Cautare:
       Facebook

De actualitate

Homepage

Doneaza

Calendar

Mai 2012
LMMJVSD
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Iunie 2012
LMMJVSD
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

2% pentru munte

Vremea
Varful Tutuiatu
Muntii Cheile Dobrogei

Dincolo de usa - Nr. 3

Lista de discutii

Messenger     
Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un topic

Forum > Alpinism > Nod in tensiune (10)

tividan
tividan
Busola

Ma gandeam sa-l folosesc la tiroliana mai mult ca parte teoretica. Locul pe care l-am ales de inceput este deasupra unei vai nu prea adanci si nu pot sa-i dau panta prea mare corzii de rulare. Si locul de oprire nu este prea prietenos pentru dezechipare. In acest caz ma gandeam sa ma opresc cu cativa metrii inainte de sfarsit dar in acest caz sunt cu picioarele la 1m fata de sol. Si ca sa ma pot da jos de pe tiroliana rapid si in siguranta.

Miercuri, 20 iulie 2011 - 09:46

arcarius
arcarius

Nu toate dispozitivele metalice au "dinti" Carpati.org Shunt-ul de la Petzl nu are. Este un dispozitiv extrem de user friendly, merge si pe 1 si pe 2 fire.
Totusi; nu ne-ai spus pt. ce fel de situatii vrei sa folosesti nodul pt. asigurarea pe coarda.
Mai jos ai un link cu folosirea unui Prusik sau Machard; nu-i deloc greu cu Prusik-ul Carpati.org fata de ce vezi la pustiul ala, nu leg capatul liber al buclei de Prusik la brida pt. coapsa ci prind capatul respectiv cu o carabina de chinga de asigurare a hamului.
http://www.youtube.com/watch?v=1UP7gtOaXRg

Miercuri, 20 iulie 2011 - 09:34

tividan
tividan
Busola

Multumesc de sfaturi, le-am vazut pe net dar inca nu am apucat sa le pun in practica. Chestia cu dispozitivele metalice este o solutie foarte simpla dar vroiam sa evit cele cu dinti pentru a nu deteriora coarda.

Un alt exemplu as dori sa dau aici: Mi-am facut o tiroliana si pentru intinderea corzii in manuale si la magazine mi se recomanda un blocator de 200 RON. Dar eu folosesc un nod Prusik de 5 RON cu exact acelasi efect.

Miercuri, 20 iulie 2011 - 08:40

mariananghel
marianangh..

Salut,

pentru ceea ce doresti tu (stationare temporara pe coarda), poti folosi foare simplu doua noduri, ce ti-au fost deja indicate de colegii de forum:
- nodul Machard (sub acest nume este folosit si popularizat in lb. romana), recomandat in majoritatea manualelor de alpinism
- nodul Obendorf, mai putin folosit in alpinism

Amandoua noduri amintite mai sus se deblocheaza (mai usor sau mai greu) atunci cand atarni in ele (stationezi), daca tragi direct de ele.

Nu iti recomand folosirea nodului Prusik pentru ca acesta nu se elibereaza, daca este in tensiune si necesita manevre suplimentare pentru deblocare.

Dispozitivul mecanic care inlocuieste cu succes aceste noduri este dispozitivul Shunt (Petzl), cu conditia sa-l montezi corect, bineinteles.

Ordinea montarii dispozitivului de rapel + backup (nod sau alt dispozitiv) variaza in functie de scoala, nivel de experienta si echipament auxiliar aflat la dispozitie.
In mod curent, se predau doua variante.

Miercuri, 20 iulie 2011 - 00:21

abisal1000
abisal1000..
Coarda

Salut,
la blocarea cu cheie sau semicheie se preteaza un coborator (in general de speo tip Stop, Simple, tipul Rack fiind singurul care se monteaza pe coarda tensionata sau pe doua corzi). Cea mai simpla rezolvare la problema ta este nodul Obendorf montat deasupra coboratorului. Marele avantaj este ca nu esti nevoit sa-l desfaci ci doar sa-l detensionezi tragand incet. Daca vrei sa te opresti din rapel iei mana de pe el si se blocheaza. Face parte din categoria noduri de auto asigurare.

Marți, 12 iulie 2011 - 10:35

arcarius
arcarius

@tividan; eu cred ca tu te complici total inutil.
Orice nod autoblocant va fi greu de deblocat daca atarni ca un "balot" in coarda respectiva. Scopul nodurilor autoblocante pe coarda de rapel este de a te ajuta in anumite situatii (recuperare de materiale ramase in perete etc.).
Ceea ce vrei tu (pedale etc) reprezinta catzararea pe o coarda; discutia despre acest subiect este prea detaliata pt. acest topic; si, oricum, ar fi mai bine sa-ti arate cineva ce si cum, nu sa exersezi tu dupa ce ai citi niste instructiuni.
Poti catzara pe coarda cu 2 Prusice, cu dispozitive blocatoare ( de la un simplu tibloc, la un shunt sau la altele mai complexe), cu un GriGri si blocator etc.
F.f. sincer; eu as spune sa nu-ti mai vina tie idei; sunt proceduri f. clar stabilite. Totul este sa ti le arate cineva SI sa te puna sa le exersezi in conditii de siguranta maxima.

Marți, 12 iulie 2011 - 10:25

tividan
tividan
Busola

Prusik simplu cam dificil deoarece el nu se desface cand sunt atarnat in coarda, si banuiesc ca acelasi lucru se intampla si cu Machard.

O idee mi-a mai venit daca folosesc inca un Prusik si cu pedala sa pot deternsiona primul Prusik.

Am facut cu mult timp in urma la niste exercitii de TSA ceva cheie si semicheie, doar ca le-am uitat.

Marți, 12 iulie 2011 - 10:11

arcarius
arcarius

In afara nodului Machard = Klemheist = Prusik francez, poti folosi un Prusik simplu ca sa montezi pe coarda de rapel o asigurare cu nod autoblocant.
O bucla de cordelina de 20 cm sau un anneau de 20 cm; un capat al acestei bucle il pui Prusik pe cele 2 fire ale corzii, la celalalt capat pui o carabina pe care o agati de bucla de asigurare a hamului ( nu treci carabina si prin brida dintre buclele pt. picioare, si prin cea de la centura).
Mana care tine corzile sta de fapt pe nodul Prusik (sau pe Machard).
Coborari sigure Carpati.org

Marți, 12 iulie 2011 - 09:41

mariusfm
mariusfm
Caraba Asociatia Montana Carpati

Salut,

pt rapel folosesti un dispozitiv gen reverso si nodul Machard pt autoasigurare.Ai luat mana de pe nod, acesta intra in tensiune si se blocheaza ...deblocarea se face f usor apoi, cu o mana.

Luni, 11 iulie 2011 - 23:17

tividan
tividan
Busola

Plec de la urmatoare ipoteza: Sunt legat undeva la mijlocul unei corzi verticale asigurat intr-un nod X care sa imi garanteze stationarea pe coarda fara sa fiu asigurat in maini sau picioare. La un moment dat doresc sa desfac acest nod si sa cobor in rapel pe coarda. Am voie sa folosesc carabe, bucle, cosulet (reverso).
Cerita este sa se gaseasca nodul care sa imi permita sa fac asa ceva.

Problema este foarte simpla daca as folosi un gri-gri sau alt blocator, dar ma intereseaza fara asa ceva.

Luni, 11 iulie 2011 - 22:24

Afisari: 755

Adauga un mesaj in topic

Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un mesaj

0,0358 secunde

The lyrics that count | ro | fr | es | it | de | Maps from all over the world | ro | fr | es | de | Calculator distante | Getamovie.org
Searchromania.net | Harti | ViewWeather.com - A new way to view the weather | Patentsmania.com | Lyrics | Getacd.es | Design
Regulament carpati.org
© copyright (2004 - 2012) Asociatia Montana Carpati