Cautare:
       Facebook

De actualitate

Homepage

Doneaza

Calendar

Mai 2012
LMMJVSD
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Iunie 2012
LMMJVSD
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

2% pentru munte

Vremea
Varful Ursu
Muntii Capatinii

Dincolo de usa - Nr. 3

Lista de discutii

Messenger     
Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un topic

Forum > Altele > Numar caini permisi la o stana ? (15)

amedeus
amedeus

multumesc mult !

Marți, 29 noiembrie 2011 - 20:33

dragunov
dragunov

Prevederile legale mentionate de "florinstoican" sunt inca in vigoare, in aceeasi forma.

Cainii de stana trebuie inregistrati la circumscriptia sanitar veterinara de asistenta (art. 10, alin. 3 din Norma sanitar veterinara privind masurile generale de prevenire si control al rabiei la animale salbatice si domestice, aprobata prin Ordinul ANSVSA nr. 29/2008).

Conform Planului de management al parcului national Bucegi,aprobat prin HG187/2011, in cazul in care stana se afla la o distanta mai mica de 100 m de traseele turistice, cainii trebuie legati. (art. 55, lit. K).

Cred ca aceasta ultima restrictie e putin excesiva, dat fiind ca multe stane exista dinainte ca muntii sa fie umblati de turisti.

Marți, 29 noiembrie 2011 - 17:53

florinstoican
florinstoi..

Art. 23 din Legea 407/2006 - Legea vanatorii si a protectiei fondului cinegetic.
Cainii nu-s in functie de nr. de animale ci de turma (definitia ei nu apare nicaieri insa): maxim 3 la munte, 2 la deal si 1 la campie. Mai trebuie sa fie vaccinati sau dehelmintizati si sa aiba jujeu.

Legea a suferit modificari si completari de vreo 10 ori din 2006, daca doresti textul complet, cauta o varianta actualizata.

Marți, 29 noiembrie 2011 - 17:29

amedeus
amedeus

salutare ,

cu riscul de a parea nepoliticos , pe mine ma intereseaza doar legea care reglementeaza acesta situatie Carpati.org .daca vreti sa dezbatem problema in sine deschid un alt topic Carpati.org

cu scuzele de rigoare !

Marți, 29 noiembrie 2011 - 13:06

claudiu_plescan
claudiu_pl..
Caraba

@amedeus, la dedulesti raportul este urmatorul: la doua oi un caine Carpati.org

intamplator asist la o discutie dintre vecinul meu, vanator cu acte-n regula si un tovaras de-al lui:
"cu ce te mai lauzi?"
"nu nimic, ma' Nelule"
"pai cum asa?"
"au braconat astia tot!"

saracu' om! inca nu aflase ca de fapt cei responsabili de disparitia vanatului sunt "canii din dosul stanii". iar miorita e responsabila de restul dezechilibrelor din ecosistem...

thanksgiving day sau halloween? curcani sau dovleci? Carpati.org

Marți, 29 noiembrie 2011 - 13:01

alexn
alexn

Poate turistii nu ar avea atatea probleme daca unele stane nu ar fi exact in poteca, fapt care, din cate stiu eu, e ilegal (sunt atatea incat nici nu e nevoie sa dau exemple).
Cat despre padurari, jandarmerie si administratori de parcuri naturale nu au nici curajul dar nici interesul sa faca ceva. Noi, ca turisti, ar trebui sa le multumim ca suntem tolerati pe potecile marcate.

Marți, 29 noiembrie 2011 - 13:01

odin
odin
Rucsac

ExactCarpati.org

Marți, 29 noiembrie 2011 - 11:54

poe
poe

Asta vara citeam intr-un ziar de Suceava ca un padurar a fost ucis in bataie, noaptea, in casa lui, de catre un cioban dupa ce, cu cateva zile inainte, ii impuscase un caine.
Si de ce ar risca un padurar sa intre in conflict deschis cu ciobanii din zona, cata vreme ciobanii ii stiu pe acestia pe nume, stiu unde stau si ce familie au...

Marți, 29 noiembrie 2011 - 11:53

odin
odin
Rucsac

Si voi credeti ca vanatorii vor impusca niste caini ai ciobanilor? Pai la vanatoare pleci cu padurarul de la ocolul silvic; el iti arata locul de panda, tu decat tragi. Permis individual mai rar, numai "sefii" mai fac rost si aia nu se ocupa cu asa ceva. Impuscatul cainilor revine in sarcina padurarului care e om de-al locului si nu cred ca impusca vreun caine din vecini. Si daca pica un caine in catare, ala cu siguranta e vai mamitica lui, mancator de starvuri.
Apoi se face tam tam mare ca au scapat cerbii de pradatorul nr 1Carpati.org
In schimb cainii de la stani rad cam 80-90% din tot puietul salbatic, incepand cu iepurii si terminand cu puii de cerb. Ba mai pica si o pulpa de turist intre timpCarpati.org

Legea este, descrisa de colegul mai jos putintelCarpati.org Dar cine sa aplice? Nu are ocolul silvic atat curaj.
Daca vrei rezolvarea problemei care dateaza inca de prin anii '60 din ce reviste am eu...cauta o stire (cred ca stire era) pe carpati.org intitulata "Lupii din Sureanu". Ar mai fi bun un experiment din acestaCarpati.org

Marți, 29 noiembrie 2011 - 11:45

amedeus
amedeus

@xoreax multumesc de raspuns !

mai astept si alte informari legate de legislatia pe acesta tema

multumesc anticipat

Marți, 29 noiembrie 2011 - 11:08

meles
meles

Cainii ciobanesti + cei salbaticiti, reprezinta intr-adevar o mare problema. O mare parte din puii fatati in lunile martie - pana in iulie (mistret, cerb, caprior...) sunt ucisi de acesti caini. Ciobanii stiu acest lucru...si le convine. Practic, fac economie la hrana cainilor. Majoritatea dintre ei nu au pic de respect fata de fauna salbatica...la fel, fata de cei ce iubesc muntele.
Vanatorul se afla intr-o situatie ingrata, aceea de a impusca cainii hoinari...fara jujeu...etc, in conditiile in care, majoritatea, sunt iubitori/crescatori de caini.
Am cunoscut candva un cioban care-mi spunea ca in primavara aceea, cainii lui au prins aprox 15 pui de mistret...in conditiile in care scroafa ii apara cu indarjire. Ce sa mai vorbim de caprior sau cerb...

Marți, 29 noiembrie 2011 - 10:55

florinbalan
florinbala..
Rucsac

Pai ciobanii nu pot fi trasi la raspundere. Ei nu au niciun caine declarat (cui?), deci nu au niciun caine. Nici jujeu nu au de ce sa le puna din acelasi motiv. ca sa nu mai zic de vaccin. Iar daca vedeti 20 de caini prin jurul lor aia nu-s decat hoinari care s-au pripasit pe langa Carpati.org
Uneori chiar asa este, doar o parte din cainii care ne latra sunt ai stanii, ceilalti formeaza un fel de haita mixta, semidomestica.
Vestea buna (aviz amatorilor) este ca vanatorii au liber la cainii hoinari, caci sunt cel mai mare pericol pentru vanat.

Vineri, 25 noiembrie 2011 - 20:14

csuporj
csuporj
Busola

Buna gluma. Eu inca n-am vazut turma cu mai putin de 4-5 caini. Si nici n-o sa vad pana cand se inmultesc ursii ca ciupercile.

Vineri, 25 noiembrie 2011 - 16:17

xoreax
xoreax

Pe site-ul asta

http://www.ajvpsbc.ro/legisl.html

scrie asa:

"In scopul gestionării durabile a faunei de interes cinegetic, se interzic:
.......
permiterea însoțirii turmelor și cirezilor de către câini însoțitori al căror număr este mai mare de 3 în zona de munte, de 2 în zona de deal și de 1 la câmpie. În acest număr se includ și câinii care asigură paza stânei;
"

Vineri, 25 noiembrie 2011 - 13:03

amedeus
amedeus

Salutare ! Ma poate ajuta cineva cu cateva informatii referitoare la numarul de caini pe care legal poate sa ii aiba o stana in raport cu numarul de oi /capre ? Si ce alte conditii trebuie sa mai indeplineasca ciobanii sa pastreze acesti caini : sa ii declare , sa ii vaccineze , etc.Eventual si articolele de lege care reglementeaza subiectul acesta.

Multumesc anticipat !

Vineri, 25 noiembrie 2011 - 12:37

Afisari: 725

Adauga un mesaj in topic

Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un mesaj

0,0405 secunde

The lyrics that count | ro | fr | es | it | de | Maps from all over the world | ro | fr | es | de | Calculator distante | Getamovie.org
Searchromania.net | Harti | ViewWeather.com - A new way to view the weather | Patentsmania.com | Lyrics | Getacd.es | Design
Regulament carpati.org
© copyright (2004 - 2012) Asociatia Montana Carpati