Cautare:
       Facebook

De actualitate

Homepage

Doneaza

Calendar

Mai 2012
LMMJVSD
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Iunie 2012
LMMJVSD
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

2% pentru munte

Vremea
Varful Negoiu
Muntii Fagarasului

Dincolo de usa - Nr. 3

Lista de discutii

Messenger     
#25  Inapoi 1 2 Inainte

Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un topic

Forum > Echipament montan > Pelerina ploaie (25)

florinbalan
florinbala..
Rucsac

Uite aici un articol care poate ii va lamuri pe unii in misterele impermeabilitatii si a "respirabilitatii". La capitolul "Materials - the Gore-Tex saga" veti afla niste mici secrete pe care producatorii evita sa le spuna, pentru a pastra impresia clientelei ca exista niste "suprainovatii tehnologice" care merita banii.

http://www.bushwalking.org.au/FAQ/FAQ_Rainwear.htm

Iar mai jos este singurul grafic gasibil pe net, realizat de unii ce au testat in laborator respirabilitatea mai multor materiale in laborator. Chiar daca pare depasit, diferentele fata de ce exista acum pe piata nu sunt foarte mari, membranele ramanand in principiu aceleasi. (Actualul Drytech este acelasi Dermizax facut de Toray, de exemplu), ce poate diferi este materialul textil si protectia interioara, care nu ii afecteaza in mod direct respirabilitatea.

http://www.shelby.fi/tips/breathability.pdf

Un argument care poate sa sustina afirmatiile de tipul "toate-s vechi si noi sunt toate" este, dupa mine, faptul ca nu vedem membrane noi brevetate, ci doar noi marci inregistrate cu nume "profi".

Joi, 9 februarie 2012 - 09:57

odin
odin
Rucsac

@agdandanac.... : nu trebuie sa iti cumperi musai cele mai scumpe hane (fiecare cu alegerea lui). Eu de ex prefer sa mai dau un plovar sau un tricou jos si asa nu mai transpir; apoi e mai ieftin.

Luni, 6 februarie 2012 - 22:53

mihai.telemark
mihai.tele..
Rucsac

Poate va veni vreama când o sa fiti satuli de pusul în ecuatii, parabole si analize a tot ce exista pe piata, în cautarea produsului perfect. Daca perfectiunea ar exista, nu ar fi terestra, ca tot ce este facut de mâna omului numai perfectiune nu se poate numi.

Dar pentru a nu continua pe acest ton pamfletar, si pentru a raspunde domnului Florin în disperata sa încercare de a-mi pune în cârca o ranita de 20 plus 15 kile în numele amintirilor din copilarie, va pun la dispozitie o foarte agreabila lectura.
Si (ultra) usoara, de la sine înteles Carpati.org

http://ultralightbackpackintips.blogspot.com/2011_03_01_archive.html

Duminică, 5 februarie 2012 - 13:34

florinbalan
florinbala..
Rucsac

Este foarte interesant cum vechiul Dermizax isi dubleaza brusc respirabilitatea doar rebotezandu-se Drytech.

Duminică, 5 februarie 2012 - 10:59

agdandanache
agdandanac..

http://www.himalaya.ro/ro/produs/kougir-extreme--816/

Duminică, 5 februarie 2012 - 06:01

florinbalan
florinbala..
Rucsac

Eu chiar astept sa apara materialul textil cu membrana care rezista la 20 de metri coloana de apa dar in acelasi timp lasa sa treaca 20 de litri de transpiratie pe metru patrat pe zi...scuzati: vapori necondensati, nu transpiratie.
Vorbesc, desigur, despre materialul pus intr-o geaca purtata de un om de pe Terra, in conditii ideale, adica conditiile de pe Pamant. Fara marile vijelii din ciudateniile meteorologice specifice Carpatilor, desigur.

Si daca tot e vorba de 20, cred ca mihai stie foarte bine din ce se face bagajul de 20 de kile pe care-l suplimentezi cu inca 15 ca sa pleci pe undeva, ca doar nu si-a uitat propria tinerete...Carpati.org

Marți, 17 ianuarie 2012 - 01:18

midan
midan
Coarda

Pai ce sa contina monsieur Mihai, multe pelerine ... Carpati.org

Am facut si eu o data un calcul aproximativ (cort+sac+mancare+apa+etc ) si am sarit de 20 de kg, de atunci nu mai calculez dar parca am inceput sa car mai putine traznai dupa mine ...

Din motive enumerate mai jos nu vad necesitatea pelerinei pe munte, prin urmare nici nu am.
Nu zic ca nu poate fi utila. Vara, prin oras, folosesc una de plastic, pentru ca se inpacheteaza mai bine decat umbrela.

Marți, 17 ianuarie 2012 - 00:06

mihai.telemark
mihai.tele..
Rucsac

Putin, foarte putin lânga subiect. As vrea sa înteleg acest extras de fraza "...am purtat-o cu 20 kg in spate...". Mai precis, ce putea contine acel rucsac pentru a ajunge la o asemenea greutate ?

Luni, 16 ianuarie 2012 - 19:06

agdandanache
agdandanac..

Salutare!
Pentru ai scutii pe altii de eventuale cheltuieli nejustificate ar fi bine sa dau exemplul meu:
prima mea geaca a fost hannah noresund cu respirabilitate si impeabilitate 3000. Daca merg prin oras sau merg pe munte in ture de primavara,vara,toamna, indiferent daca am rucsacul in spate sau nu, daca merg sau stau si admir peisajul, daca este soare sau nu, aceasta geaca face condens.
Trebuie sa mentionez ca transpir foarte mult.
Gandindu-ma si la ture de iarna am achizitionat o geaca de iarna mammut nevado cu respirabilitate 20 000. despre ea numai de bine! doar in tura de vara nu am purtat-o. insa condensul a disparut.Ca si exemplu, am purtat-o cu 20 kg in spate pret de trei ore pe tache ionescu, dar condensul nu si-a facut aparitia.
Concluzia: sunt condamnat sa-mi cumpar imbracaminte cu respirabilitate foate mare daca vreau sa nu mai am parte de condens, adica scumpe!
Sfatul meu este ca in functie de cat transpirati sa va alegeti coeficientul de respirabilitate al imbracamintei.Cei care transpira putin pot sa aleaga membranele cu coeficientii de respirabilitate de 3000 cat am eu la geaca hannah. Am dat-o unui prieten care nu transpira deloc si nu a avut probleme cu condensul in aceeasi tura pe tache ionescu.

Luni, 16 ianuarie 2012 - 15:32

cristist
cristist

Până la urmă, ce ar fi de preferat:
1. pelerină de ploaie
2. geacă cu membrană + pantaloni cu uscare mai mult sau mai puțin rapidă,
sau
3. geacă cu membrană + pantaloni cu membrană?

Joi, 15 septembrie 2011 - 21:12

cornlel999
cornlel999..
Caraba

de la ultima postare la topicul asta, am ajuns la concluzia ca pelerina e degeaba...am folosit si m-a scos din minti..o lua vantul, nu vedeam nimic, ma incurca teribil...asa ca am renuntat la ea...o mai car sa o dau altora.
folosesc geaca impermeabila...pentru rucsac husa... am pantaloni cu uscare rapida si inca o pereche in rucsac..oricum ud tot o sa fiu prin interior...deci un rand de haine uscate in rucsac nu strica..in rest vreme frumoasa sa fie Carpati.org

Luni, 12 septembrie 2011 - 09:38

vercingetorix
vercingeto..
Caraba

bubus8 -intradevar toate produsele impermeabile mai pierd din calitati o data cu trecerea timpului si cu repetatele spalari !! dar sunt o serie de tratamente ( un detergent cu care se spala , si o solutie aplicata dupa spalare pe echipament umed sub forma de pulverizare) in urma carora se mai remediaza ! eu recent am tratat geaca (dupa 2 ani de folosinta - nu trecea deloc apa dar se umezea repede materialul textil de deasupra membranei gore-tex) , dar precizez ca nu am modelul de geaca adus in discutie mai jos ci o geaca marmot !

Luni, 12 septembrie 2011 - 06:41

dragois
dragois
Caraba

Eu am modelul asta:

http://www.decathlon.ro/RO/rain-cut-152331436/#

Marimea cea mai mare... imi permite sa tin sub ea si un rucsac mic de pana in 20 de litri. Cum a zis si sorinpustiu, impermeabilitatea e 100% si dupa vreo patru spalari de mana si una la masina. Are un arici sub guler care o strange mai mult in jurul gatului, altfel e usor larga, cica pentru aerisire. In practica, dupa vreo ora esti ud ca dupa ploaie dar are avantajul de a mai tine din caldura aproape de corp. E o umezeala calduta, ca sa zic asa...

O chestie foarte buna este ca o poti folosi pe post de windstopper ieftin si usor atata timp cat straturile inferioare tin cat de cat cald cand sunt ude. Singura problema ar putea aparea la cusaturile lipite dar intr-un an si jumatate nu mi s-a desfacut nimic.

Duminică, 11 septembrie 2011 - 20:51

bubus8
bubus8

asta ma interesa, sa stiu daca rezista si ramai uscat...iar la partea cu reducerea impermeabilitatii dupa o perioada si cateva spalari?

Duminică, 11 septembrie 2011 - 20:31

sorinpustiu
sorinpusti..

si eu am cuparat pantaloni folcraz si geaca folcraz care zic ca sunt inpermeabile 100% pai ma a prins o ploaie mare pana la terminarea traseului eram uscat inbracat cu ele doar ud leasca la bocanci Carpati.org DAR cu ele transpiri foarte mult ca nu respira

Duminică, 11 septembrie 2011 - 20:17

bubus8
bubus8

ca sa nu mai deschid topic nou, am fost azi prin decathlon si am vazut cateva lucruri. si anume:
o pelerina din polyamida 100% cu impermeabilitate 2000, o geaca tip foita cu impermeabilitate 2000, si suprapantaloni cu impermeabilitate 1500 (la geaca si pantaloni nu am vazut sa aiba scris pe undeva materialul)
sunt curios daca aceste valori de impermeabilitate sunt destule pentru conditii de ploi de primavara-toamna?
si din ce stiti, dupa cateva spalari, cum ar mai sta la capitolul impermeabilitate?

Duminică, 11 septembrie 2011 - 19:55

florinbalan
florinbala..
Rucsac

E o pelerina grea, care ocupa loc in bagaj, iar purtata, in afara ca e incomoda, nu prea are posibilitatea de ventilare, ca in cazul poncho-urilor. Daca te bazezi ca softshell-ul este destul de impermeabil si are tratament DWR bun, pentru momente mai grele poti inlocui pelerina asta cu un costum de fas subtire, clasic, perfect impermeabil, extrem de usor si in general foarte ieftin. Cu parazapezile pe sub pantaloni nu-ti curge apa in bocanci.
Gluga poate fi inlocuita intr-o oarecare masura de o palarie cu boruri largi.

(Apropo de condens, este de preferat fleoscaiala de la transpiratie decat cea de la ploaie. Nu ne deranjeaza atat apa, cat frigul, mai ales pe vant.)

Vineri, 4 martie 2011 - 19:43

cornlel999
cornlel999..
Caraba

concluzie: o sa o car dupa mine, poate nu o folosesc eu, dar poate va fi utila altcuiva pe drum...nu se stie niciodata...utilitate sigur o sa aibe. Carpati.org
multumesc pentru pareri.... ne vedem pe munte..weekend placut auguri!

Vineri, 4 martie 2011 - 19:08

ruxu_oac
ruxu_oac

Am avut si eu pelerina galbena de care zici tu. Si si-a facut treaba aproximativ juma de ora pe o ploaie torentiala cum numai in Fagaras intalnesti. Pentru ca in scurt timp eram pe interior la fel de fleasca de la condens cum as fi fost daca nu as fi avut-o pe mine.

Pe mine ma incomoda foarte tare, mersul prin jnepeni, boscheti, padure deasa, cu asa ceva nu e deloc recomandat, se agata de tot ce ii sta in cale. Apoi toata apa se scurge pe picioare/pantaloni si in bocanci (daca nu ai parazapezi)

Apoi mersul pe trasee mai expuse cu asa ceva iar nu e prea ok, probabilitatea ridicata sa te impiedici in ea exista oricum, iar pe astfel de trasee ar fi bine sa reduci cat de mult poti acest risc. Urcat stanci, catarat cu o astfel de pelerina se exclude din start.

Am mai avut o pelerina care dupa o ploaie mai lunga a inceput sa se "decojeasca" pe interior, adica stratul care trebuia sa ma protejeze s-a facut ca o guma care mi s-a lipit de toate hainele Carpati.org

Asa ca dpmdv o geaca impermeabila este mult mai recomandata si mai sigura, chiar si fara gluga, pui o sapca Carpati.org

Vineri, 4 martie 2011 - 18:15

meetthesun
meetthesun..
Caraba Asociatia Montana Carpati

O stiu Cornel, am avut si acum cativa ani una Carpati.org E destul de solida si cum esti si baiat, n-o sa atarne greu in rucsac. Mie imi ajungea pana la glezna si era si numarul 40 si ceva, asa ca am facut-o cadou, dar mi-ar placea una mai mica.

Unde mai pui ca si culoarea e un atu, e buna pentru vizibilitate. Eram cu o prietena pe Bucsoiu, prin ploaie si ceata si dupa 10 metri, orice strop de culoare conta Carpati.org

Vineri, 4 martie 2011 - 16:20

Afisari: 1,797

#25  Inapoi 1 2 Inainte

Adauga un mesaj in topic

Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un mesaj

0,0379 secunde

The lyrics that count | ro | fr | es | it | de | Maps from all over the world | ro | fr | es | de | Calculator distante | Getamovie.org
Searchromania.net | Harti | ViewWeather.com - A new way to view the weather | Patentsmania.com | Lyrics | Getacd.es | Design
Regulament carpati.org
© copyright (2004 - 2012) Asociatia Montana Carpati