Skin Classic Skin White Skin Black & Whilte Skin Default Adauga la Favorite (In contul carpati.org)
Cautare:

Doneaza

Calendar

Februarie 2019
LMMJVSD
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728

Martie 2019
LMMJVSD
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Online

Vremea
Varful Curcubata Mare
Muntii Bihor-Vladeasa

Reduceri

Voluntar in Carpati - 2016

Homepage

Lista de discutii
Atentie! Nu toate descrierile cuprinse în ghid au fost actualizate. Unele dintre acestea pot contine greseli. Înainte de a efectua o drumetie în zona, va rugam sa contactati reprezentantii locali ai Serviciului Salvamont, pentru detalii.

De asemenea, daca la întoarcerea din tura puteti furniza informatii actuale despre trasee, cabane sau refugii (inclusiv fotografii cu preturi, numere de telefon etc.), va rugam sa le transmiteti prin e-mail (carpati AT carpati PUNCT org), în vederea actualizarii informatiilor din Ghid. Astfel, veti reusi sa ajutati alte persoane, iar voi, la rândul vostru, veti putea beneficia de informatiile transmise de catre alti membri.

Trasee Muntii Bucegi

Traseul din Bran spre Cabana Vârful Omu

Marcaj: Marcaj
Durata: 6 - 7 ore.
BRAN V. GAURA CAB VF. OMU

Marcaj: cruce roșie. Timp: 6 - 7 ore. Diferență de nivel: +-+ 1680 m din Bran-Poarta (urcă 800 m; coboară 85 m; urcă 965 m). Traseu nerecomandabil pe timp nefavorabil.

Traseul pornește din șoseaua națională Brașov-Câmpulung, din punctul de ramificație a șoselei comunale spre satul Bran-Poarta. Urmăm această șosea spre SE prin sat și după circa œoră ajungem la ramificația de drumuri din punctul Podul Oprișului în dreptul km 2 al șoselei și la circa 4 min. de mers din dreptul bisericii (825 m).
La stânga spre Vf. Omu prin Clincea.
Traseul nostru continuă spre dreapta în lungul Văii Poarta pe drumul carosabil printre case și fânețe. Peisajul e dominat aici de silueta culmilor versantului transilvănean al Bucegilor; de la stânga la dreapta: Velicanu și în prelungirea acestuia culmea Muntelui Țigănești, Muntele Scara și dedesubt, coama împădurită Zănoaga, apoi Muntele Gaura, înainte se ridică impunătoare măgura împădurită Gogu Noaghiei (1 648 m) despărțită de stâncăriile abruptului Gaurei printr-o șa largă, dincolo de care se zărește abruptul Guțanului.
Drumul iese curând din sat și continuă prin islazuri, apoi intră în pădure urmând firul Văii Poarta, trece printr-o poiană largă (965 m) și apoi printre rariști de pădure ne conduce după 4550 min. de la Podul Oprișului într-o a doua poiană, la o ramificație de drumuri (stâlp indicator, 995 m).
La stânga în lungul văii, pe drumul carosabil spre Vf. Omu prin Ciubotea.
Traseul nostru continuă înainte prin poiană, spre est. De la capătul poienii poteca se angajează în urcuș în pantă pronunțată prin pădure, timp de circa 20 min., după care continuă spre stânga de-a coasta. Trecem prin câteva poienițe, urcăm pieptiș printr-un molidiș cu brad (plantație) apoi foarte ușor de-a coasta între plantație (stânga) și pădurea naturală și după 1 oră de la ramificare poteca ne conduce lângă un șipot, la poalele unei coaste acoperite în întregime cu plantație tânără de molid (1 360 m) .

În stînga, de la N către S se observă: Clincea, Țigănești (de sub care pornește V. Urlătoarea Clincei), Piciorul Ciubotei cu stâncării împădurite, V. Urlătoarea Mică (sau V. Ciubotei) cu surpături și râpe adânci pe malul drept, turnurile de stâncă ce formează Colții Ciubotei (deasupra acestora Muntele Scara și jos în vale, V. Poarta} apoi Colții Steioarei și Muntele Gaura.

Continuăm de-a coasta în urcuș pieptiș prin plantație, timp de 2030 min., după care drumul se îndreapta către stânga, aproape pe curba de nivel. Trecem pe lângă un șipot (1 585 m) apoi curând printr-un molidiș bogat în ferigi și în urcuș ușor, după l215 min. de la ultimul șipot, poteca ne conduce într-o poiană la Casa de Vânătoare din punctul ‚La Poliție" (1 623 m) . Această poiană este situată în șaua care desparte bazinul Văii Poarta (spre N) de cel al Văii Gaura (spre S) și care leagă abruptul vestic al Gaurei (Gălbinările Gaurei) ridicat la E deasupra noastră, cu culmea împădurită Pântece ce se continuă spre V și NV.
Din acest punct continuăm spre SSV în coborâș repede prin molidiș, apoi curând brusc la stânga și după circa 5 min. de la Casa de Vânătoare întâlnim drumul ce vine din dreapta dinspre comuna Șimon prin Predușul-Vlădoaia. Urmăm la stânga acest drum prin pădure, traversăm un vâlcel și după un urcuș de-a coasta ajungem într-o șa (1 600 m) . Coborând de partea cealaltă, ieșim curând pe fața dinspre V. Gaura într-o plantație tânără, de unde ne apare în față abruptul Guțanului. Drumul continuă aproape pe curba de nivel, apoi în coborâș ușor și după circa o oră de la „Poliție" ne conduce în căldarea inferioară a Văii Gaura (a 4-a de sus în jos) sau Cățunul de Jos, lângă Stâna din Gaura (1 540 m) .
De la stână continuăm pe firul văii, sec și acoperit cu bolovănișuri. Curând apar în stânga (deasupra unei perdele de molidiș) marile grohotișuri mobile de sub pereții înalți ai Gălbinărilor Gaurei iar înainte se ridică prima treaptă înaltă a văii de la Moara Dracului. Apropiindu-se de baza acestei trepte, poteca părăsește firul urcând către dreapta. Lăsăm în stânga cascada Moara Dracului (prin care apa Văii Gaura se aruncă în caldarea inferioară intrând repede în curs subteran) și urcăm la început de-a coasta înapoi spre VSV, apoi pieptiș pe coastele de sub pereții Guțanului prin molidiș și iarăși de-a coasta către stânga pe bolovănișuri și grohotișuri de calcare, prin rariști de molid și larice cu jnepenișuri.
După circa o oră de la stână revenim în firul văii pe un prag stâncos (1 700 m). În dreapta, nu departe deasupra noastră, în marginea căldării următoare, se află izvorul puternic al Văii Gaura. Sărind o primă cascadă, apa străbate cheia îngustă săpată în bancul de calcare ce formează „zăvorul" căldării și apoi, în stânga sub potecă, se aruncă în hornul adânc și îngust de deasupra cascadei Moara Dracului.
De aici ieșim curând la limita superioară a pădurii, unde traversăm firul cu apă al Vâlcelului Gălbinărilor din abruptul sudic al Gaurei. Urcând pieptiș pe malul opus (se observă conul de dejecție al unui grohotiș mobil de calcare), traversăm din nou vâlcelul apoi repede ieșim în marginea căldării a 3-a a văii (1 745 m). Căldarea se deschide în amfiteatru între Colții Gaurei cu țancuri și turnuri de forme curioase (sus în stânga) și pereții Guțanului (dreapta), fiind închisă în amonte de cea de a doua treaptă înaltă a văii, Fruntea Cățunașului .
Continuăm pe fundul căldării având mereu deasupra silueta impresionantă a Colților Gaurei, apoi lăsând în dreapta haotica îngrămădire de blocuri stâncoase invadate de jnepeniș de la baza Frunții Cățunașului, urcăm prin pajiștile cu pâlcuri de molid din stânga, în lungul muchiei clintre firul văii și Vâlcelul Cățunașului care coboară dintre Colții Gaurei. Hățașul ne conduce într-o șiștoacă pe sub un boldan cu jnepeni în creștet și după circa 15 min. de la marginea căldării intrăm în zona abruptă a Frunții Cățunașului. Escaladăm o săritoare de circa 5 m înălțime, deasupra căreia se deschid 2 șiștoace abrupte. Urmăm pe cea din dreapta și curând, înainte ca aceasta să se transforme într-un canion cu pereți verticali, o părăsim apucînd brusc la dreapta și trecem muchia către firul văii strecurându-ne printr-o strungă stâncoasă. Ieșim astfel pe o brână cu pâlcuri de jnepeni și după câteva minute atingem din nou firul văii deasupra treptei Frunții Cățunașului (1 895 m).
De aici traversăm firul, urcăm direct pe malul opus printre stâncării cu covoare de sălcii pitice și pâlcuri de jnepeni și după 45 min. ajungem pe o brână (1 945 m), de unde apare spre NNV creștetul muntelui Gaura cu Vf. Lancia. Continuăm la stânga pe brâna în urcuș de-a coasta, apoi printr-o serpentină și curând ieșim pe un prag secundar al văii, pronunțat înclinat și dominat în dreapta de abruptul Doamnelor. Nu departe de aici urcușul încetează în firul văii. Urmăm apoi firul care, traversând „zăvorul" căldării a 2-a, ne conduce repede pe terasa plană și orizontală ce formează fundul acestei căldări (2075 m). Căldarea a 2-a, numită și Cățunașul se deschide larg în amfiteatrul format de flancul sudic al Gaurei și al Culmii Scara cu pajiști întinse întrerupte de stâncării (stânga) și abruptul Doamnelor (dreapta).

Din acest punct se observă: spre NNE, Vf. Padina. Crucii (din calcare); V spre NE, șaua largă Curmătura Hornurilor din Culmea Scara; spre ENE: Vf. Omu; spre E, Vf. Găvanele (între Vf. Omu și Vf. Găvanele, Vf. Bucura, aparent mai înalt decât Omu).

De aici (atenție la marcaj pe vreme de ceață!) continuăm spre NE traversând platforma terasei până la marginea acesteia (lângă un perete de stâncă). Urcăm apoi în aceeasi direcție de-a coasta în pantă pronunțată, timp de 810 min., apoi continuăm spre dreapta pe curba de nivel încă circa 3 min., după care traversăm firul unui vâlcel mic, stâncos. Urcând în paralel cu acesta atingem repede un tăpșan (cu stâlp de marcaj). Continuăm pe această platformă spre NE, traversăm un fir neînsemnat, apoi 2 vâlcele mai adânci cu bolovăniș. Pe malul opus al ultimului vâlcel urcăm pieptiș paralel cu firul, tot spre NE și dupa circa l2 min. de la tăpșan ajungem pe o altă platformă aproape orizontală. Ne îndreptăm către NNE și după 150 de pași atingem marginea platformei. De aici ne angajăm în urcuș direct către N, prin pajiștile de pe coasta sudică a Culmii Scara și după circa 15 min. ajungem în creastă, în Curmătura Hornului, la obârșia Hornului Mare al Mălăieștilor, unde întâlnim drumul ce vine din stânga, pe culme, dinspre Bran prin Ciubotea și Clincea (2 315 m).
Urmăm poteca spre dreapta în lungul Culmii Scara, urcăm ușor pe flancul sudic și ieșim din nou pe creastă, unde curând întâlnim drumul ce vine din stânga din V. Mălăiești (2 385 m). De aici, un urcuș ușor și continuu de circa 15 min. ne conduce pe Vf. Omu, la Cabana Vf. Omu (2 507 m).


Comentariile membrilor (0)

Nu exista niciun comentariu
 

 
Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un comentariuGhid montan

Trasee

Cazare

Harti

Fotografii / Poze

Stiri

Jurnale

Salvamont
 
0,0558 secunde

GetaMap.org | Maps from all over the world | ro | fr | es | de | Calculator distante
ViewWeather.com - A new way to view the weather | nl.ViewWeather.com | sv.ViewWeather.com
Regulament carpati.org
© copyright (2004 - 2019) www.carpati.org