"... atunci depui o plangere si vom verifica ..."
... aiurea domnilor de la Jandarmeria Montana si Salvamont din statiunea Parang. Daca te loveste din spate un ATV ce coboara panta muntelui aproape necontrolat cu 30-40 km/h in cel mai bun caz esti mort. Plangere poate depune familia dupa ce te ingroapa, desi nu mai ajuta la nimic.
Scrisoare deschisa catre cei care pot schimba ceva :
Ca orice iubitor al muntelui am profitat de sfarsitul de saptamana abia incheiat si de vremea frumoasa si am ales o destinatie la munte, de aceasta data statiunea Parang cu obiectivul de a ajunge din nou pe varful Carja.
Am vrut o iesire usoara, relaxanta asa ca am ales varianta de cazare la Vila Parang de vineri seara pana duminica dupamasa. Sambata, zi superba am pornit spre varf. Fara sa ne grabim, cu pauze multe de admirat peisajul si de fotografiat. Genunchii mei erau cam rebeli, dar am ajuns pe varf. Am supravietuit si coborarii, am mai stat la plaja si spre dupamasa ne intorceam incet spre vila.
La ultima oprire, bancuta de la curba de nivel pentru cei care stiu zona, o ultima privire in urma spre varful abia urcat si un ultim moment de liniste. Urma sa intram in “civilizatie” ....
Primul semn al “civilizatiei” l-am auzit prima data si apoi a ajuns la noi. Era un motociclist cu motorul ambalat ce a urcat pana la bancuta. Nu am spus nimic si cu foarte mult bun simt motociclistul si-a cerut iertare ca ne strica linistea. A urmat un ATV ce transporta o pasagera doritoare sa admire peisajul. Era timpul sa plecam, sa intram in statiune.
Coboram incet spre statiune, eu in fata si colegii de tura in spatele meu. Vedeam si auzeam ATV-urile, circulau in toate directiile. Schimbau “pilotii” cand am trecut prin dreptul ultimei cabane inainte de cladirea ANEFS. Am trecut de ei, coborand in sir pe partea stanga a partiei, lata de vreo 15m in acea zona dupa estimarile mele.
Am apucat doar sa aud un motor ambalat, din ce in ce mai aproape de mine. Nu am apucat sa ma intorc sau sa ma feresc, ATV-ul a trecut la vreo 15cm de mine, repet, intr-o zona a drumului lata de vreo 15m. Complet haotic, aproape necontrolat. In prima faza am inlemnit apoi le-am “urat” de bine “creaturilor” de pe ATV ( cer scuze pentru limbajul folosit, dar eram destul de socat ). Au reusit sa redreseze ATV-ul, sa evite o gura de canal ( banuiesc ) au intors in fata postului de Jandarmerie Montana si au urcat din nou catre cabana de la care plecasera.
M-am calmat, am vazut ca si colegii de tura au scapat neatinsi si am continuat coborarea catre postul de Jandarmerie Montana. Erau afara, impreuna cu un domn de la Salvamont, au vazut toata scena. Am vrut sa depun plangere sa faca ceva impotriva acelor “creaturi”. Foarte pasivi mi-au explicat ca nu au ce sa faca. Nu au cum sa ma ajute. Nu exista “cadru legislativ”. Le-am mentionat ca acum multi ani am facut si eu parte din Jandarmeria Romana iar din ceea ce imi amintesc exista “cadrul legislativ” pentru apararea vietii si a integritatii corporale a persoanelor. Mi-au cerut sa le spun eu legile, sa le mentionez care este statutul lor daca am fost in Jandarmerie si “sunt asa destept”.
Pur si simplu nu au vrut sa faca nimic. Nu au vrut sa inregistreze nici o plangere, sa se miste de acolo si cel putin sa legitimeze persoanele de pe ATV.
I-am intrebat ce se intampla daca eram lovit de ATV. Raspunsul a fost socant : “... atunci depui o plangere si vom verifica ...”. Paralizat pe viata sau mort ar fi fost destul de greu.
Concluzia a fost clara ... ei nu vor sa faca nimic. Iar daca ma intorc sa-mi fac singur dreptate sa o fac atunci cand ei nu vad. Si apoi sa trec repede, sa nu depuna plangere “creaturile” de pe ATV pentru ca atunci ar trebui sa ma retina pe mine. Nu avea rost sa mai continui. Am umplut sticlele cu apa si am plecat de acolo.
Trist. Acei oameni fac de rusine uniformele pe care le poarta. Si nu e prima data in statiunea Parang. Am mai avut si in alti ani discutii cu cei de la Salvamont sau Jandarmeria Montana din acea statiune. Mentionez ca nu acuz institutiile respective ci doar ridic niste semne de intrebare asupra profesionalismului si comportamentului unora dintre angajati.
Recomandarea mea ... evitati statiunea Parang. Evitati sa cereti ajutorul pentru ca e degeaba.
Nu am studii juridice, nu am absolvit Dreptul. Dar ceea ce am gasit pe site-ul Jandarmeriei Romane si in legislatia la care se face referire in acest site imi intareste convingerea ca am dreptate. Ca profesionalismul jandarmilor montani de servici sambata, 1 mai, in statiunea Parang lasa de dorit ... mult de tot si e rusinos ... cel putin.
Pentru cei interesati, cateva extrase din legislatia in vigoare. Poate in viitor daca le aveti tiparite la voi tot timpul si veti cere ajutorul Jandarmeriei Montane veti stii sa le spuneti si care le sunt atributiile. Si de ce sunt obligati sa va ajute:
Site-ul Jandarmeriei Romane
Jandarmeria Montana este structura specializată a Jandarmeriei Române, destinată pentru menținerea ordinii publice în stațiunile montane și pe traseele turistice …
Misiunile secțiilor și posturilor de jandarmi montane :
Mențin ordinea publică în stațiunile montane, pe traseele turistice, în zona cabanelor, locurilor de agrement, rezervațiilor naturale și pe pârtiile de schi din zona de responsabilitate;
Legea 550 / 2004
CAPITOLUL IIIAtributiile Jandarmeriei Romane
Art. 19. -
(1) Jandarmeria Romana, prin structurile sale specializate, are urmatoarele atributii:
a) apara, prin mijloacele si metodele prevazute de lege, viata, integritatea corporala si libertatea persoanei, …
e) executa, pe baza planurilor de cooperare aprobate de ministrul administratiei si internelor, misiuni de mentinere a ordinii publice pentru prevenirea si descoperirea infractiunilor in statiuni montane si pe trasee turistice din zona acestora, …
q) constata contraventii si aplica sanctiuni contraventionale, potrivit legii;
r) efectueaza, in conditiile legii, acte necesare inceperii urmaririi penale pentru infractiunile constatate pe timpul executarii misiunilor specifice, potrivit prevederilor art. 214 din Codul de procedura penala;
Hotarare Guvern 196 / 2005
4. Delimitări conceptuale privind atribuțiile și competențele în domeniul ordinii și siguranței publice
4.2. Jandarmeria Română:
d) participă la menținerea ordinii publice în stațiuni montane ...
4.3. Atribuțiile Poliției Române și Jandarmeriei Române
4.3.2. Jandarmeria Română, prin structurile mobile de ordine publică și cele specializate - pentru instanțe judecătorești și parchete, stațiuni montane, deltă și litoral, desfășoară următoarele misiuni:
B. Structurile de jandarmi specializate - pentru instanțe judecătorești și parchete, stațiuni montane, deltă și litoral, au următoarele misiuni:
b) participarea, pe baza planurilor de cooperare aprobate de ministrul administrației și internelor, la menținerea ordinii și siguranței publice, în stațiunile montane …
Cod procedura penala
Actele incheiate de unele organe de constatare
Art. 214. - Sunt obligate sa procedeze la luarea de declaratii de la faptuitor si de la martorii care au fost de fata la savarsirea unei infractiuni si sa intocmeasca proces-verbal despre imprejurarile concrete ale savarsirii acesteia.
Ordonanta nr. 2/2001
Art. 5. - (1) Sanctiunile contraventionale sunt principale si complementare. (2) Sanctiunile contraventionale principale sunt: a) avertismentul; b) amenda contraventionala;
Art. 6. - (1) Avertismentul si amenda contraventionala se pot aplica oricarui contravenient persoana fizica sau juridica.
Art. 7. - (1) Avertismentul consta in atentionarea verbala sau scrisa a contravenientului asupra pericolului social al faptei savarsite, insotita de recomandarea de a respecta dispozitiile legale. (3) Avertismentul se poate aplica si in cazul in care actul normativ de stabilire si sanctionare a contraventiei nu prevede aceasta sanctiune.
Cam asta a fost povestea unui sfarsit de saptamana superb ce era sa se termine trist. Va las pe voi sa judecati cele expuse.
Toate cele bune,
Adrian.
Luni, 3 mai 2010 - 20:18
Afisari: 5,042
jawa
Nu poti sa ai pretentii foarte multe de la domnii respectvi, eu am dat de situatii cand nu vroiau sa complice pentru ca nu stiau legile sau poate faceau exces de zel.
Cred ca te poti adresa totusi Garzii de mediu pentru poluarea facuta de acele atv-uri, mai ales daca ai poze si martori. Cineva care stie competentele legale ar putea sa-ti dea mai multe amanunte.
Marți, 4 mai 2010 - 07:32