Cautare:
       Facebook

De actualitate

Homepage

Doneaza

Calendar

Mai 2012
LMMJVSD
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Iunie 2012
LMMJVSD
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

2% pentru munte

Vremea
Varful Tarcu
Muntii Tarcu-Muntele Mic

Dincolo de usa - Nr. 3

Lista de discutii

Messenger     
Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un topic

Forum > Alpinism > Coarda foarte tare (5)

rares.cilibia
rares.cili..

Multumesc pentru raspunsuri. Intre timp am taiat coarda si am constatat cu surprindere ca miezul nu avea nici o problema.

Duminică, 24 iulie 2011 - 18:03

mariananghel
marianangh..

Salut

1. De ce e asa de tare coarda si cum o pot "muia"?

Exista mai multe posibile explicatii privind rigiditatea corzii, dar pentru ca este vorba de o coarda mai veche, la mana a doua, atunci cel mai probabil raspuns este: pentru ca este veche si uzata.

Orice coarda (mai ales statica) devine mai rigida, de regula, pe masura ce se fac rapeluri pe ea, unde apare o uzura mare datorita frecarii cu dispozitivul de rapel/stanca etc.
Depinde de modelul de coarda, materialul din care este facuta, tipul de dispozitiv folosit la rapel, viteza de coborare, modul de intretinere etc...

Coarda nu se poate ”inmuia” daca este sarma.

2. Exista posibilitatea de a nu mai fi utilizabila coarda?

Da!
In principiu, nu se recomanda folosirea unei corzi la mana a doua.
Este o decizie personala, bineinteles, in care ai de ales intre bani (buget personal) sau viata (daca vrei sa mai traiesti).

Daca spui ca respectiva coarda are si un loc unde este moale (adica toroanele - miezul- sunt posibil distruse), atunci chiar ca trebuie folosita in alte scopuri, de care nu depinde viata unui om.

Este bine ca inainte sa te apuci sa achizitionezi echipament de alpinism, sa incerci sa afli cat mai multe despre acel echipament.
Poti face asta citind un manual de alpinism (sursa sigura), site-uri de alpinism (sursa nesigura) sau participand la un curs/stagiu/tabara/atelier de pregatire (sursa sigura).

Miercuri, 20 iulie 2011 - 00:01

boghi13
boghi13

Din ce spui tu banuiesc ca miezul corzii este slabit sau poate chiar partial rupt.
Corzile sunt facute din plastic si acesta in timp imbatraneste (se descompune) chiar daca respectiva coarda nu a fost utilizata niciodata, de accea e bine sa privesti coarda, ca si majoritatea echipamentelor de catarare drept consumabile si sa eviti cumparatul la mana a doua.

Sâmbătă, 9 iulie 2011 - 17:40

arcarius
arcarius

hmmmm; coarda la mana a 2-a???? iti plac situatiile extreme?

Vineri, 8 iulie 2011 - 20:49

rares.cilibia
rares.cili..

Am cumparat, la mana a doua, o coarda statica de 50 m lungime. Diametrul ei e de 10.5 mm si e foarte tare, foarte rigida. Am folosit-o odata, la un antrenament pe perete si in urma antrenamentului (rapel si urcare pe coarda cu blocatoare) am constatat ca in locul in care a fost solicitata a aparut o slabire a corzii. In sensul ca daca pe toata lungimea faci o bucla aceasta e egala pe cind in zona respectiva parca coarda ar fi slabita pe interior si bucla este deformata. Teaca corzii e in perfecta stare.
De ce e asa de tare coarda si cum o pot "muia"? Exista posibilitatea de a nu mai fi utilizabila coarda?

Vineri, 8 iulie 2011 - 16:02

Afisari: 703

Adauga un mesaj in topic

Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un mesaj

0,0308 secunde

The lyrics that count | ro | fr | es | it | de | Maps from all over the world | ro | fr | es | de | Calculator distante | Getamovie.org
Searchromania.net | Harti | ViewWeather.com - A new way to view the weather | Patentsmania.com | Lyrics | Getacd.es | Design
Regulament carpati.org
© copyright (2004 - 2012) Asociatia Montana Carpati