Skin Classic Skin White Skin Black & Whilte Skin Default Adauga la Favorite (In contul carpati.org)
Cautare:

Calendar

Aprilie 2024
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Mai 2024
LMMJVSD
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Online

Vremea
Varful Paltina
Muntii Godeanu

Academia Romana cedeaza interventiilor la nivel inalt

Alpinistul Ticu Lacatusu acuza Comisia pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii ca sprijina distrugerea Cheilor Sugaului
Ticu Lacatusu, 43 de ani, inginer geolog, alpinist, este primul roman care a urcat pe Everest - cel mai inalt virf din lume (1995), primul roman care a escaladat cele mai inalte virfuri din toate continentele. Ticu Lacatusu a infiintat Clubul Montan Roman, o organizatie neguvernamentala cu scopuri ecologice, prin care incearca sa protejeze regiunea din Muntii Neamtului. Din 2004, Clubul condus de Lacatusu a primit custodia Cheilor Sugaului - o arie protejata din apropierea Cheilor Bicazului, rivnita de unul dintre investitorii locali care ar vrea sa construiasca acolo o fabrica de apa. Cunoscutul alpinist spune ca incearca sa salveze aceasta rezervatie naturala care ar fi pe cale sa fie sacrificata, afirma el, in urma unei interventii la nivel inalt.

Clubul este o organizatie neguvernamentala care a primit de anul acesta dreptul de administrare prin custodie a ariei protejate Cheile Sugaului Munticelul. Potrivit documentelor pe care le-ati adus la redactie, rezulta ca aceasta zona este periclitata de lucrarile unei firme care vrea sa exploateze in scopuri comerciale un izvor din aceasta zona.
Firma SC Total Mihoc SRL Neamt a distrus deja un izvor: s-a dinamitat in pestera de la intrarea in Cheile Sugaului, au fost distruse flora si fauna, a fost de fapt o vandalizare.
Agentul economic a fost amendat, lucrarile sistate, dar, cu o tenacitate demna de o cauza mai buna, acesta a reusit pe diverse cai sa-si obtina pas cu pas diverse avize, inclusiv pe cel al Academiei Romane, prin Comisia pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii. Aviz consultativ, dar necesar pentru orice investitie intr-o arie ocrotita.

“Patronul Mihoc are asigurat spatele informational”

Ce interes ar avea reprezentantii Academiei sa favorizeze aceasta firma in detrimentul rezervatiei naturale?
Este destul de ciudat comportamentul Comisiei pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii, mai ales ca in prima instanta a dat un aviz negativ firmei SC Mihoc, “in pofida interventiilor venite de la un nivel foarte inalt”, dupa cum se arata in documentul Academiei emis pe 10 iulie 2002. Anul acesta, pe 22 martie, Academia a dat insa un aviz pozitiv, dind mina libera societatii Mihoc, in baza acelor interventii la nivel inalt, sa distruga mai departe rezervatia din Cheile Sugaului.
Pe ce linie vin acele interventii?
Avem informatii, stim de unde vin interventiile, dar nu ne putem erija in organe de ancheta. Va pot spune totusi ca patronul Mihoc, specialist in afaceri cu alcool, m-a avertizat ca, fiind din zona Romanului, are asigurat “spatele informational”, facind aluzie clara la seful SRI. Ma intreb insa daca persoana invocata, fara voia sa, ar putea implica intr-o afacere privata obscura o institutie care apara, din cite stim, interesul public si chiar national. Pe de alta parte, s-au facut presiuni aproape la toti partenerii nostri in aceste proiecte de mediu pe care le avem pentru rezervatia Cheile Sugaului. Li s-au propus sponsorizari, cum ni s-au propus si noua.
Cine v-a propus sponsorizari?
Ni s-au oferit sume de bani de patronul acestei firme pentru a-l ajuta sa-si atinga scopul, mai bine zis pentru a ne schimba atitudinea civica intr-una pasiva.
Citi bani v-a oferit?
Probabil ca puteam sa obtin cit as fi vrut, dar i-am spus ca nu are atitia bani cit valoreaza rezervatia, indiferent cite locuri de munca s-ar obtine printr-o fabrica de apa: zece, o suta, o mie, nici daca ar fi Microsoft. Raspunsul sau a fost ca-si va pune in miscare artileria grea de la Bucuresti si, pina la urma, “banii mei vor rezolva totul”. Au urmat atacuri dure, reclamatii si calomnii la adresa noastra, cu intentia de intimidare.
Reprezentantii Academiei, spuneti dvs., au cedat investitorului din Neamt care vrea sa exploateze apa din Rezervatia aflata in custodia Clubului Montan. Expertii de la Academie au venit sa vada zona? S-au consultat cu dvs., ca sef al organizatiei care are custodia acelei arii protejate?
La 30 de ani de la infiintarea sa (1971), rezervatia a devenit iarasi interesanta pentru Comisia Monumentelor Naturii de la Academie. Dupa ani in sir in care singurii care au incercat sa faca ceva pentru aceasta arie protejata au fost alpinistii si o mina de organizatii neguvernamentale, au aparut, in sfirsit, si specialistii din Bucuresti. Nu au venit experti, a venit in zona presedintele Comisiei Monumentelor, de doua ori, dar ne-a evitat, preferind intilnirea cu omul de afaceri care vandalizase rezervatia. In urma acestei intilniri, pozitia sa a deviat total, ignorind si punind pe ginduri intreaga lume stiintifica: experti care se pronuntasera vehement in scris impotriva interventiei industriale.

“Reprezentantii Academiei incalca legile in vigoare”

Ce-ar fi putut determina o schimbare de 180 de grade a membrilor Comisiei de la Academie, care acum doi ani s-au opus exploatarii apei din zona, iar acum s-au aratat favorabili?
Probabil ca unii membri ai Comisiei au cedat unor interventii de care vorbea initial chiar presedintele Comisiei, fiindca proiectul a ramas acelasi, solutiile cuprinse in aviz sint cel putin ciudate: plasarea tevilor in consola, pe peretii cheilor, precizindu-se ironic parca “fara afectarea peisajului”. Acest habitat de mare valoare stiintifica este protejat prioritar la nivelul Uniunii Europene, deci ar trebui si la noi. Legislatia interna o face, dar iarasi practica ne omoara. Chiar reprezentantii Academiei incalca nu doar regulile bunului-simt elementar, ci si legile in vigoare, punind in umbra o institutie respectabila. Fortele oculte, dezinformarea si pripeala au lasat pe linie moarta interesul public, dialogul, spiritul academic, identificarea alternativelor care chiar exista.
Pe de alta parte, si Clubul Montan condus de dvs. are un interes specific in Cheile Sugaului, intrucit aveti o cabana acolo, care ar ramine fara apa in ipoteza captarii izvorului de catre firma Mihoc, pe care o acuzati ca distruge flora, fauna si carstul din jur.
Interesul nostru este interesul rezervatiei. Cabana aceasta este construita prin munca noastra, cu ajutorul unor sponsori, intre care si guvernul danez...
La ce foloseste aceasta cabana?
Pentru paza acestei rezervatii, fiindca nu poti face ecologie intr-o rezervatie fara a avea un serviciu de paza si protectie. Aceasta baza de teren va fi utilizata in scop stiintific de universitatile din Bucuresti si Iasi, precum si de centrele de cercetare din Piatra Neamt. Toti cei care vin cu ginduri bune pentru rezervatie vor gasi aici sprijin.
Exista un mecanism de supraveghere, veti da amenzi, veti filma, cum veti asigura protectia?
Vor fi patrulari, se pot da si amenzi, este deja o munca de igienizare, mai ales ca, pina nu de mult, s-au dat avize de la AGVPS (Asociatia Generala a Vinatorilor si Pescarilor Sportivi) Piatra Neamt pentru impuscarea caprelor negre in aceasta arie, motivindu-se ca nu se stia de existenta rezervatiei fondate inca din 1971. Trebuie sa punem pe picioare un serviciu de paza si protectie, care poate functiona acum in baza legii care ne-a oferit si custodia rezervatiei. Si pina acum am sesizat defrisari mai mult sau mai putin legale, derocari ilegale, deschideri ilegale de cariere de piatra, furturi de sol, de pamint, aceste vinatori de capre negre. Fara noi, firma Mihoc ar fi instalat de mult tevile de inox in Cheile Sugaului, cele mai inguste chei din Romania. Practic, in Romania, apararea parcurilor nationale si a rezervatiilor e o lupta impotriva coruptiei si a traficului de influenta.
De unde aveti bani pentru acest serviciu?
Trebuie sa ne autofinantam, din proiecte de mediu, vom face si actiuni educative, scoli de alpinism.
Care sint consecintele pe termen lung ale exploatarii industriale a apei din zona protejata?
Lucrurile vor scapa de sub control, deja aceasta firma si-a permis sa distruga un izvor din rezervatie fara sa aiba toate aprobarile, desi in afara rezervatiei sint destule izvoare, insa patronul vrea sa-si aroge in scopuri comerciale imaginea ariei protejate. Daca doar pe baza unei licente de explorare s-au facut aceste vandalizari, se poate lesne imagina ce se va intimpla dupa obtinerea dreptului de exploatare industriala. Peisajul va fi mutilat iremediabil si rezervatia se va transforma dintr-un spatiu public intr-un teren de lucru la discretia investitorului.
De ce mai mergeti in Himalaya? A cita oara veti urca in aceasta toamna?
A noua oara cred, dar acum nu mai este o chestiune de ordin cantitativ. Pina acum am vrut sa fiu primul roman pe un pisc de 8.000 m, primul pe Everest sau sa fac primul optmiar solo pentru Romania.
Mi-am dorit ascensiuni in premiera pentru Romania, dar pe plan mondial nu erau premiere, erau doar repetitii ale unor rute deschise de altii, desi am la activ si citeva premiere absolute. Acum pregatesc o expeditie calitativa, ne propunem sa urcam ceva in premiera absoluta, virfuri si trasee nereusite sau neurcate de alti alpinisti inaintea noastra.
Cit costa o astfel de expeditie?
Bugetul calculat este de 78.000 de dolari. Am acoperit 20.000 de dolari prin primii doi sponsori, mai avem o promisiune de 15.000 dolari de la Agentia Nationala pentru Sport. Asta inseamna aproape jumatate din suma necesara. Dar sper ca vom gasi si restul.
Care este noutatea escaladarii?
Virful Janak din Himalaya, pe care vrem sa urcam, are peste 7.000 de metri si nu a fost pina acum escaladat niciodata. Romanii au sansa de a fi primii, scriind astfel cu adevarat istorie in Himalaya.
Aveti afaceri? Din ce traiti?
Am renuntat la afaceri acum citiva ani, imi impart timpul intre familie, munte si Clubul Montan Roman (CMR) pe care il conduc. Din fericire, contactele pe care le-am avut cu o firma foarte importanta din Germania, cea mai mare din Europa care face echipamente pentru aer liber, au ramas: le-am testat echipamentele si colaborez in continuare cu aceasta firma prin Club.

Eugen Mihoc: “Nu i-am oferit bani”

“Recent, am obtinut avizul Academiei Romane pentru a reamenaja o captare de apa plata din Cheile Sugaului care a fost construita in anul 1953 si care alimenta cu apa fosta organizare de santier de la fabrica de ciment Tasca. Intentionez sa amenajez o fabrica de apa minerala. Domnul Lacatusu umbla cu tot felul de strimbe. Am fost chiar prieteni si el este cel vinovat de dezastrul produs in Cheile Sugaului. Tot ceea ce a stricat el in Chei am inregistrat pe banda video si am si fotografii pe care le-am transmis la Agentia pentru Protectia Mediului Neamt, dar nu am primit nici un raspuns. El a construit o cabana acolo folosind materialele din jur - lemn, piatra. A urcat pina si buldozere in aria protejata. Si, in plus, s-a captat in izvorul pe care eu l-am concesionat de la Agentia Nationala de Resurse Minerale. Deci el a putut sa capteze din acest izvor fara nici un fel de aprobare, a facut si WC-uri in zona, cum a vrut el. Acum eu sint cel care distrug Cheile Sugaului. Ceea ce spune Ticu Lacatusu despre mine nu este adevarat. Nu i-am oferit bani pentru a-si schimba atitudinea fata de investitia pe care vreau s-o realizez. Eu chiar l-am sponsorizat, dar conflictul a pornit cind i-am spus sa nu capteze izvorul cu pricina deoarece eu am licenta si daca apa se infesteaza eu voi raspunde. In fond, eu voi da de lucru la circa 150-200 de oameni daca voi construi fabrica. Am proiecte facute cu o firma din Bucuresti, recunoscuta in domeniu, inclusiv studiu de impact de mediu”, a declarat Eugen Mihoc, patronul firmei Mihoc Prod Piatra Neamt. (Dan Sofronia)

Patronul Mihoc, specialist in afaceri cu alcool, m-a avertizat ca, fiind din zona Romanului, are asigurat “spatele informational”, facind aluzie clara la seful SRI. Ma intreb insa daca persoana invocata, fara voia sa, ar putea implica intr-o afacere privata obscura o institutie care apara, din cite stim, interesul public si chiar national. Pe de alta parte, s-au facut presiuni aproape la toti partenerii nostri in aceste proiecte de mediu pe care le avem pentru rezervatia Cheile Sugaului. Li s-au propus sponsorizari, cum ni s-au propus si noua.preluat din Evenimentul zilei 08.09.2004
Sabina Fati
Miercuri, 08 Septembrie 2004Joi, 16 septembrie 2004 - 16:55 
Afisari: 3,453 


Postari similare:

Comentariile membrilor (0)

Nu exista niciun comentariu
 

 
Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un comentariu

 
0,0462 secunde

Deblocari usi Bucuresti | GetaMap.org | Maps from all over the world | ro | fr | es | de | Calculator distante
ViewWeather.com - A new way to view the weather | nl.ViewWeather.com | sv.ViewWeather.com
Regulament carpati.org
© copyright (2004 - 2024) www.carpati.org