Skin Classic Skin White Skin Black & Whilte Skin Default Adauga la Favorite (In contul carpati.org)
Cautare:

Calendar

Decembrie 2024
LMMJVSD
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Ianuarie 2025
LMMJVSD
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Online

Vremea
Varful Scara
Muntii Fagarasului

10 Trucuri pentru o fotografie mai buna

CEL MAI SHARP OBIECTIV ESTE TREPIEDUL. Desi la prima vedere pare a fi o afirmatie fara sens practica va dovedi contrariul. Deci nu ezitati sa folositi trepiedul chiar la fotografii cu timpi mai mici de expunere. In felul acesta veti elimina si cele mai mici vibratii care vor duce la captarea unor imagini fara de cusur.


 


UTILIZATI DELAY-UL APARATULUI PENTRU DECLANSARE. Chiar daca veti utiliza trepiedul in momentul in care apasati butonul de declansare puteti creea o vibratie fara ca sa va dati seama. Acest lucru este cu preponderenta mai pregnant atunci cand utilizati un teleobiectiv. Deci daca sunteti dintre acei fotografi ce tindeti spre fotografii profesionale si daca scena pe care o fotografiati va permite acest lucru folositi un delay de 2 pana la 10 secunde ce va pemite aparatului sa scape de vibratiile din momentul apasarii declansatorului. La aparate la care fabricantul a prevazut o telecomanda pentru a actiona obturatorul este bine sa o folositi.


 


UTLIZATI DIAFRAGMA CEA MAI MICA posibila ce o permite obiectivul folosit, adica cifra cea mai mare(ex:32, 22). In felul acesta veti beneficia de cea mai mare profunzime de care este capabil respectivul obiectiv. Deci nu lasati aparatul sa va conduca munca, ci setati Dvs ceea ce va convine. Treceti aparatul in mod prioritar diafragma, setati cea mai mica diafragma (deci cantitatea de lumina ce va impresiona CCD-ul sau pelicula va fi mai mica) si lasati aparatul sa aleaga o pereche de timp de expunere pentru un cadru reusit. Acest sfat este de obicei valabil pentru peisagistica unde ne dorim un cadru clar din fata aparatului pana la infinit.


 


FOLOSITI NOISE REDUCTION. Pentru timpi mai mari de expunere nu va sfiiti sa activati butonul de “noise reduction”, acesta va va ajuta sa aveti deja mai putin zgomot in fotografie chair inainte de a o prelucra pe calculator. Totusi neajunsul acestei optiuni este acela ca va prelungi simtitor timpul de expunere. APROPIATI-VA CAT MAI MULT. Da nu este nici o gluma, pentru a avea fotografii cat mai bune este bine a va afla cat mai aproape de subiectul principal al fotografiei. Veti vedea ca veti creste atat calitatea fotografiei.


 


FOLOSITI CAT MAI PUTINE ELEMENTE in fotografia Dvs. Liniile sa fie cat mai clare, incercati sa indreptati privirea celui care admira lucrarile Dvs. prin plasara elementelor de interes in punctele forte ale imaginii (regula treimii). Incercati ca aceste zone sa fie mai luminoase decat restul imaginii.


 


FOLOSITI APA CU ZAHAR. Pentru cei care iubesc macro acesta este cu adevarat un truc magic. Inainte de a pulveriza apa pe florile pe care doriti sa le captati pe CCD-ul Dvs faceti o combinatie de apa cu zahar. Aceasta are doua ajantaje: unul ca adera mai bine la plante si ramane acolo si unul si mai important - acela ca toate gazele vor zabovi mai mult pe aceste flori, timp suficient pentru ca sa le fotografiati.


 


DIFERITE UNGHIURI. Incercati cat mai multe unghiuri, cat mai diverse si chiar daca la prima vedere va poate parea ciudat este posibil ca rezultatul final sa fie la fel de neasteptat.


 


REPETITIA TEXTURILOR. Unul dintre succesele unei fotografii este de a folosi repetitiv texturile in cadrul ueni fotografii. Acesta este de exemplu cazul unui camp cu flori de acelasi fel, reflexia norilor in apele unui lac de munte etc.


 


FITI PREVAZATORI. Intotdeauna aveti la voi acumulatoare de rezerva pentru ca este mare pacat ca sa ramaneti neputinciosi in fata unei scene irepetabile. Nu se stie niciodata.


 


 


 


VREME BUNA VA DORESC DRAGI FOTOGRAFI !



Luni, 9 iulie 2007 - 22:07 
Afisari: 4,187 


Postari similare:





Comentariile membrilor (15)

marian
marian
Rucsac
 
1
Foarte bun acest articol. Il recitesc de fiecare data cand intru pe site-ul tau.
Sper sa nu deranjeze, dar as avea doua completari:
1. Legat de noise reduction - constatat pe propria piele. La fotografii avand ca subiect miscarea stelelor pe cer, optiunea noise reduction face ca arcele de cerc descrise de stele sa fie putin blur (neclare). Fara a folosi aceasta optiune darele ies foarte clare. In plus, timpul afectat prelucrarii interne (pe aparatul foto, dupa ce s-a inchis diafragma) poate fi foarte foarte lung si consumator de baterii/acumulatori (la o expunere de 20 de minute, dupa inca 30 de minute de asteptare ptr a scoate zgomotul mi s-a terminat acumulatorul cu care trasesem vreo 20 de cadre). E drept ca erau in jur de 0 grade Celsius.
2. La fotografia de aproape - macro, close-up - (flori, insecte,...). Este recomandata folosirea unei diafragme deschise (numar cu valoare mica), pentru o profunzime cat mai scazuta, astfel ca subiectul sa apara clar, iar in jur, celelalte elemente din cadru sa apara sterse (blur).


Marți, 10 iulie 2007 - 09:47  

andrey
andrey
(admin)

 
2
Completarile sunt bine venite. Numai impreuna putem aduna informatie de calitate de care sa se bucure toata lumea ! Carpati.org Este adevarat ce zici de noise reduction mai ales la expunerile de zeci de minute, acu totul e sa te tina si bateria(prietenii stiu de ce) ! Carpati.org


Marți, 10 iulie 2007 - 09:54  

gabriella
gabriella
Caraba
 
3
Eu va multumesc pentru aceste articole pe care le achizitionez si si le citesc cu mare interes si va voi "barai" in viitorul apropiat cu intrebari si detalii despre cum se scoate o fotografie cat mai expresiva! Mi se pare o arta sa reusesti sa captezi exact ceea ce simti in momentul in care vezi! Carpati.org


Marți, 10 iulie 2007 - 10:20  

sascha76
sascha76

 
4
Doresc sa adaug si eu cateva lucruri:
1. De acord cu Marian. Prelucrarea digitala a pozei in aparat o consider contraindicata din doua motive: consuma excesiv bateria aparatului (mai ales in cazul unui DSLR) si doi, aparatul nu prelucreaza atat de bine imaginea pe cat se poate prelucra acasa in Photoshop de ex. unde procesorul calculatorului are mult mai multa putere de calcul decat cel din aparat.
2. O mica observatie in ceea ce priveste diafragma. Fiecare obiectiv are o plaja de calori a adiafragmei in care ofera rezolutie maxima a imaginii. In afara acestor valori se piedre din calitate. Nikon 18-55 de ex. da rezultatele cele mai bine intre f/5.6 si f/8. Aceasta este o caracteristica de obiectiv si eu folosesc site-ul german http://www.photozone.de/8Reviews/index.html care ofera rezultatul testelor de laborator pentru diferite obiective foto. Daca nu apare obiectivul in lista respectiva, puteti face un test simplu. Puneti aparatul pe trepied si trageti acelasi cadru in conditii de lumina buna, pastrand distanta focala (zoom) fixa si parcurgeti toate valorile de diafragma pe care vi le permite obiectivul. Apoi comparati pe calculator o zona cu multe detalii de pe centrul imaginii. Veti gasi astfel (diferenta se vede cu ochiul liber) valorile optime ale diafragmei pentru obiectivul pe care-l aveti.
Gata. Carpati.org Daca am gresit pe undeva, va rog sa ma corectati.


Joi, 26 iulie 2007 - 21:23  

sascha76
sascha76

 
5
Aaaa... am uitat ceva. Unele aparate, simuleaza inchiderea diafragmei peste limita tehnologica a obiectivului, reducand luminozitatea de fapt. Ceea ce face utilizarea acestor trepte de diafragma inutila in ceea ce priveste claritatea imaginii. Dar e utila in scene foarte puternic luminate. (pe zapada de ex.)


Joi, 26 iulie 2007 - 21:26  

andrey
andrey
(admin)

 
6
Tot ce ai adaugat tu este de fapt o parte din materialul unui workshop referitor la utilizarea diafragmei care va urma in curand ! Carpati.org


Joi, 26 iulie 2007 - 23:16  

marian
marian
Rucsac
 
7
Sascha te contrazic. Rezolutia imaginii este una, calitatea/claritatea este alta. Rezolutia nu are legatura cu obiectivul, este o constanta hard (daca pot sa ii spun asa). Rezolutia (explic lucrul asta pentru altii, nu pentru tine) reprezinta numarul de pixeli ai unei imagini, si tine de aparat.
Legat de inchiderea diafragmei: nu prea inteleg cum e cu simularea! Eventual forteaza. Desi, nu inteleg cum ar putea face treaba asta. Sunt mai multe aspecte de discutat. Probabil o vom face cand va posta Andrei materialul despre diafragma.


Vineri, 27 iulie 2007 - 09:14  

sascha76
sascha76

 
8
Carpati.org Cu tot respectul, inginer hardware fiind, am sa-ti dau definitia rezolutiei. Rezolutia este cea mai mica cantitate masurabila. De ex. in ceas are rezolutia de o secunda, un cornometru de 1 milisecunta. Rezolutia referitor la imagine se exprima in DPI puncte pe inch si nu numarul de pixeli. Daca vorbesti in ternemi de pixeli lungime / latime, vorbesti de dimensiunile imaginii exprimate in pixeli. E ok sa spui ca senzorul are o rezolutie de 2 mega pixeli si e o constanta hard, pentru ca reprezinta numarul de pixeli pe suprafata senzorului. Si afecteaza in mod direct calitatea / claritatea unei imagini. Cu cat ai mai multi pixeli / cm, cu atat calitatea imaginii va creste.
Parametrul de masura a rezolutiei unui obiectiv se masoara in grosimi de linie pe inch tiparit si e direct influentat de diaframa http://www.imatest.com/docs/sharpness.html#interpretation

Acuma, legat de difractie, uite-aici http://www.kenrockwell.com/nikon/50-comparison/f-stops.htm
si-aici http://www.kenrockwell.com/tech/focus.htm

Cum influenteaza asta calitatea unei imagini? Pai hai sa ne gandim ca din cauza difractiei, o linie din imaginea reala va aparea dublu de groasa proiectata optic pe senzor. Si daca ne imaginam ca acea liniuta in realitatea avea grosime de un pixel, dar din cauza difractiei iti ocupa doi pixeli, rezolutia efectiva se injumatateste. E acelasi lucru ca si cand ai mari poza pe calculator, sau asa zisul zoom digital.

Cu stima, doar carari insorite.


Vineri, 27 iulie 2007 - 11:26  

andrey
andrey
(admin)

 
9
Mircea articolele pe care le public eu si workshop-ul de care ma ocup sunt la nivel de incepatori si mediu si nicidecum nu intentionam sa disecam problema la nivel microscopic pentru ca este un site de munte si nu e locul potrivit. De aceea va rog sa pastrati limitele descrierilor pentru a putea fi intelese.

Cu multumiri.

Andrei


Vineri, 27 iulie 2007 - 12:02  

sascha76
sascha76

 
10
Ok. Am inteles, sa taiti! Carpati.org Nu se mai repeta. Lasam lumea sa invete terminologie gresit ca e mai simplu asa, nu?


Vineri, 27 iulie 2007 - 12:46  

andrey
andrey
(admin)

 
11
Mircea eu te vad ca esti pornit insa nu vad unde este terminologia gresita in acest articol ? Faptul ca te contrezi tu cu alte persoane la mine la articol este in primul rand lipsa de educatie.


Vineri, 27 iulie 2007 - 12:50  

sascha76
sascha76

 
12
Credeam ca scopul acestor articole este de a impartasi informatie la subiect si nu in ultimul rand corecta. Acuma, faptul ca eu am facut niste adaugiri care tin de un viitor articol, sa-mi fie cu iertare dar n-aveam de unde sa stiu. Faptul ca cineva ma contrazice si o face intr-un mod eronat, cred ca imi da dreptul sa-i raspund (si am facut-o extrem de respectuos si la subiect cu argumente)
Si acum am sa dau dovada de lipsa de educatie cand am sa-ti spun ca daca scopul acestor articole este doar de a-ti etala tu cunostintele si nu-i voie sa se si discute pe marginea lor, atunci dai dovada de... completezi tu cu care musca o gasesti pe caciula, ok? ca eu totusi nu ma exprim public asa, totusi am acei ani de-acasa.
Sa fiti sanatosi, daca rolul acestui site nu este acela de-a promova muntele si a instrui in mod constructiv si documentat vizitatorii.
Am uitat ca suntem tot in Romania


Vineri, 27 iulie 2007 - 12:57  

varverica
varverica
(admin)

 
13
Rolul acestui site este tocmai acela de a promova muntele si a instrui in mod constructiv si documentat vizitatorii, insa in anumite limite (ma refer la limite de genul bun simt).

Eu, privind din afara si necunoscandu-va personal pe niciunul dintre voi doi, pot spune ca Andrei doar te-a rugat sa dezbateti problema in alt context, pentru ca acest articol nu se adreseaza profesionistilor, iar tu i-ai raspuns "lasam lumea sa invete terminologie gresit ca e mai simplu asa". Eu as lua-o ca pe o jignire, asa cum banuiesc ca a luat-o si el.

Eu iti propun sa scrii si tu un articol referitor la aceste aspecte, pentru ca toti cititorii sa il poata dezbate. Este o propunere sincera, nu un misto.

Practic, acesta este scopul: cat mai multe informatii. Daca doi sau mai multi oameni nu au aceeasi parere, cu atat mai bine... in sensul ca vor fi mai multe articole!

Spor!


Vineri, 27 iulie 2007 - 13:09  

andrey
andrey
(admin)

 
14
Mircea nu pot sa iti spun decat ca ti-ai dat "arama " pe fata si ne-ai demonstrat ce poti tu de fapt insa aici nu e locul potrivit pentru jigniri si atac la persoana pe care vad ca tu continui sa o faci, asta mai ales ca zici ca ai acei ani de acasa. Bineinteles ca m-am obisnuit cu acest limbaj si cu aceste vremuri "democratice" pe care le traim !


Vineri, 27 iulie 2007 - 13:17  

personaggio2
personaggio2..

 
15
http://personaggio2.blogspot.com/


Duminică, 10 mai 2009 - 22:03  


 




Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un comentariu

 
0,0689 secunde

Deblocari usi Bucuresti | GetaMap.org | Maps from all over the world | ro | fr | es | de | Calculator distante
ViewWeather.com - A new way to view the weather | nl.ViewWeather.com | sv.ViewWeather.com
Regulament carpati.org
© copyright (2004 - 2024) www.carpati.org