Cautare:
De actualitate

Carpati.org pe Facebook


Doneaza

Calendar

Aprilie 2014
LMMJVSD
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Mai 2014
LMMJVSD
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Online

Vremea
Varful Pietrii
Muntii Tarcu-Muntele Mic

Voluntar in Carpati

Khan Tengri cu bicicleta

Homepage

Lista de discutii

 
Atentie! Nu toate descrierile cuprinse în ghid au fost actualizate. Unele dintre acestea pot contine greseli. Înainte de a efectua o drumetie în zona, va rugam sa contactati reprezentantii locali ai Serviciului Salvamont, pentru detalii.

De asemenea, daca la întoarcerea din tura puteti furniza informatii actuale despre trasee, cabane sau refugii (inclusiv fotografii cu preturi, numere de telefon etc.), va rugam sa le transmiteti prin e-mail (carpati AT carpati PUNCT org), în vederea actualizarii informatiilor din Ghid. Astfel, veti reusi sa ajutati alte persoane, iar voi, la rândul vostru, veti putea beneficia de informatiile transmise de catre alti membri.

Trasee Muntii Ciucas

Traseul din Poiana Dalghiului spre Fosta Cabana Ciucas

Marcaj: banda rosie
Durata: 5.5 ore.
POIANA DELGHIULUI - ȘAUA CIUCAȘULUI - VF. CIUCAȘ - CABANA CIUCAȘ
Marcaj : "bandă roșie" pînă în Vîrful Ciucaș; de aici înainte "bandă albastră". Timp necesar de mers: 5œ ore.

Pînă în Poiana Delghiu se poate ajunge fie din Zizin (distanță 18 km), fie din Vama Buzăului (distanță 8 km). (Vezi "Drumuri de acces spre masivul Ciucaș", punctele D și F).
Drumul ține marcajul de pe copacii din marginea șoselei. La început semnul "bandă roșie" merge împreună cu marcajul "cruce albastră", ce duce prin fața muntelui Dungu, în poiana Teslei. Șoseaua urmează cursul pîrăului Delghiu, urcînd domol printr-o goliște. Curînd apare priveliștea măreață a abruptului nord-vestic al Ciucașului. Din vîrful masivului o coastă repede coboară spre Colții Natrii, întreruptă de numeroase stînci colțuroase, între care se profilează un țanc mai înalt, în forma unui mare dinte de piatră, numit "Colțul Uriașilor", care domină de departe întreaga creastă. Între acest repeziș și Colții Natrii se deschide o largă adîncitură, ce constituie Șaua Ciucașului. (Deși pe hărți muntele Colții Natrii figurează cu numele de Colții Înalți, localnicii și ciobanii îl cunosc sub numele de Colții Natrii).
După aproximativ 15 min de urcuș pe șosea, marcajul "cruce albastră" cotește brusc spre dreapta (sud-vest), lîngă un pîrăiaș în dreptul căruia se află doi copaci izolați (un brad și un fag). De aici semnul "cruce albastră" traversează în urcuș un dîmb înierbit, semnul următor fiind vizibil aplicat pe un fag izolat, cu brațe în formă de liră; apoi poteca pătrunde într-o zonă împădurită, trece pe sub umerii de piatră ai muntelui Dungu (care rămîne în dreapta, spre nord), și răzbate tocmai în muntele Tesla.
Drumul nostru, însemnat cu "bandă roșie", continuă să urce potolit pe șoseaua care însoțește apa Delghiului, prin rariști de pădure. Curînd, după ce lasă pe stînga un canton părăsit, șoseaua ajunge în dreptul unei poieni întinse, unde se arată din nou priveliștea masivă și îmbietoare a Ciucașului. (Timp folosit: 1 oră).
Aici trebuie să fim atenți la săgețile indicatoare puse pe un fag gros din dreapta șoselei, care marchează punctul unde semnul părăsește șoseaua, îndreptîndu-se spre apa Delghiului, pe care o traversează. Dincolo de rîu poteca taie prin mijloc o poiană mare, pentru a intra apoi în pădurea ce acoperă dîmbul din față (direcția nord-sud). Aici marcajul este pus pe copacii de la intrarea în pădure, începînd din acest loc, drumul ce suie pînă-n creasta Ciucașului este cunoscut de localnici sub numele de Plaiul Domnesc. Intrînd în pădure, poteca ține un hățaș ce urcă pieptiș muchia împădurită din față, apoi poteca brăzdează de-a coasta o a doua spinare, împădurită la început cu fag, apoi cu molid. Drumul suie cînd mai accentuat, cînd mai domol, pînă ce ajunge la goliște și apoi trece peste niște colți spălați, la baza cărora se află un pîlc de molizi mărunți. Aici, cărarea a ajuns sub șaua Ciucașului. Ca să răzbești sus, în șa, trebuie să urci pieptiș un vîlcel priporos, care te scoate direct pe creastă. (Timp folosit: 3 ore).
După un mic popas în șa, în care am admirat larga priveliște ce se deschide în toate direcțiile, drumul se continuă după marcaj spre dreapta (în direcția sud). Poteca urcă printre stînci și rare boschete de jnepeni, și curînd lasă în dreapta un steiu, semănînd cu o mînă uriașă cu cele cinci degete ridicate în sus, numit "Mînă Dracului". Drumul urcă mai departe prin mușchi, cocăzari și afiniș, și printre cîțiva molizi chirciți de curenții puternici ce bîntuie în mod obișnuit pe aceste creste; trece pe lîngă două stînci alăturate și ascuțite, ce-au primit numele de "Gemenii Ciucașului", și ajunge sub Vf. Ciucaș, ce se aseamănă cu o piramidă uriașă. Poteca începe a urca pieptiș muchia povîrnită care se lasă din vîrful muntelui, drumețul fiind nevoit sa urce repezișul coastei în cît mai multe serpentine.
Ajuns sus, drumețul are satisfacția de a se afla într-un punct de unde se deschide o foarte cuprinzătoare vedere de ansamblu asupra întregului masiv și împrejurimilor sale (Timp folosit: 4 ore).
De aici, din acest loc de popas, poteca începe a coborî pe muchia răsăriteană a piramidei Ciucașului, pe marcajul "bandă albastră", care, după ce a suit dinspre Bratocea pînă în Vf. Ciucaș, coboară acum spre cabana Ciucaș. Coborîșul este foarte plăcut, căci pe tot traseul său creasta Ciucașului este presărată cu fel de fel de stînci, cu forme din cele mai ciudate; localnicii numesc aceste pietre "Babe" sau "Mese". Pe lîngă frumusețea acestor fenomene de eroziune și a colților înalți ai Cetății Tigăilor Mari, ce urcă pînă aproape de muchia Ciucașului, drumul este de mare interes turistic.
Spre capătul coborîșului, poteca trece pe lîngă "Sfatul Babelor", o stîncă roasă de vînturi și de ploi. În fine se ajunge pe platoul Chirușca, unde poteca sfîrșește într-un drum bătătorit. Aici se întîlnește marcajul "cruce roșie", care vine din Șaua Tigăilor, trece pe sub Cetatea Tigăilor Mari și cînd ajunge iarăși în creastă, se unește cu poteca ce vine din Vf. Ciucaș. De aici înainte cele două marcaje, "cruce roșie" și "bandă albastră", merg împreună pînă la cabana Ciucaș din apropiere.


Comentariile membrilor (2)

mirel
mirel

 
1
Acum este marcat din Poiana Dalghiu cu CR pina in V.Ciucas


Duminică, 2 mai 2010 - 11:29  

giostana
giostana

 
2
si eu am observat anumite diferente intre marcajele descrise si harta


Joi, 1 iulie 2010 - 00:22  


 
Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un comentariuGhid montan

Trasee

Cazare

Harti

Fotografii / Poze

Stiri

Jurnale

Salvamont
 
0,0539 secunde

The lyrics that count | ro | fr | es | it | de | Maps from all over the world | ro | fr | es | de | Calculator distante | Getamovie.org | Searchromania.net
ViewWeather.com - A new way to view the weather | nl.ViewWeather.com | sv.ViewWeather.com | Patentsmania.com | Getacd.es | Design
Regulament carpati.org
© copyright (2004 - 2014) www.carpati.org