Cautare:
       Facebook

De actualitate

Homepage

Doneaza

Calendar

Mai 2012
LMMJVSD
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Iunie 2012
LMMJVSD
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

2% pentru munte

Vremea
Varful Stevia
Muntii Baiului

Dincolo de usa - Nr. 3

Lista de discutii

Messenger     
Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un topic

Forum > Alpinism > Record eiger ( Elvetianul Ueli Steck a batut recordul la escaladarea muntelui Eiger ) (20)

ovid
ovid

In timp ce unii inventeaza motive pentru a se simti entuziasmati cu gandul la propria persoana, Ueli continua sa fie unul dintre cei mai buni atleti din alpinism.
http://vimeo.com/10676290

Marți, 8 noiembrie 2011 - 15:13

bolonitata
bolonitata..

Ce pot sa spun in plus de ce sa mai zis aici, nici eu nu sunt adeptul recordurilor pe munte dar omul acesta prin mediatizarea, prin filmele care le face a reusit sa inspire si oameni care nu au legatura cu muntele si trebuie sa recunosc ca ma inspira si pe mine in unele situatii. Nu conta daca facea in 3 ore jumate recordul pe Eiger ...nu e important..chiar Ueli a zis asta ..."daca ajung mai repede asta nu va schimba lumea, cel mult va schimba ceva in propria persoana"...ceva de genu.Din pacate fara sa faca recordurile respective nu ar fii luat nimeni in serios pe acest om..era doar un alpinist elvetian. Daca prin vizionarea filmelor a reusit sa inspire pe cineva sa inceapa sa practice drumetia, alpinismul..inseamna ca nu a trait degeaba.

Respect
Szabi

Sâmbătă, 23 aprilie 2011 - 18:59

zentai
zentai
Busola

@-avalansh-cred ca te-am intristat si-mi pare rau daca am facut asta.Tot ce-am zis,ia-o ca pe o parere strict personala,care poate sa fie gresita,evident!Nu sustin mortis ca am dreptate!sau sa mi se dea dreptate.Nici n-am sustinut,cele ce-am sustinut,ca sa aduc vreun afront cuiva.Din partea mea,Ueli Steck poate sa urce Eiger,la anul,la jumatate din timpul pe care l-a urcat acum!Parerea mea era legata de faptul ca putem face alegeri si am adus argumente.Discutia,per ansamblu,nu-i noua si daca vrei argumente specifice de la profesionisti,poti citi din parerile lui Walter Bonatti,sau Messner si mai sunt si altii care-mi scapa acum.Dar oricare ar fi discutia,eu nu sunt dusmanul tau si te asigur ca nu te-as desconsidera pentru parerile tale,si te/va asigur de respectul meu pentru ca putem fi foarte buni prieteni chiar daca avem pareri chiar opuseCarpati.org

Gabi

Sâmbătă, 23 aprilie 2011 - 10:21

avalansh
avalansh

Mmm da...asa e.....cum spui tu, doar la sah trebuie sa gandesti, cataratul e doar din muschi.
Oricum la capitoulul teorii, suntem primiii din univers, restul lasa de dorit.
Respect maxim.

Sâmbătă, 23 aprilie 2011 - 08:47

zentai
zentai
Busola

@-avalansh-nu compara nimeni Bucegii cu Eiger.Discutia era doar adiacenta,despre ce-ar putea face Ueli prin Bucegi.
Apoi ca recordul lui Ueli pare a fi luat ca gest universal,lucru cu care eu personal nu sunt de acord,chiar daca suntem pe un site de munte.Nu zic ca performantele acestui domn,ca si altele similare(cea mai rapida urcare pe K2,cel mai tanar/varstnic care a urcat pe Everest,sau fara picioare,sau orb etc etc)frizeaza,de-acum absurdul sau duce totul in derizoriu.
Sa ne imaginam gestul universal care pe o mare sala de bal,in care sunt prezenti Michelangelo,Kant,Mozart ,van Gogh si ceilalti.Ar putea intra in sala asta de bal,prezentand culmi ale sufletului omenesc,doar Edmund Hillary si Tensing Norghe.Restul recordurilor sunt doar de gashca,de club.Asa si americanul ala care inoata ca un rechin de-a socat la olimpiada ar merita spus.Ca sa ma fac inteles:stim toti cine e Hillary dar sa-mi spuna repede cine a fost campion la 5000 m plat la olimpiada din 1976.

Este doar parerea mea personala.Ma impresioneaza mai putin Ueli Steck cu muschii lui folositi in alpinism.Totdeauna am fost de parere ca alpinismul este si o arta de a trai frumos.Cand se face din asta un spectacol devine circ,chiar daca e media!Dar Ueli Steck accepta sa fie propriul sau produs,ca tre sa traiasca si el din ceva, si-i va sta bine cu reclama de la Coca-Cola pe geaca sau cea de la Marlboro,intr-o expeditie pe Himalaya.Mie mi se pare ca va fi urmatorul gestul logic!
Si doar asta e lumea in care traim.Pactul cu diavolul va deveni un act generos de imoralitateCarpati.org.Imi pare rau ca am adus discutia pana aic.Dar va rog s-o luati doar ca pe ceea ce e,doar o parere personala.E bine sa schimbam pareri pentru ca suntem vii si pentru ca gandim.Oricand poate fi o incantare sa ne impartasim parerile si eu mereu ma folosesc onest de inteligenta aproapelui pentru propria mea incantareCarpati.org.

Vineri, 22 aprilie 2011 - 22:17

avalansh
avalansh

Zilele astea am vazut filmul cu tot ce inseamna recordurile doborate de Ueli Steck, un film frumos, bine realizat. Filmul se nu meste Reel Rock 2010. Ueli spune clar "nu acesta este recordul de viteza dobandit pe North Face, am fost doar mai rapid ca altii". Referitor la construirea acestei performante, tipul a luat-o foarte in serios la capitolul antrenament. Eu ii apreciez foarte mult toate recordurile obtinute.

PS. Multi cititori ai acestui articol, compara dealurile Bucegilor cu Eiger-ul, cu acea fata nordica, insa noi...nu suntem nici la inceputul drumului, in ceea ce inseamna catarare mixta la altitudini mari.

Vineri, 22 aprilie 2011 - 20:25

florinbalan
florinbala..
Rucsac

Se pare ca baiatu' asta a urcat fata nordica a Eigerului si in 5 zile jumate, cu tot calabalacul dupa el, deci probabil o ajuns putin si la granita misticii recitand ceva din Rilke Carpati.org (a se citi a nervilor injurand de mama focului).

I-o fi placand si lui pe munte sa caste gura, cu toate ca biografia ii lauda doar recordurile de viteza.
Cat despre inconstienta...nu poate fi vorba de asa ceva cand omul stie exact ce face si ce riscuri implica actiunile sale. Poate doar il intereseaza mai putin sa se inscrie in normele "normalului". Plus ca nu-i strica nimanui nitica activitate suplimentara a suprarenalelor Carpati.org

Eu nu sunt convins de contrariul spuselor lui zentai, caci, drept sa spun, de multe ori am preferat tolaneala pana la apus pe un prag pe undeva sau intr-o poiana insorita, celor 5 minute de mandrie zburatacita de vant de pe varf. Si de fiecare data cand m-am grabit sa urc sau sa cobor am descoperit ca am facut-o degeaba, indiferent de cifrele mangaietoare de egou ale cronometrului.
(Desigur ca odata cu varsta au venit si intelepciunea si varza din genunchi, care-mi regleaza uneori vitezomaniile)

Vineri, 22 aprilie 2011 - 15:20

zentai
zentai
Busola

Carpati.orgNu l-as face pentru ca iubesc Bucegii, ajung destul de rar pe acolo, fata de cat as vrea eu, si n-as irosi atata frumuseste , Jepii Mici fiind un traseu de suflet pentru mine, doar sa vad cum stau cu muschiiCarpati.org.(Numai cu apa, 2 ciocolati, sort, tricou si-un adidas bun...si c-o f.mare ura de sineCarpati.org...eventual ca pregatire pentru ceva mai serios...Dar sus as fi trist ca am fost in stare sa-mi fac asa ceva, sa ma nedreptatesc atat de mult!Desigur, nu cred nici eu ca mi-ar iesi chiar in jumatate de ora).

De aceea, performanta elvetianului, pe Eiger, mi se pare, cumva, gratuita...dar asta doar din punctul meu de vedere, care poate sa nu fie congruent cu al altora.Nimeni n-are de ce sa se supere pentru asta!Pentru ca ma gandesc la motivatia tipului...Pare asa, gen "romanii au talent".Ca daca voia sa se convinga personal, in singuratatea verticalei, ca are un suflet de piatra, n-ar fi chemat media.E ca si cum Brancusi ar fi adunat televiziunea in Franta sa zica, "pot sa fac Masa Tacerii in fo'juma'de ora.Si de-al dreaqu, bonus,cat ma odihnesc o sa scuip si o Madame Pogany".

Si pe munte e ca-n arta...conteaza nobletea sufletului.Aia cu muschi, deobicei, sunt halterofili sau bodyguarzi....dar nu le cere nimeni sa recite din Rilke.De-asta, amestecurile de valori sunt ametitoare si indoielnice si eu doar asta am vrut sa spun!Cu iertaciune...Am avut in vedere ca pe forum producem pareri.Si accept cu placere sa fiu convins de contrariu.Nu sustin mortis ca am dreptate!Carpati.org

Vineri, 22 aprilie 2011 - 14:31

draganicimw
draganicim..

Hoinarii au facut 1 ora 45 min din Busteni pana la Babele (la MB7500 2009) si mi se pare o performanta uriasa. Eu de ex fac scuipandu-mi plamanii minim 2 ore 45min. Timpul turistic cat era? Parca 4 ore 30 min.
@zentai, cred ca glumesti cand spui ca ai face traseul in 30 min. Nu-i asa usor!

Vineri, 22 aprilie 2011 - 14:04

beepbeep
beepbeep

Dani Arnold topped out the Eiger North-face in a mere 2h 28’.
27-year old Arnold started the climb on April 20th at 09.05 am at the summer start on the first ledge. He cruised the legendary North-Face above Grindelwald in the Swiss alps, solo, on the classic Heckmair-route and reached the summit at 11.33 am

http://www.mammut.ch/basecamp/basecamp-news?iframe=1&utm_source=b2c_newsletter_dani_a
rnold_eiger_record&utm_medium=E-Mail&utm_campaign=dani_arnold_eiger_record_en

Vineri, 22 aprilie 2011 - 12:44

zentai
zentai
Busola

si mai e o chestie...poate ca daca mi-as pune mintea, as urca si eu jepii mici in 30 de minute, si altul, si altul...dar la ce ne-ar folosi?! ca pentru asta e suficient stadionul, unde un record are filosofia lui, nu tre sa-mi bat capul cu jepii mici, dealtfel, un traseu atat de fain!..si eu sa-l fac in fuga!ce-ar putea fi mai bizar? sa-l fac cu ochii inchisiCarpati.org....sau nu, mai tare ar fi sa-l fac mangaCarpati.org.

Si stiu si la noi in tara tipi atat de rapizi, ca nici n-ai apuca sa-ti dai seama ce ti s-a intamplat.
Pe mine ma impresioneaza, totusi, alpinistii aia ce fac big wall, care-si cara tot echipamentul pe stanca, tot, sac de dormit, apa, hrana, echipamentul tehnic, efectele personale etc. si fac catararea cate 7-8 zile.Aia da tenacitate, curaj, determinare, rezistenta, limita scrasnita a nervilor.Cred ca e un alpinism la granita misticii sau a poeziei!

Desigur, merita si acest domn elvetian respectul pentru sportul lui

Vineri, 22 aprilie 2011 - 11:15

anduzaur
anduzaur

cunosc personal un om care urca jepii mici in 30min(nu o sa-i dau numele)...acum s-a pensionat dar inca urcam cot la cot...si viata de "haiducie", de ture la limita i-au adus doar probleme cu inima si genunchii.

sfatul lui pentru mine, un om de 23 de ani(si cu ocazia asta il transmit mai departe) este...andule, ia-o-ncet ca armata-i lunga...

sper ca va e de folos, mie imi e in fiecare tura.

andu.

Vineri, 22 aprilie 2011 - 10:14

miparv
miparv
Coarda

Imi aduce aminte de filmul EIGER SANCTION [1975].

Joi, 21 aprilie 2011 - 21:07

draganicimw
draganicim..

Incredibila rezistenta pentru masina elvetiana!! Tot respectul pentru Ueli Steck!
Cred ca omul asta ar putea urca pe Jepii Mici in 30 de minute. Impresionant. :-$

Joi, 21 aprilie 2011 - 19:07

renutzu
renutzu
Caraba

am citit stirea acum cateva zile si am ramas uimita si in admiratie ptr acest omulet! jos palaria!

Miercuri, 20 aprilie 2011 - 17:08

bolonitata
bolonitata..

Un nou record: Shishapangma 8013m in 10 ore jumate din tabara de baza avansata ( 5800 m ).
Mai multe: http://www.himalayaspeed.com/

Szabi

Miercuri, 20 aprilie 2011 - 14:59

bolonitata
bolonitata..

Poate ma repet…dar am postat un comentariu si nu a aparut ..incerc din nou.

Prima data cand am vazut acest record ( acum cca un an ) si eu am fost “indignat” de cum acest om e atata de “nesimtit” incat alearga pe pertele Nordic al Eigerului in acest timp incredibil, unde alti reusesc in 3-4 zile. Am inceput sa vizionez si alte filmulete, documentare, articole de presa etc. si am inceput sa inteleg pe acest om. Am mai aflat ca si altii au reusit inainte de Ueli sa scoata niste timpuri incredibile: Messner in 10 ore in “ echipa” !!! , Bubendorfer in 4 ore si 50 minute solo.Se poate ajunge la performante incredibile, ca si in alte sporturi, numai prin mii de ore de antrenament fizic, tehnic si psihic. Ueli a afirmat ca acest gen de accesiuni rapide ( speed climbing ) nu se poate face la nesfarsit pentru ca riscurile sunt destuli de mari si la un moment dat tot gresesti. Eu cred ca daca ai fii atat de “nebun” ca sa incerci aceasi traseu de 100 de ori si sa te antrenezi pe diferitele portiuni sa vezi care cea mai buna tehnica pe segmental respective, cu siguranta ai face record pe traseul respective. Cautati pe Google toate filmuletele, articolele legate de Ueli Steck si omul acesta poate nu va mai fii “incostient”

Cu stima,

Szabi

Marți, 19 aprilie 2011 - 12:21

cattalin
cattalin

http://www.planetmountain.com/webtv/eng/scheda.php?genere=Alpinism&idGenere=3&pagina=
1&idFilm=120&bck=2

http://www.uelisteck.ch/en.html

impresionant si plin de noroc la cat de inconstient este

Luni, 18 aprilie 2011 - 22:01

tavi_bv
tavi_bv

Ascensiunea in mare viteza a lui Ueli Steck pe Eiger dateaza din 2008 cu performanta de 2h 47min si 33 secunde. Poate fi vizionata partial, desigur, pe Youtube.

Nu este un record chiar asa recent...dar totusi nu a fost doborat inca.

Luni, 18 aprilie 2011 - 20:42

rapel
rapel

http://www.220.ro/documentare/Un-Record-Impresionant/8cW1Tz6CRv/

Luni, 18 aprilie 2011 - 17:03

Afisari: 1,471

Adauga un mesaj in topic

Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un mesaj

0,0432 secunde

The lyrics that count | ro | fr | es | it | de | Maps from all over the world | ro | fr | es | de | Calculator distante | Getamovie.org
Searchromania.net | Harti | ViewWeather.com - A new way to view the weather | Patentsmania.com | Lyrics | Getacd.es | Design
Regulament carpati.org
© copyright (2004 - 2012) Asociatia Montana Carpati