Cautare:
       Facebook

De actualitate

Homepage

Doneaza

Calendar

Mai 2012
LMMJVSD
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Iunie 2012
LMMJVSD
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

2% pentru munte

Vremea
Varful Zascolul Arjanei
Muntii Cernei-Mehedinti

Dincolo de usa - Nr. 3

Lista de discutii

Messenger     
#34  Inapoi 1 2 Inainte

Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un topic

Forum > Harti / Documentatie > Harti noi pe carpati.org (34)

jujea
jujea
Rucsac

dupa cum spunea cineva mai devreme,e nevoie de munca de teren si nu de copierea altor harti.din pacate au aparut tot felulde "harti"care,pentru un neinitiat pot fi periculoase.stiu pe cineva care a lucrat 3 ani la harta muntilor cernei,mehedinti,godeanu si spunea ca a trebuit sa ia la picior acesti munti ,ca harta sa nu fie gresita.

Sâmbătă, 15 august 2009 - 22:58

emma
emma
Busola

vin rosu... de casa; si nu e voieCarpati.org era mai mult o "metafora"Carpati.org

Sâmbătă, 15 august 2009 - 20:03

mihai.telemark
mihai.tele..
Rucsac

"...pahar de vin la un foc in mijlocul muntelui..." Doua întrebari : de care vin ? E voie sa faci foc în mijlocul muntelui ?
Carpati.org

Sâmbătă, 15 august 2009 - 20:02

emma
emma
Busola

bine zis @odin...sincer de atata ai nevoie daca ai putina orientare in spatiu Carpati.org

Sâmbătă, 15 august 2009 - 19:56

odin
odin
Rucsac

Parerea mea, ca o harta sa fie utila unui drumet nu trebuie sa fie incarcata in detalii. Ce e pe ea, ar trebui sa se limiteze numai la elementele de care are nevoie turistul, eliminand tot ce e "incarcatura".
Ar trebui sa contina curbele de nivel cele mai importante, inaltimile, cursuri de apa, limita padurii, cabane, trasee, refugii, zone periculoase si orice alt punct de orientare majora sau practica: stani, troite, fantani.
De asemenea, semnul marcajului sa fie pe harta si traseele colorate in rosu.
Hartile mai vechi, asa erau, desi aratau modern. Azi, am vazut harta Fagarasului si mi s-a parut extrem de greu de citit fata de cea veche.
Cel mai mult m-a deranjat reprezentarea traseelor cu linie punctata neagra pe fondul curbelor de nivel de culoarea maron inchis si negru. Rosu ce avea daca era traseul? Economie de culoare?

Sâmbătă, 15 august 2009 - 19:53

emma
emma
Busola

domnilor, discuti de genu ar fi indicate in fata unui pahar de vin la un foc in mijlocul muntelui, ca sa fim in asentimentul site-ului...un lucru e cert: nu putem "aduce " nimic nou la capitolul harti. asa la noi in romania, omul care iubeste muntele oricum circula cu tot felul de harti si scheme; chiar daca nu sti unde ajungi ai sa vezi cand esti acolo..ce sa ii faci, asa e la noi. mult noroc in ture si zile faine cu soare

Sâmbătă, 15 august 2009 - 19:48

mihai.telemark
mihai.tele..
Rucsac

Mie îmi place sa discut nimicuri.

Sâmbătă, 15 august 2009 - 19:44

turonian
turonian
Rucsac

Prieteni, iarasi ajungem sa discutam nimicuri.
Va mai zic odata ca, hartile 1:25000, 1:50000 si 1:100000 sunt harti topografice. Se foloseau in armata, in invatamant, dar si in anumite institutii ale statului, la intocmirea de studii geologice, hidrogeologice, hidrologice etc.
Va dati seama ca ulterior, au reprezentat baza de harta pentru multe altele, inclusiv turistice.
Nu stiu exact care e statutul lor, cert este ca nu mai sunt secrete. Ba mai mult, au tot fost scanate si chiar georeferentiate, pentru a se lucra mai usor cu ele.
Pe de alta parte, traind in Romania, nu stiu daca e indicat sa fie pus la share.
Ca sa faci harti turistice, iti trebuie informatie, teren, pasiune, sustinere, profesionalism etc.
Midan, le dadeam eu gratis la cei de la tine de la lucru .
Odin are dreptate. Cine le cumpara si cate? Prea putine, iti zic eu. Am cumparat si eu harti noi, Tarcu spre exemplu. Sunt frumoase, dar nu sunt ca cele de odinioara.
Si uneori, vorba aceea e adevarata: nu se mai fac lucrurile ca altadata!
Nu toti se pricep sa intocmeasca harti, uitati-va in literatura de specialitate: unii autori au harti mai bune, altii mai slabe.
Si in trecut, era la fel, spre exemplu hartile din Muntii Semenic, (Colectia “Muntii nostri”Carpati.org, ambele editii, de Mihai Grigore, sunt foarte incarcate, obositoare. Un exemplu de harta buna si cu suficiente informatii, este cea a lui Vasile Sencu la Muntii Aninei (tot Colectia “Muntii nostri”Carpati.org.
O harta turistica care insoteste un ghid ori o monografie, se adreseaza unui public larg, nu trebuie sa fie greoaie sau sa contina tot felul de amanunte. Trebuie sa ajute turistul, nu sa-l rataceasca.

Sâmbătă, 15 august 2009 - 19:32

mihai.telemark
mihai.tele..
Rucsac

Sunt necesare doua rânduri de harti : cele care se reînnoiesc la 10 ani cel putin când este vorba de autostrazi, si cele care trebuie reînnoite o data pe trimestru când este vorba de despaduriri.
Carpati.org

Sâmbătă, 15 august 2009 - 19:22

odin
odin
Rucsac

Spunea Midan ceva de piata hartilor.
Cate harti credeti ca se cumpara? Cumperi una la 10 ani, daca e vorba de 1 masiv. Si daca e vorba de un masiv pe care l-ai batut de multe ori chiar esti tentat sa nu mai cumperi. Atunci de unde bani pt harti noi?
Am vazut harta noua a Fagarasului...cu mult mai proasta decat cea veche. Nu distingeai poteca de curba de nivel decat daca erai foarte atent. Dar sa faci asta pe vreme nefavorabila! Pana acum nu am vazut harta in care traseul are aceeasi culoare cu curba de nivelCarpati.org

Intreb si eu: ce fel de harti doriti? Ce inseamna "bune" ? Incarcate? Daca pe harta este traseul marcat si pe teren nu...nu inseamna ca-i harta proasta.
Din propria constatare va spun ca o harta incarcata cu tot felul de nimicuri mai mult te incuca decat te descurca.

Sâmbătă, 15 august 2009 - 18:56

turonian
turonian
Rucsac

Atat de multe vorbe pe acest subiect al hartilor, care pana la urma a dus... nicaieri.
Atat de mult se discuta despre ceea ce intalnim afara. Dragi colegi, afara e altceva, nu exista termen de comparatie, suntem cu zeci de ani in urma, ca si in celelalte domenii de altfel.
In Romania, de abia odata cu anii '60 a inceput sa se scrie carti si sa se editeze harti in adevaratul sens al cuvantului. S-au scris volume de referinta in literatura geografica romaneasca, inclusiv colectia "Muntii nostri". A avut loc operatiunea "Asaltul Carpatilor" cu marcare sau remarcare de trasee, s-au tiparit ghiduri montane, judetene, mongrafii etc.
Ca harti (a nu se confunda cele topografice cu cele turistice etc.). a aparut editia Ministerului Apararii, 1:25000, in anii '60. Aceste harti au avut caracter secret pana prin anii '90. Exceptand scopul lor militar, au mai fost distribuite in institutii ale statului unde erau necesare (la realizarea diverselor studii, planuri etc.) si in invatamantul universitar (editie cu denumirile localitatilor schimbate).
Pe baza acestei editii din anii '60, au fost realizate cele color, tot 1:25000, in anii '80.
Din cate stiu eu, harti cu reprezentare la scara mai mare de 1:25000 nu au fost realizate, exceptand bineninteles planurile topografice ale diverselor orase (1:10000, 1:5000, 1:2000) sau planurile de situatie realizate de diversele institutii interesate. S-a realizat in schimb harti topografice 1:100000, pentru tot teritoriul Romaniei.
In ultimii ani am observat ca incet, incet, apar si la noi harti ale masivelor montane, ale oraselor etc., destul de bune.
Tinand cont ca am avut ceva de a face cu o serie de edituri, va spun ca drepturile de autor sunt valabile 70 de ani, insa ele trec in mostenirea urmasilor, care pot actiona in instanta persoanele fizice/juridice care reproduc partial sau total materialele protejate.
Noi traind insa in primul rand in Romania si de abia apoi in Europa, situatia e diferita. Credeti ca daca traiam intr-o tara civilizata, site-ul nostru, alpinet.org, ca sa nu mai vb. de mielu.ro, ar fi postat toate aceste harti, fara acord?
Sa admitem insa ca, seriei "Muntii nostri" si altora asemanatoare, aparute acum cateva zeci de ani, nu le mai putem produce prejudiciu, stocul fiind de mult epuizat, insa la cele mai noi acesta poate aparea. Spre exemplu, acest site, www.mielu.ro are scanate si postate carti ale unor profesori sau ale unor edituri din Resita/Timisoara. Atat timp, cat carti destul de noi (sfarsitul anilor '90 si chiar anul 2004), inca sunt disponibile la autor si la edituri, insa in acelasi timp sunt postate si pe www.mielul.ro, avem de a face cu un PREJUDICIU!
Pe de alta parte, e drept ca un drumet cu o anumita experienta si cu o viziune buna in teren, se poate descurca doar cu o bucata de harta topografica. Asta nu inseamna ca ar trebui ca nimeni sa nu mai produca harti turistice sau ca iubitorii de munte ar trebui sa plece la drum fara informatii sau harti, cu atat mai mult in unele masive (ex., Muntii Almajului, nemarcati, suprafata foarte mare, multa padure, foarte putini circulati, fara cabane turistice, cu C.F.F. desfiintate etc.).
Daca vorbim de calitatea hartilor, acest lucru depinde de cine le editeaza, de fonduri si de profesionalism. Spre exemplu, in Parcul National Cheile Nerei-Beusnita, punctual in teritoriu, prin intermediul "rangerilor", harta este oferita gratuit turistilor. Rezolutia este slaba, harta greu citibila si cu inadvertente (traseu marcat pe harta, dar nu si in teren).
Consultati un raport anual de mediu, de pe un site al unei agentii judetene de mediu, iar apoi consultati site-ul oficial al unui parc natural si iarasi veti observa inadvertente si greseli.
Concluzia?
Mai avem mult de lucru, la noi totul se desfasoara lent, dar macar e bine ca mergem inainte...

Sâmbătă, 15 august 2009 - 14:52

mihai.telemark
mihai.tele..
Rucsac

Informatia circula, gratuit. Dar când este vorba de o creatie s spiritului, intervine acest mic detaliu numit "drept de autor" cu tot ceea ce implica. Fie ca este vorba de drepturi sau de obligatii. Si sanctiuni.

O privire mai atenta la hartile sau documentele clasata ca atare pe Alpinet, arata ca mult dintre ele au un autor. De exemplu Leontin Suteu, din Oradea, mare amator de cartografie, GPS, etc, toate acestea pe lânga calitatea de admin pe site. De unde si atentionarea privind copierea lor. Atâta timp cât aceasta copiere este destinata uzullui personal, nicio problema.

Dar precum prea bine stim, metehnele ante-decembriste " Ce-i al meu el al meu, ce e al tau e a tuturor " au viata dura si lunga. Existenta si circulatia hartilor pe net nu înseamna ca difuzarea lor scapa de sub control. Afirmatie valabila pentru oricare alt produs cultural.

Precum bine a scris Mihai, exista pe piata o colectie destul de larga de harti de o destul de buna calitate, la preturi democratice. Carpati.org si Asociatia nu-si pot asuma consecintele juridico-financiare ale încalarilor drepturilor de autor. S-a scris mai devreme, pe buna dreptate, ca acordarea unor drepturi de difuzare gratuita din partea editorilor este o iluzie. Situatia este cât se poate de clara.

Miercuri, 12 august 2009 - 15:12

pufyus
pufyus

Imi cer scuze, am scris gresit numele domnului Cibotaru Carpati.org

Miercuri, 12 august 2009 - 14:11

pufyus
pufyus

E trist ca ganditi asa domnule Ciubotaru ...Informatia ar trebui sa circule.
Revenind insa de unde a plecat discutia, asa cum exista anumite harti puse la dispozitia membrilor cred ca se pot face publice si altele din aceeasi serie.
Legat de harti recente , explicati-mi daca stiti ce este cu hartile de pe Alpinet. acolo au un watermark cu alpinet si o nota cu copierea interzisa. Autorii oare le-au permis sa le faca publice la o rezolutie accepabila ? Chiar si "read-only" ?
S-ar putea face asa ceva si aici ?

Miercuri, 12 august 2009 - 14:10

cibotarum
cibotarum
Coarda

Din fericire in ziua de azi nu mai e o problema procurarea unei harti sau a unei descrieri referitoare la o zona montana unde ti-ai dori sa ajungi. Si asta pe cai cat se poate de legale; pe langa portalurile de turism (montan sau nemontan) mai sunt o gramada de locuri de unde te poti informa; harti sunt si ele destule, chiar daca nu pentru toti muntii. Si cred ca nu-ti golesti bugetul daca-ti cumperi frumos o harta cu 15-20 lei sau cat o fi.
O sa ziceti ca sunt zone ce nu beneficiaza de o harta recenta ... personal chiar ma bucur ca se intampla asa; in felul asta poate se vor mai gasi si munti curati avand in vedere ca nu doar cei ce iubesc muntele au acces la informatie/harti/descrieri.
Si tot ca o concluzie personala, mai bine mai putin decat totul mura in gura tuturor Carpati.org

Miercuri, 12 august 2009 - 14:02

andy79
andy79
Busola

Nu incalcam nicio lege daca (prin absurd) acea harta nu e protejata de copyright si nu are o inscriptie de genul: "Orice copiere/scanare a prezentei harti sau a unor fragmente din ea este strict interzisa fara acordul autorului".
Ar mai fi si varianta la fel de putin probabila a obtinerii acestui acord.

Miercuri, 12 august 2009 - 13:11

florinbalan
florinbala..
Rucsac

Oare daca scanam harti din comert si le punem pe site nu incalcam nici o lege?
Si tot vad ca se vorbeste de alte tari. De parca la noi nu primesti o harta cand mergi in Ceahlau, de exemplu. Ceva de genul: http://www.ceahlaupark.ro/img/harta%20pnc.pdf Carpati.org

Miercuri, 12 august 2009 - 13:04

andy79
andy79
Busola

D-l Tanase are dreptate. Cu o harta topografica 1:25000 sau 1:50000, un altimetru, o busola si ceva cunostiinte te poti dsescurca onorabil chiar daca nu ai traseele marcate mura in gura. Am mers asa vreo 4 ani in facultate prin muntii Maramuresului si nu m-am ratacit niciodata Carpati.org. Problema este accesul/procurarea acestor harti.
Si intr-adevar topicul se refera la posibilitatea "urcarii" pe site a unor harti venite de la membri. Adica ce inteleg eu, sa scanam harti (daca avem de unde), sa le dam unui admin spre aprobare si daca acesta considera util incarcarea pe site sa o puna in ghid, ceea ce mise pare o idee foarte utila.

P.S.: si in SUA pe unde am fost primeam de la Info-center harti gratuite destul de bune, adica comerciale cu un minim de informatie topo; in plus la fiecare acest info-center erai invitat sa vizionezi un flimulet informativ (intr-o sala tip cinema) inainte de a intra pe un anumit traseu.

Carari cu soare si harti bune sa aveti!

Miercuri, 12 august 2009 - 12:54

florinbalan
florinbala..
Rucsac

Daca se gasesc in mult locuri in Spania nu inseamna ca "de obicei in afara se distribuie gratuit". Nici macar in Spania nu se intampla peste tot acest lucru. Am o harta cu Picos de Europa, distribuita gratuit la centrul de informare turistica de la poale, care e doar o schema amarata plina de poze cu plante, oameni veseli in adidasi si reclame la suveniruri.

Topicul era despre posibilitatea de a exista pe Carpati.org harti (probabil Emma se referea la harti, nu scheme)

Miercuri, 12 august 2009 - 11:36

pedriza
pedriza

oricand vreti...sunteti binevenit in casa mea ....si cu ocazia asta facem si o tura prin pirinei ,si daca nu o sa vi se dea harti ...promit sa o fac eu Carpati.org

Miercuri, 12 august 2009 - 00:19

Afisari: 762

#34  Inapoi 1 2 Inainte

Adauga un mesaj in topic

Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un mesaj

0,0651 secunde

The lyrics that count | ro | fr | es | it | de | Maps from all over the world | ro | fr | es | de | Calculator distante | Getamovie.org
Searchromania.net | Harti | ViewWeather.com - A new way to view the weather | Patentsmania.com | Lyrics | Getacd.es | Design
Regulament carpati.org
© copyright (2004 - 2012) Asociatia Montana Carpati