10 Trucuri pentru o fotografie mai buna
CEL MAI SHARP OBIECTIV ESTE TREPIEDUL. Desi la prima vedere pare a fi o afirmatie fara sens practica va dovedi contrariul. Deci nu ezitati sa folositi trepiedul chiar la fotografii cu timpi mai mici de expunere. In felul acesta veti elimina si cele mai mici vibratii care vor duce la captarea unor imagini fara de cusur.
UTILIZATI DELAY-UL APARATULUI PENTRU DECLANSARE. Chiar daca veti utiliza trepiedul in momentul in care apasati butonul de declansare puteti creea o vibratie fara ca sa va dati seama. Acest lucru este cu preponderenta mai pregnant atunci cand utilizati un teleobiectiv. Deci daca sunteti dintre acei fotografi ce tindeti spre fotografii profesionale si daca scena pe care o fotografiati va permite acest lucru folositi un delay de 2 pana la 10 secunde ce va pemite aparatului sa scape de vibratiile din momentul apasarii declansatorului. La aparate la care fabricantul a prevazut o telecomanda pentru a actiona obturatorul este bine sa o folositi.
UTLIZATI DIAFRAGMA CEA MAI MICA posibila ce o permite obiectivul folosit, adica cifra cea mai mare(ex:32, 22). In felul acesta veti beneficia de cea mai mare profunzime de care este capabil respectivul obiectiv. Deci nu lasati aparatul sa va conduca munca, ci setati Dvs ceea ce va convine. Treceti aparatul in mod prioritar diafragma, setati cea mai mica diafragma (deci cantitatea de lumina ce va impresiona CCD-ul sau pelicula va fi mai mica) si lasati aparatul sa aleaga o pereche de timp de expunere pentru un cadru reusit. Acest sfat este de obicei valabil pentru peisagistica unde ne dorim un cadru clar din fata aparatului pana la infinit.
FOLOSITI NOISE REDUCTION. Pentru timpi mai mari de expunere nu va sfiiti sa activati butonul de “noise reduction”, acesta va va ajuta sa aveti deja mai putin zgomot in fotografie chair inainte de a o prelucra pe calculator. Totusi neajunsul acestei optiuni este acela ca va prelungi simtitor timpul de expunere. APROPIATI-VA CAT MAI MULT. Da nu este nici o gluma, pentru a avea fotografii cat mai bune este bine a va afla cat mai aproape de subiectul principal al fotografiei. Veti vedea ca veti creste atat calitatea fotografiei.
FOLOSITI CAT MAI PUTINE ELEMENTE in fotografia Dvs. Liniile sa fie cat mai clare, incercati sa indreptati privirea celui care admira lucrarile Dvs. prin plasara elementelor de interes in punctele forte ale imaginii (regula treimii). Incercati ca aceste zone sa fie mai luminoase decat restul imaginii.
FOLOSITI APA CU ZAHAR. Pentru cei care iubesc macro acesta este cu adevarat un truc magic. Inainte de a pulveriza apa pe florile pe care doriti sa le captati pe CCD-ul Dvs faceti o combinatie de apa cu zahar. Aceasta are doua ajantaje: unul ca adera mai bine la plante si ramane acolo si unul si mai important - acela ca toate gazele vor zabovi mai mult pe aceste flori, timp suficient pentru ca sa le fotografiati.
DIFERITE UNGHIURI. Incercati cat mai multe unghiuri, cat mai diverse si chiar daca la prima vedere va poate parea ciudat este posibil ca rezultatul final sa fie la fel de neasteptat.
REPETITIA TEXTURILOR. Unul dintre succesele unei fotografii este de a folosi repetitiv texturile in cadrul ueni fotografii. Acesta este de exemplu cazul unui camp cu flori de acelasi fel, reflexia norilor in apele unui lac de munte etc.
FITI PREVAZATORI. Intotdeauna aveti la voi acumulatoare de rezerva pentru ca este mare pacat ca sa ramaneti neputinciosi in fata unei scene irepetabile. Nu se stie niciodata.
VREME BUNA VA DORESC DRAGI FOTOGRAFI !
Sper sa nu deranjeze, dar as avea doua completari:
1. Legat de noise reduction - constatat pe propria piele. La fotografii avand ca subiect miscarea stelelor pe cer, optiunea noise reduction face ca arcele de cerc descrise de stele sa fie putin blur (neclare). Fara a folosi aceasta optiune darele ies foarte clare. In plus, timpul afectat prelucrarii interne (pe aparatul foto, dupa ce s-a inchis diafragma) poate fi foarte foarte lung si consumator de baterii/acumulatori (la o expunere de 20 de minute, dupa inca 30 de minute de asteptare ptr a scoate zgomotul mi s-a terminat acumulatorul cu care trasesem vreo 20 de cadre). E drept ca erau in jur de 0 grade Celsius.
2. La fotografia de aproape - macro, close-up - (flori, insecte,...). Este recomandata folosirea unei diafragme deschise (numar cu valoare mica), pentru o profunzime cat mai scazuta, astfel ca subiectul sa apara clar, iar in jur, celelalte elemente din cadru sa apara sterse (blur).
Marți, 10 iulie 2007 - 09:47