Skin Classic Skin White Skin Black & Whilte Skin Default Adauga la Favorite (In contul carpati.org)
Cautare:

Doneaza

Calendar

Ianuarie 2019
LMMJVSD
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Februarie 2019
LMMJVSD
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728

Online

Vremea
Varful Papusa
Muntii Parang

Reduceri

Voluntar in Carpati - 2016

Homepage

Lista de discutii
Atentie! Nu toate descrierile cuprinse în ghid au fost actualizate. Unele dintre acestea pot contine greseli. Înainte de a efectua o drumetie în zona, va rugam sa contactati reprezentantii locali ai Serviciului Salvamont, pentru detalii.

De asemenea, daca la întoarcerea din tura puteti furniza informatii actuale despre trasee, cabane sau refugii (inclusiv fotografii cu preturi, numere de telefon etc.), va rugam sa le transmiteti prin e-mail (carpati AT carpati PUNCT org), în vederea actualizarii informatiilor din Ghid. Astfel, veti reusi sa ajutati alte persoane, iar voi, la rândul vostru, veti putea beneficia de informatiile transmise de catre alti membri.

Trasee Muntii Baiului

Traseul din Valea Lui Bogdan spre Vârful Mierlei

Marcaj: Marcaj
Durata: 3 ore.
Valea lui Bogdan - Vârful Mierlei
Obiectiv: sectorul sudic al masivului, la contactul cu Subcarpații.
Drum forestier în două variante, potecă nemarcată.
Accesibil în orice anotimp

Din Sinaia până la hanul Izvorul Rece se pot folosi cursele locale de autobuz. De la han se urmărește șoseaua națională în jos (către Câmpina) circa 200 m, până la trecerea acesteia pe podul de peste Valea lui Bogdan. De aici se pot utiliza două variante. Prima, care va fi descrisă mai jos, corespunde ascensiunii pe drumul forestier vechi de pe dreapta văii, care a servit lucrărilor hidrotehnice. Pentru cea de a doua se urmărește șoseaua națională în jos încă 500 m, până în dreptul bornei cu indicațiile ,,56 km Ploiești, 6 km Sinaia". De aici se urcă în stânga, prin pădure, pe noul drum forestier, circa 5 km, până la punctul de întîlnire cu prima variantă. Înainte de a începe excursia, din dreptul podului peste Valea lui Bogdan se impune o privire de ansamblu asupra defileului bine împădurit de la Posada (S), la al cărui capăt nordic ne aflăm, apoi asupra culmilor ce încadrează Valea Largă din Muntele Gurguiatu (SV) și a vârfurilor și abruptului din sudul Bucegilor (Vânturișu și Vârful cu Dor).

Drumul pe care-l urmăm are o lățime de 2-2,5 m, este bine întreținut și permite o ascensiune ușoară. Se desfășoară aproape în întregime printr-o plantație de conifere, cu mulți molizi și zadă. Din loc în loc, aproape la 5 minute interval, trecem prin poieni; în unele pot fi văzute aparate pentru măsurarea precipitațiilor. În albia râului se observă baraje din beton pe care apa cade 3-4 m, formând mici cascade. În spatele barajelor, pe aluviunile bogate, s-au dezvoltat pâlcuri de arbori și arbuști în care predomină arinul. După 40-45 minute de la plecare se întră într-o poiană largă, în care se află o cabana silvică și un pluviometru. Se traversează poiana către SE (jumătate dreapta) și apoi albia râului. Pe malul stâng se întâlnește celălalt drum forestier, care continuă în amonte încă 700 m. De aici se poate admira către NE versantul sudic al vârfului Gagal Mare, cuprins între două văi adânci. Impresionează numeroasele râpe care îl fragmentează în treimea snperioară, dar și frumusețea pădurii de conifere (zadă și molid), plantată în urmă cu 12-15 ani, în scopul ate-nuării alunecărilor și eroziunii torențiale. După un scurt popas și după umplerea bidonului cu apă din râu, se reia urcușul spre S, pe una din numeroasele poteci ce suie printr-o frumoasă pădure de fag, la stâna din Piciorul lui Văsâi.

Se câștigă circa 200 m altitudine, dar panta este accentuată (20-25 de grade), situație care face ca ascensiunea (20-25 de minute) să fie cava mai dificilă. Se depășește stâna prin stânga (pe la E) și după câteva minute se ajunge pe plai, unde va fi întâlnită o potecă lată, ce urcă din defileul Prahovei (1 km aval de Valea lui Bogdan) pe Piciorul lui Văsâi. Ea poate fi folosită la întoarcere (circa 1 oră). Continuăm traseul în stânga, urmărind poteca spre E, ținta fiind vf. Răzoarele. După câteva minute, aceasta se abate spre dreapta, ocolind vârful pe latura sud-vestică, intersectând izvoarele văii Orății (unde se face alimentarea cu apă). Lăsăm poteca ce merge pe Muntele Doamnele și urcăm pe vârful Răzoarele, pe una din potecile de vite care brăzdează pășunea. Treptat, pe măsura ridicării pe culme deasupra pădurii, peisajul se deschide tot mai mult (în SV revedem defileul Prahovei de la Posada, Muntele Gurguiatu; în vest, șaua Păduchiosului, prin care zărim culmile nordice subcarpatice din dreptul Moroienilor, apoi sectorul estic al Bucegilor, de la Vânturișu și până la Jepii Mari; în nord se pot observa culmi și văi din Munții Baiului . În prim-plan bazinul superior al Văii lui Bogdan, vf. Gagul Mare, vf. Gagul Mic, vf. Mierlei, în spatele căruia se disting vârfurile Drăgan și apoi Baiul Mare; în sud apare ascuțit Muntele Doamnele-Tituleni. De pe vf. Răzoarele către est se mai pot zări: valea Mierlelor (bine împădurită), apoi sectorul înferior al văii Florei, localitatea Tesila, iar dincolo de aceasta, spre est, versantul vestic al Munților Grohotiș.

Traseul se poate continua către sud după ce coborâm de la vârf la poteca părăsită la izvoarele Orății. De la izvoare, ea descrie două bucle; după circa 10 minute ajunge pe latura sudică a Muntelui Doamnele, unde întîlnește drumul forestier ce vine tocmai de la Secăria și care se continuă apoi către nord pe Munții Baiului și coboară pe valea Zamorei. De pe Muntele Doamnele se pot admira frumusețea și măreția văii Prahovei de la ieșirea din defileu și până aproape de Câmpina, contactul brusc al muntelui cu dealurile subcarpatice, desfășurarea așezărilor Posada, Comamic (ușor de identificat după coșurile fabricii de ciment). În prim-plan, ca o cupolă, Muntele Doamnele-Tituleni care acoperă vederii bazinetul Secăriei. Pentru a ajunge de pe Muntele Doamnele la vârful Mierlei (aflat în N) ne întoarcem cu 180 de grade și continuăm traseul pe drumul forestier. La început, panta este mai lină (circa 10-15 minute), după care se aceentuează la est de vârful Răzoarele (circa 5 minute). Din vârful Mierlei, traseul poate fi continuat pe culmea principală sau pe culmile secundare orientate spre Prahova sau spre Doftana. Recomandăm, în funcție de starea timpului, parcurgerea secțiunii vf. Mierlei - vf. Baiul Mare și coborârea pe Muntele Cumpătu la Sinaia în 4-5 ore sau traseul vf. Mierlei - culmea Gagul Mare - Sinaia în 2 1/2 ore.


Comentariile membrilor (1)

mihaispr
mihaispr
Rucsac
 
1
Un jurnal interesant , ce ii poate ajuta pe doritorii de drumetii conform descrierii :


Hanul Izvorul Rece (750 m) – Forestier Valea lui Bogdan – Stana din Piciorul lui Vasai – Vf Razoare (1520 m) – Vf Mierlei (1660 m) – Muntele Gagu Mic – Vf Gagu Mare(1640 m) – Culmea Gagu Mare – Hanul Izvorul Rece (750m)

https://muntiibaiului.wordpress.com/2017/07/31/hanul-izvorul-rece
750-m-forestier-valea-lui-bogdan-stana-din-piciorul-lui-vasai-vf-
razoare1520-m-vf-mierlei1660-m-muntele-gagu-mic-vf-gagu-mare1640-
m-culmea-gagu-mare-hanul-izvorul-rece/


Marți, 13 noiembrie 2018 - 00:56  


 
Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un comentariuGhid montan

Trasee

Cazare

Harti

Fotografii / Poze

Stiri

Jurnale

Salvamont
 
0,0629 secunde

GetaMap.org | Maps from all over the world | ro | fr | es | de | Calculator distante
ViewWeather.com - A new way to view the weather | nl.ViewWeather.com | sv.ViewWeather.com
Regulament carpati.org
© copyright (2004 - 2019) www.carpati.org