traseu parcurs în premieră de Markus Bock în 2004. Pentru Unplugged Adam are nevoie de 25 de încercări pe parcursul a 5 zile, la final catalogând succesiunea de riglete ce compun traseul ca fiind una extrem de brutală.

Adam își îndreaptă apoi atenția spre Schleier Wasserfall (Austria), unde Alex Huber parcursese în premieră, în anii ‘90, două trasee de gradul 9a încă nerepetate: Open Air (1996) și Weisse Rose (1994). La Schleier Wasserfall condițiile meteo sunt mai tot timpul potrivnice, ploaia și stânca udă fiind unele dintre cele mai serioase piedici pentru a lucra un traseu. Ondra se confruntă și el cu aceste vicisitudini, dar nu se descurajează și în septembrie leagă traseul Weisse Rosse, după aproximativ 12 tentative disparate pe parcursul a trei luni. Ruta are 45m lungime și este compusă din traseul White Winds (8a+), 25m, după parcurgerea căruia se ajunge la o mică brână pe care se poate sta, urmează apoi un tavan de 12m, la ieșirea din tavan este crux-ul, apoi ultimii 8m pe o față ușor surplombată. Adam consideră traseul deosebit de consistent pentru gradul 9a, un posibil 9a+.

Tot în septembrie Ondra se reîntoarce în Frankenjura și leagă traseul Matador, realizând prima repetare. Premiera rutei îi aparține lui Markus Bock, fiind parcursă de acesta în 2007 și cotată 9a. Adam o consideră însă mai degrabă un 8c+, sugerând decotarea traseului. Cu această reușită adolescentul ceh își încheie, cel puțin pentru moment, seria năucitoare a succeselor de gradul 9a.

Nu trebuie însă omisă o altă remarcabilă reușită a lui Adam, datând din luna iulie a acestui an, și anume ascensiunea rotpunkt în premieră a rutei WoGü din Rätikon. Traseul numără 7 lungimi de coardă și a fost bătut de Beat Kammerlander în 1997, constituind un tribut adus ilustrului Wolfgang Güllich. Pentru un traseu de 7 lungimi dificultățile tehnice sunt pantagruelice: două lungimi de gradul 7c+, una de 8a+, una de 8b, una de 8b+ și două de 8c! Traseul, fiind bătut în stilul caracteristic Kammerlander, de jos în sus, are punctele de asigurare foarte distanțate, unele pasaje putând genera căderi de până la 20m! Deci Adam stă foarte bine și la capitolul psihologic.

De asemenea, deși bouldering-ul nu reprezintă centrul activității cățărătorului ceh, Ondra a reușit în acest an rezolvarea problemei Dreamtime din Cresciano (Elveția), cotată 8B+ (V14) și constituind o temă de notorietate în domeniu. Polivalența pe care o dovedește Adam, la un asemenea nivel și la o vârstă atât de fragedă, frizează imposibilul.

Putem observa cu ușurință că lunga listă a succeselor repurtate de Adam Ondra îl transpun pe acesta, în mod cât se poate de justificat, pe firmamentul escaladei mondiale, tânărul ceh din Brno realizând la numai 15 ani ceea ce marea majoritate a cățărătorilor de top nu au reușit într-o întreagă carieră. Adam pur și simplu banalizează miticul grad 9a, fapt care ridică noi semne de întrebare asupra limitelor speciei umane. De fapt, într-un interviu Ondra a declarat că, din punctul lui de vedere, un 9a de anduranță poate fi parcurs on sight! Este cât se poate de firesc să ne întrebăm ce surprize ne rezervă în viitor acest copil minune? Dacă este în stare să lege un 9a+ din câteva încercări, cam unde s-ar situa din punct de vedere gradual un traseu pe care l-ar reuși după, 40 sau 50 de tentative? Cu cât va extinde scala dificultăților acest om atunci când va ajunge la vârsta maturității? Nu putem decât să manifestăm răbdare, deoarece, în timp, geniul lui Adam ne va dezvălui răspunsul la aceste întrebări. Până atunci, să ne înclinăm în fața acestui talent în formă pură și să exclamăm asemenea lui Dani Andrada: „Es como de otra planeta!”.Miercuri, 22 octombrie 2008 - 07:38 
Afisari: 12,964 


Postari similare:

Comentariile membrilor (11)

andrey
andrey
(admin)

 
1
Interesant ! Multumim frumos ! Carpati.org


Marți, 14 octombrie 2008 - 15:19  

mike
mike
Rucsac
 
2
Chiar ca...de pe alta planeta Carpati.org...cand ma mai intreaba cineva ce e talentul la exemplul asta il trimit Carpati.org


Marți, 14 octombrie 2008 - 15:56  

ruga
ruga

 
3
Prin sept a.c. am fost la un concurs de catarare in Parcul Kiseleff printre mai multi concurenti am vazut si cativa copii de 8-9 ani care se catarau mult mai usor decat multi dintre adulti, deci talente sunt si pe la noi dar stau si ma intreb oare de ce la Camp European de Escalada care incepe maine in Paris, Romania nu participa la nici o categorie ?!
Oricum bun articol desi prea tehnic, pt lipsa mea de experienta in grade de escalada si trasee alpine de catarare, dar pun caramizi la temelie in lacunele mele din acest domeniu( si cu ajutorul articolele lui mike ce apar pe carpati), totusi iata si un scurt interviu cu Adam Ondra pt a vedea si cum gandeste un tanar ce "nu este de pe aceasta planeta" http://www.youtube.com/watch?v=ZRr6tzDFZ8M


Marți, 14 octombrie 2008 - 19:56  

nenea_sebu
nenea_sebu

 
4
E chiar uimitor ce face pustiul. Stai si te intrebi, ce-are el si n-au altii care se dau de multi ani, fara antrenamente ratate, fara sa puna gura pe mancare grasa, sau dulciuri, toate pentru a reusi performanta. E cel putin admirabil.


Marți, 14 octombrie 2008 - 21:42  

cosminandrei
cosminandrei..
Busola
 
5
http://www.dailymotion.com/video/x6njj6_natural-games_sport

e musai sa aveti nitica rabdare .. pana spre finalul filmului Carpati.org


Vineri, 17 octombrie 2008 - 00:58  

octavian67
octavian67
Caraba
 
6
Daca nu va suparati, as indrazni sa pun si eu o intrebare. Ce inseamna "dificultățile tehnice sunt pantagruelice" in contextul de mai jos:

"Pentru un traseu de 7 lungimi dificultățile tehnice sunt pantagruelice: două lungimi de gradul 7c+, una de 8a+, una de 8b, una de 8b+ și două de 8c!"

Multumesc anticipat.
Numai bine.


Vineri, 17 octombrie 2008 - 14:41  

vertex
vertex

 
7
Nici vorbă de supărare, însă n-am înțeles ce anume din expresia antemenționată vi se pare a fi neclar. Din punctul meu de vedere nu înseamnă altceva decât că, pentru un traseu de 7 lungimi, nivelul de dificultate este colosal.


Sâmbătă, 18 octombrie 2008 - 08:59  

dragos1
dragos1

 
8
"Ce-are el si n-au altii?" TALENT, TALENT 100 %! Poti sa te antrenezi cat cuprinde, sa tii cele mai dure regimuri alimentare, vei fi un bun catarator dar nimic mai mult! Ca si in muzica: absolventi de Conservator sunt peste tot in lume, dar cati devin Menuhin, Rubinstein, Radu Lupu, Angela Gheorghiu?
Cat priveste "limitele" umane, acestea sunt ... nelimitate! Cum spunea Lionel Terray, "... mereu vor fi alte Annapurne, alti pereti, alte varfuri ...", iar noi vom dori sa le escaladam pur si simplu "pentru ca exista!"


Luni, 20 octombrie 2008 - 11:44  

vertex
vertex

 
9
Sunt de acord că Adam este extrem de talentat, însă nu doar cei care ajung în luminile rampei dețin un asemenea talent. Talentul în formă brută, neexploatat și nedirecționat spre activitatea specifică, este lipsit de valoare. Oare câți copii asemenea lui Adam au beneficiat de sprijinul părinților și al sponsorilor asemenea lui? Performanțele de top pe care le realizează în prezent sunt consecința multor ani de antrenamente, începând din fragedă copilărie. Ondra nu s-a dat jos din pat într-o dimineață și a legat un 8c la vedere, fără o serioasă pregătire prealabilă. La 7 ani a atins gradul 6c+! La 8 ani urca la vedere 7b+, la 9 ani 7c+, la 10 ani 8a, la 11 ani 8a+, iar la 13 ani 8b+, toate fiind ascensiuni realizate la vedere ! Eminentul Dave Graham a început escalada la 16 ani, deci, la vârsta la care Adam a depășit limita gradului 9a, Dave încă nu intrase în contact cu acest sport. Ondra se cățără la modul serios de la vârsta de 6 ani, iar de momentul în care a pus prima oară mâna pe stâncă nici nu-și amintește. Ambii lui părinți sunt cățărători, activitatea lui este susținută de multipli sponsori și a avut ocazia să practice escalada în numeroase locații, pe diferite tipuri de rocă, la vârsta la care marea majoritatea a copiilor n-au acces decât la maidanul din fața blocului. Câți oameni se bucură de o asemenea conjunctură? Iată ce are Adam, în afară de talent, și nu au mulți alții: ȘANSĂ! Și, ca să-l parafrazez pe d-nul Scurei, aș spune că, într-adevăr, mulți absolvenți de Conservator nu sunt deosebit de talentați, însă multe talente deosebite nici măcar nu aud de Conservator…

Un interviu interesant cu Adam la vârsta de 11 ani găsiți urmând link-ul următor: http://www2.netpro.cz/lezec/clanky.php?xtem=&key=2916


Marți, 21 octombrie 2008 - 11:50  

alllx
alllx

 
10
Sunt oamenii cu potential urias da ajung sa conduca un taxiu toata viata.
Intodeauna poti face mai mult decat crezi tu ca poti face.
Sa fi omu potrivit la locu potrivit cu situatia potrivita .... asa ies chestiile de pus in cartii.


Marți, 3 februarie 2009 - 11:43  

pedriza
pedriza

 
11
nu neaparat trebuie sa fii omul potrivit la locu 'potrivit ...trebuie in primul rand sa crezi ,sa indraznesti sa incerci ,sa accepti ca poti esua dar sa continui sa incerci ...doar asa poti ajunge acolo unde vrei si uneori chiar mai departe...si apoi sansa de a te naste intr-o familie care stie ce inseamna ''un vis '' care face tot ce-i sta in putinta ,care traieste pentru acest vis ... asa zic eu ca ies lucrurile de care cei mai multi dintre noi doar citim ...asa ca indrazniti fratilor ...nimic nu este imposibil


Luni, 6 iulie 2009 - 20:09  


 
Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un comentariu

 
0,9234 secunde

GetaMap.org | Maps from all over the world | ro | fr | es | de | Calculator distante
ViewWeather.com - A new way to view the weather | nl.ViewWeather.com | sv.ViewWeather.com
Regulament carpati.org
© copyright (2004 - 2022) www.carpati.org