|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
The lyrics that count | ro | fr | es | it | de | Maps from all over the world | ro | fr | es | de | Calculator distante | Getamovie.org Searchromania.net | Harti | ViewWeather.com - A new way to view the weather | Patentsmania.com | Lyrics | Getacd.es | Design Regulament carpati.org © copyright (2004 - 2012) Asociatia Montana Carpati |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Eu apreciez o harta cu curbe de nivel cat mai dese, in limita lizibilitatii, caci aceste curbe sunt cele care formeaza relieful, nu umbrele conventionale. Aspectul estetic, desigur, mi se pare complet neglijabil daca vorbim de o harta, nu de o opera de arta sau accesoriu vestimentar. Ma refer strict la o harta utila in orientarea turistica. Mersul pe traseu marcat NU este orientare turistica, insa in cazul pierderii traseului marcat este posibil sa se observe utilitatea unei harti detaliate.
Trackurile GPS pot corecta intr-o oarecare masura anumite erori de pe hartile existente, insa nu complet, datorita tipurilor diferite de proiectie. Eu nu am reusit niciodata sa suprapun perfect o harta satelit pe una turistica, rezultatele cele mai bune avandu-le cu planurile topo. In plus, chiar daca linia trasata de punctele GPS poate fi o reprezentare destul de exacta a proiectiei in plan a traseului parcurs, pe o harta la scara mica nu-si are rostul, datorita grosimii liniilor. (ce rezolutie de tiparire maxima suporta aceste harti din matase?).
Cat priveste neglijarea unor anumite detalii (denumiri de varfuri, vai, paraie, lacuri, lipsa unor drumuri forestiere si poteci, si nemarcarea unor forme de relief, cum ar fi circurile glaciare din Parang), se datoreaza probabil, pe langa erorii umane, si originalelor incomplete dupa care au fost copiate.
Daca scopul acestor harti pe matase este doar ca utilizatorul sa aiba un oarecare reper orientativ, cum sunt si majoritatea hartilor deja existente in comert, singurul avantaj al acestor produse ramane materialul rezistent la apa si la rupere, cu posibilitatea folosirii sale si in alte scopuri.
Preturile mi se par destul de mari pentru niste harti care informativ nu ofera nimic in plus decat ce exista deja in comert, (sunt convins ca se datoreaza costurilor ridicate ale materialelor folosite), dar probabil daca vanzarea creste se remediaza si aceasta problema.
Exista posibilitatea folosirii altor tipuri de suport, mai putin deformabile si mai rezistente decat matasea, cum ar fi Tyvek?
Duminică, 9 ianuarie 2011 - 14:00